Annonce

DSU undersøger krænkelses-anklager mod tidligere S-ansat

“Jeg tror simpelthen, at der har været en frygt for, hvordan det ville blive håndteret," lyder det fra DSU, efter at flere kvinder er stået frem i pressen.
Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU, indleder en sexismesag mod et nuværende medlem og tidligere ansat i Socialdemokratiet.

Sagen kommer, efter en række kvinder søndag stillede sig frem i Berlingske og fortalte om mandens grænseoverskridende adfærd.

Tre af sagerne knytter sig specifikt til overgreb mod unge kvinder i DSU, og resultatet kan blive lige fra ingenting og til eksklusion eller en politianmeldelse, oplyser formanden for DSU, Frederik Vad Nielsen, til Netavisen Pio. Formelt skal DSU’s såkaldte personsagsudvalg komme med en indstilling til forretningsudvalget efter at have undersøgt anklagerne mod manden.

Hvis man ellers kender miljøet

“Nu foreligger der et skriftligt grundlag at handle ud fra, og hvor det er rimelig entydigt, hvem der er tale om, hvis man ellers kender miljøet, ligesom der er kommet flere nye oplysninger frem om en række sager - blandt andet en som har oplevet noget på Folkemødet i 2018,” siger Frederik Vad Nielsen.

“Det grundlag har vi ikke haft tidligere. Der har været lavet en dokumentarfilm om nogle af sagerne, men det blev ikke fremlagt på en måde, som dengang gav os mulighed for at handle på de fornemmelser, som vi måtte have om, hvem det var. Det kunne vi ikke. Derfor starter der nu en personsag, og så må vi se, hvor den ender.”

placeholder

Hvad vidste DSU?

TV 2’s dokumentarfilm  “Partiernes skjulte overgreb” beskrev i oktober 2020 en række seksuelle overgreb i flere ungdomspartier, herunder DSU, i perioden mellem 2011 og 2017.

Frederik Vad Nielsen afviser, at DSU kunne - og burde - have undersøgt anklagerne, før kvinderne stod frem i Berlingske. Kvinderne beretter om eksempelvis uønskede kys og om at blive slikket ned ad halsen og en fortæller, at hun som DSU-medlem år tilbage følte sig presset af den pågældende mand til tavshed efter et fuldbyrdet samleje, som hun ikke havde lyst til.

“Vi har faktisk også brugt tid på at undersøge det og på at række ud til nogle af dem, som vi har hørt rygter om skulle have oplevet noget, og bedt dem om at skrive det ned på papir eller prøve at uddybe det,” siger DSU’s formand.

“Men det har der ikke været stemning for. Eller en lyst og evne til at turde. Der har været alle mulige ting på spil. Men tilbage står, at det ikke er lykkedes os at få nogen til at skabe det grundlag, så vi kunne starte en undersøgelse gennem personsagsudvalget. Vi har sådan set forsøgt og en af de kvinder, som er stået frem, kan i hvert fald bekræfte, at jeg personligt har forsøgt at række ud til hende for at høre, om hun kunne hjælpe os med at lave en sag.

En frygt for, hvordan det ville blive håndteret

“Jeg tror simpelthen, at der har været en frygt for, hvordan det ville blive håndteret. Det må man bare være ærlig omkring, og så er pressen ligesom blevet udvejen. Det tyder på, at der endnu ikke er opbygget den tillid, der skal være til, at organisationerne kan håndtere det selv. Den tillid må vi arbejde på at styrke.” 

Hvad kan den manglende tillid skyldes?

“Jeg skal ikke gå ind i kvindernes begrundelser. Men jeg kan bare konstatere, at det har ikke været muligt for os at kunne gøre det.” 

Er der andre sager på vej?

“Det har jeg ikke nogen viden om, så det tror jeg ikke. Men vi behandler løbende sager og har de senere år virkelig fået ryddet op i DSU og sat gang i en kulturforandring på alle niveauer i organisationen. Vi har ekskluderet flere de senere år end i de forudgående 20 til 30 år. Og det fortsætter. Der er løbende sager om alt muligt, ligesom nogle er blevet ekskluderet. Men det er noget, som vi meddeler internt i organisationen. Det er ikke noget, som vi udkommer med i pressen. Ambitionen er selvfølgelig at skabe et miljø, hvor vi kan nedbringe risikoen for, at sådanne sager opstår.” 

Gik til toppen

Den tidligere ansatte i Socialdemokratiet og nuværende medlem af DSU har overfor Berlingske beklaget, hvis nogen har følt sig krænket af ham. Manden giver samtidig udtryk for, at der er dele af udlægningen fra de syv kvinder, som han ikke kan genkende. Mindst to af kvinderne er gået til ledelsen i Socialdemokratiet for at gøre dem opmærksom på deres oplevelser.

Det samlede billede

Socialdemokratiets sekretariatsleder, Lisa Schmidt, har oplyst til Berlingske, at partiet ikke har haft kendskab til ”det samlede billede”, der bliver fremstillet i avisen.

Lisa Schmidt oplyser desuden, at den pågældende siden er fratrådt sin stilling frivilligt.

Berlingske har valgt at ikke at nævne mandens navn, fordi han ikke er folkevalgt og ikke har haft ledelsesansvar i Socialdemokratiet. Desuden er ingen af forholdene meldt til politiet.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har DSU helt styr på hvad der sker til DSU-festerne ? Da jeg var ung var DSU-pigerne i hvert fald ikke så pivede som de er i dag. Og det var ikke ensbetydende med at de fandt sig i hvad som helst. De havde bare lidt mere ben i næsen.

Enig...

Det er da underligt at de unge damer har fundet sig i at blive overgramset på af mandelig kollegaer,var det mon smigrende i starten,siden ikke satte dem på plads en gang for altid,i kunne jo have gået til berlingske tidne da det stod på hvorfor vente,ham Tom for berlingske elsker at få noget smuds på vores dygtige statsminister,som om det er Mette som har krænket de unge damer,har selv været på en arbejdsplads hvor mange damer selv lagde op til mændene,så var det jo så nem at komme bagefter og følt sig krænket me to min bare.

Hvor har du ret Ulla...