“Vigtigt at alle sager om sexchikane indberettes”

Medlem af Region Hovedstaden, Maria Gudme: “Vigtigt at folk får hjælp undervejs, mens deres sag er under behandling”
Det er vigtigt, at alle, der har følt sig chikaneret et sted i det socialdemokratiske landskab, får indberettet deres sag til den socialdemokratiske advokatordning.

Det understreger medlem af Region Hovedstaden, Maria Gudme, i kølvandet på omtalen af den sexchikane, som tidligere praktikant i Socialdemokratiet, Hanne Agergaard, var offer for i efteråret 2020.

“Det er vigtigt, at alle oplevelser i Socialdemokratiet bliver indberettet, så de kan blive håndteret på den helt rigtige måde. Derfor kan jeg kun opfordre til, at hvis man et sted i det socialdemokratiske landskab føler sig sexchikaneret, at man så benytter den socialdemokratiske advokatordning,” sig Maria Gudme til Netavisen Pio.

Maria Gudme bistod Hanne Agergaard med at få indberettet hendes sag om sexchikane til Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen.

Frank Jensens hånd

Maria Gudme har på egen krop og sjæl oplevet sexchikane.

Under en socialdemokratisk sammenkomst i Nyhavn sad hun ved siden af daværende overborgmester Frank Jensen (S). Umotiveret, uden varsel og helt uinviteret begyndte Frank Jensen med den ene hånd at tage Maria Gudme på låret.

Chikanen foregik tilbage i 2011, men kom først frem i forbindelse med at Jyllands-Posten afdækkede en række hidtil ukendte episoder, hvor den daværende overborgmester gennem årene havde krænket kvinder.

Maria Gudme og andre unge kvinder stod frem med deres selvoplevede sexchikane-oplevelser i kølvandet på, at TV-værten Sofie Linde sidst i august sidste år stod frem og afslørede, hvordan hun som ganske ung oplevede, at en stor kanon på Danmarks Radio opfordrede hende til at sutte hans pik, hvis hun ønskede at gøre TV-karriere.

“Hanne var meget berørt”

Maria Gudme fortæller, at praktikant Hanne Agergaard var meget berørt af den sexchikane, hun blev udsat for efteråret 2020 af en nu tidligere ansat i Socialdemokratiet:

jeg kan jo også konstatere, at den pågældende fratrådte kort efter

“Hanne var meget berørt af episoden. Derfor hjalp jeg hende med at få bragt hendes historie videre til Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen. Min oplevelse var, at han tog sagen meget alvorligt. Og jeg kan jo også konstatere, at den pågældende fratrådte kort efter.”

Hvad vil du opfordre til, hvis der sidder en kvinde derude, som har haft en kedelig oplevelse - været genstand for sex-chikane - men endnu ikke gået til nogen med det?

“Hvis man ikke er tryg ved ens lokale leder, eller en i den lokale ledelse, så skal man bruge den her advokatordning. Den har vist sit værd nu. Jeg har selv følt mig i gode hænder med advokatordningen, da min sag omsider endte der.”

“Min sag startede jo baglæns ved at den først kom offentlig frem, og så opstod advokatordningen bagefter. Men jeg er blevet kontaktet af ordningen af to advokater, og jeg føler, at der tages professionelt hånd om min sag. Jeg kan trygt anbefale andre at benytte ordningen.”

Jeg kan trygt anbefale andre at benytte ordningen

Det tager tid

Hanne Agergaard følte sig ikke tryg ved den måde hendes sag blev håndteret på i første omgang. Til det siger Maria Gudme - uden at kende detaljerne i, hvordan Hanne Agergaards sag undervejs konkret blev håndteret og sanktioneret: 

“Man kan sige, at hendes sag måske havnede mellem to stole, fordi den handlede om det professionelle Socialdemokrati - altså om en ansat - og ikke hele baglandet med frivillige, politisk aktive og valgte politikere.“

Maria Gudme mener også det tager tid før alle dele af Socialdemokratiet får helt styr på hvordan krænkelsessager skal håndteres: 

“Vi må erkende, at det også tager tid at få budskabet om hvordan sexchikane-sager bør håndteres ud i alle niveauer af den socialdemokratiske organisation. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden.”

Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden

Bistand mens en sag behandles

Maria Gudme og kredsen af yngre kvinder, der har presset på for at få socialdemokratiske krænkelsessager frem i lyset, kæmper nu for, at kvinder, der oplever sex-chikane og indrapporterer en sag, skal have bistand mens deres sag behandles:

Det dur ikke, at man afleverer sin sag, og så sidder man bare alene med det hele og venter

“Imens det så står på, bør man have noget hjælp. Det dur ikke, at man afleverer sin sag, og så sidder man bare alene med det hele og venter. Der bør være et beredskab, der tager hånd om en. Det kan være en psykolog, at få tingene talt igennem med en professionel, det kan være forskelligt fra person til person. Det er noget af det vi kæmper for: At man har ret til at få hjælp vejs - også selv om der måske ikke er en decideret afgørelse eller konkret sanktion. At man får hjælp undervejs uanset karakteren af krænkelsen.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

sexchikane er uacceptabelt af enhver art. Men men ..der er et offer, og der er en krænker, men der er også fakta.

Jeg forstår ikke helt, de unge kvinder, der er udsat for chikane kan de ikke slå fra sig, verbalt, råb ham dog ind i ansigtet, NU STOPPER du din gris. Det virker helt grotesk på mig, at man vente flere år og så går til medierne.

Helt enig...
Jeg ved ikke hvad der foregår i hovedet på de piger...
Dig dog fra med det samme - råb op, et par på skrinet, et spark i n......., en øl i hovedet...
Og nu er det jo ikke kun mænd, der er tale om - kvinder er også med i vognen...
Men jeg er sikker på mænd nok kan sige fra overfor en kvinde, så det forstås...

Omtalte sag er fra 2020, det kan næppe kaldes mange år efter. Dernæst, så påtalte hun episoden til ledelsen, som blot tilkendegav at sagen var kørt “efter bogen”. Hmm hvilken bog ?

Omtalte sag er fra 2020, det kan næppe kaldes mange år efter. Dernæst, så påtalte hun episoden til ledelsen, som blot tilkendegav at sagen var kørt “efter bogen”. Hmm hvilken bog ?

Det er bare som om krænkeren er dømt på forhånd og kun en side belyses. Kvinder så vel som mænd skal lære at sige fra.

Så skal vi til det igen ! At diskutere bagatelagtige krænkelser, så man skulle tro at der var tale om voldtægt. Helt ærligt, jeg gider ikke tage disse pjattede hændelser alvorligt. Hvis en hånd på låret er det alvorligste en pige kommer ud for, så skal hun prise sig lykkelig.

Folketingspartier er en ting.

Folkeskolen noget helt andet.

Engang havde lærerne magten på de danske skoler. Det vil sige lærerne skabte en fælles magt i en balance imellem forskellige holdninger.

Så havde vi lærerkonflikten og med de borgerliges stemmer overgik magten ene og alene til skoleinspektøren!

Og hvor tror de, kære læser, så at situationen står i dag.

Tænk hvis der bliver krænkelser på skolen.

Af forskellig karakter?

Tænk hvis skoleinspektøren der afgør tildeling af klasser, fag, timer, løntillæg, osv bliver lidt for glad for en medarbejder.
Tænk hvis skoleinspektøren skal afgøre sager imellem kolleger.
Tænk hvis skoleinspektøren skal afgøre krænkelser imellem elever.
Tænk hvis skoleinspektøren skal afgøre krænkelser på tværs af lærere/elever/ andre medarbejdere.

Alt står nu i den højere magts magt.

Tænk hvis man havde tildelt en overborgmester lige så store beføjelser.
Tænk hvis man havde tildelt en partileder lige så store beføjelser.
Tænk hvis man havde tildelt et folketingsmedlem lige så store beføjelser.

Men folkeskolen må leve med at den tredelte magt er placeres hos en og samme person.

Skoleinspektøren.

Den lovgivende. Den udøvende. Den dømmende.

I en og samme person.

Tænk hvis skoleinspektøren er helt galt afmarcheret!

I holdning! I handling!

Stakkels skolelærere! Stakkels elever! Stakkels forældre!

Desværre kommer sagerne aldrig frem.

Lærerne vil ikke have ødelagt egen økonomi og renomme.
Eleverne vil ikke udstille sig og skabe splid.
Forældrene vil ikke udsætte deres børn for pres, udstillelse og kommentarer.

Resultat:

Lærere holder kæft eller flytter.
Elever lider eller flytter.
Forældre må se lidende til eller flytte barnet.

Skoleledere har en magt som en PET eller FET chef.

Spørgsmålet er om det er rimeligt, når man ser hvad der sker i Socialdemokratiet, hos de radikale, hos de konservative.

Hvis lærere havde modet ville der formodentligt snart ryge hoveder.

Det interessante er hvem der starter underskriftsindsamlingen der får hovederne til at falde.

Politikerne på Christiansborg med Helle Thorning, Antorini og de borgerlige partier skabte miseren.

Bomben venter blot på at blive detoneret!

Hvad skal teenage-elever finde sig i?

Mangen skoleinspektør er helt galt afmarcheret!

I tråd med dagens kommentarer!

Hej nu det jo de borgerlige aviser der skriver ,så alt skal vel tages med en gram salt.
Men hvis artiklen med marias kun komme i andre medier (især) Berlingske hvis da den kan blive godkendt

Så ligesom der kom en anden vinkel på.
Maria skrive jo gå da for pokker til S advokat istedet for at blive en del af de borgerliges smæde kampagne tror kun i bliver hængt mere ud nu,
Bagefter kan i så gå til glupske journalister fra Berlingske,

Annonce