Kofod: “Qatar skal længere frem på banen”

Kulturministeren betegner VM-værtskabet i fodbold til Qatar som en fejl - Hønge: Regeringen har oppet sig
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at han vil blive ved med at presse på for at forholdene forbedres - ikke mindst for migrantarbejderne - i Qatar, hvor værtskabet for VM i fodbold afholdes næste efterår.

“Qatar skal længere frem på banen, når det gælder grundlæggende rettigheder. Det er noget, som vi fra dansk og EU's side løbende argumenterer for,” understregede Kofod torsdag under et samråd.

Kofod betegnede forholdene i Qatar som fortsat kritisable:

Vi skal blive ved med at presse på for at forbedre menneskerettighederne

“Situationen er fortsat kritisabel. Vi skal blive ved med at presse på for at forbedre menneskerettighederne.”

En fejl at Qatar fik værtskabet

Kulturminister Joy Mogensen (S) var også kaldt i samråd, og hun mener - som DBU - at det var en fejl at tildele VM-værtskabet i fodbold til Qatar:

“DBU har tidligere kaldt det en fejl at placere VM i Qatar, og det er regeringen enig i. Både tildelingsprocessen - og resultatet af den - er en fejl.”

FIFA tildelte, ifølge Joy Mogensen, Qatar VM-værtskabet i 2010 efter en ”fuldkommen ugennemsigtig proces”:

“Det er stærkt kritisabelt og bliver kun værre i lyset af de rystende rapporter om tusindvis af dødsfald blandt migrantarbejdere,” sagde Joy Mogensen, der henviser til, at det tidligere på året kom frem, at mindst  6500 migrantarbejdere er døde  under Qatars foreløbige forberedelser til VM-værtskabet.

SF: Regeringen har oppet sig 

Jeppe Kofod oplyste, at regeringen vil indlede et internationalt samarbejde for at forbedre forholdene i Qatar.

Jeppe Kofod oplyste tillige, at EU vil åbne en samlet delegation i Qatar forud for VM, som skal holde et vågent øje med forholdene for migrantarbejderne.

Jeppe Kofod og Joy Mogensen får ros for at have skærpet opmærksomheden omkring Qatar mærkbart: 

“Jeg synes udenrigsministeren har flyttet regeringen i spørgsmålet om, hvorvidt man skal beskæftige sig med VM i Qatar. For et halvt år siden, da jeg havde kulturministeren i samråd, da lød melodien blot, at vi skal holde sport og politik adskilt. Men regeringen har tydeligvis flyttet sig,” siger Karsten Hønge, der havde indkaldt ministrene i samråd, til Netavisen Pio.

Han noterer med tilfredshed, at Jeppe Kofod vil bringe sagen op i FN, og at han vil holde ekstra meget øje med den særlige mulighed, man har i Menneskerettighedsrådet for at bringe Qatar-spørgsmål op dér.

Så i forhold til for et halvt år siden har regeringen oppet sig

“Og kulturministeren vil samle de nordiske lande omkring Qatar-initiativer. Så i forhold til for et halvt år siden har regeringen oppet sig. Regeringen er nu helt enig i, at vi skal benytte lejligheden til at flage, hvad vi mener om menneskerettigheder og faglige rettigheder.”

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Landsholdsspillerne kunne jo mande sig op og meddele, at de ikke stiller op i Qatar. Så skulle jeg uden tøven tilgive dem den pinlige, sølle og forkølede parodi på en protestaktion, de diskede op med.

Sport og politik skal ikke blandes sammen...

Det gør ikke noget at FIFA lige tænker sig om, inden de tildeler et land VM værtsskabet...

Bjarne, du har fuldstændig ret, sport og politik skal ikke blandes sammen, det er en stor fejl at sport er lagt ind under kulturministeren, med det til følge at politikerne blander sig i hvordan sport skal finansieres og udøves i Danmark. Det burde alene være en sag for DGI og DBU at varetage sportsudøvernes interesser, alt andet er indblanding af sport og politik.

Annonce