Annonce

Kontakttal i bund, kommuner får flere penge og politikere i slagsmål

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt med en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Det er i dag onsdag og der er gode nyheder om corona, en markant strafnedsættelse og så er der gode nyheder for kommunalpolitikere, som gerne vil give velfærden et løft.

Tak fordi du læser med.

 

Kontakttal i bund inden coronaforhandlinger

Denne uges kontakttal for coronavirussen er 0,8, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

De foregående fem uger har tallet været 1,1. Det betyder, at 10 smittede personer smitter 11 andre, og at epidemien dermed har været i vækst de foregående fem uger.

Det er positive nyheder, skriver han:

"Nu slår sæsoneffekten og vaccinerne endelig igennem! Kontakttallet er beregnet til 0,8. Venner, det ser søreme ud til, at vi har en aftagende epidemi i Danmark."

Politikerne skal onsdag forhandle om der skal lempes yderligere på coronarestriktionerne og der er kommet flere notater som tyder på, at udviklingen ser så positiv ud, at det sagtens kan blive tilfældet.

placeholder


Ankede corona-dom: Straffen markant nedsat

Nanna Skov Høpfner blev tidligere idømt to års fængsel i byretten. Østre Landsret ændrer dommen og idømmer hende 60 dages fængsel. Det skriver Ekstra Bladet.

I byretten blev hun idømt to års ubetinget fængsel for sin rolle ved Men In Black demonstrationen, der førte til uroligheder i København i januar i år. Hun blev der idømt en dobbeltstraf, fordi byretten mente at der var tale om en corona-relateret forbrydelse.

Det ændrede landsretten til blot 60 dages fængsel for grov forstryyelse af den offentlige orden.

Nanna Skov Høpfner har siddet fem måneder i varetægtsfængsel og blev derfor løsladt med det samme og kan formentlig se frem til en erstatning.

Læs hele historien her.

 

Antallet af ledige stillinger er rekordhøjt

Der er fuldt tryk på jobmarkedet. Nye tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort, viser, at der i første kvartal 2021 var 39.300 ledige stillinger i den private sektor. Det er ny rekord.

Det er en stigning på 3.200 flere ledige stillinger i forhold til fjerde kvartal 2020.

De ledige stillinger udgør 2,2 procent af samtlige stillinger på arbejdsmarkedet (summen af besatte stillinger og ledige stillinger), hvilket også er rekord.

"Udviklingen skyldes, at virksomhederne er ved at indrette sig på en mere normal hverdag i takt med, at vaccinerne rulles ud, og restriktionerne kan hæves," siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Erik Bjørsted i en kommentar.

"Tilpasningen til mere normale tider betyder, at der lige nu er ekstraordinært mange ledige stillinger. Når virksomhederne er færdige med den tilpasning, forventer vi, at stigningen i antallet af ledige stillinger vil aftage."

Cheføkonomen understreger, at selvom efterspørgslen efter arbejdskraft er høj, så kan der godt være en del arbejdsløse, som ikke har de fornødne kvalifikationer, og som ikke har glæde af jobfesten og at det derfor er vigtigt, at man får opkvalificeret de arbejdsløse, så de kan besætte de ledige stillinger.

 

Ny kommuneaftale sikrer flere penge til børn og ældre

Regeringen og KL er tirsdag aften blevet enige om rammerne for kommunernes økonomi i 2022.

Aftalen indeholder et løft af servicerammen på 1,4 milliarder kroner, hvilket især skal dække den demografiske udvikling med flere ældre og flere små børn.

"Regeringen har lovet, at pengene skal følge med, når der kommer flere børn og ældre. Det har regeringen leveret på de seneste to år, og det leverer vi også på i dag. Faktisk har vi styrket velfærden i kommunerne mere de seneste tre år end i de foregående ti år. Derudover gives der et tilskud på 1 milliard kroner i 2022 til grønne investeringer, så vi får endnu mere fart på den grønne omstilling," udtaler finansminister Nicolai Wammen (S).

Kommunerne er tilfredse med aftalen:

”Vi er tilfredse med, at regeringen har hævet servicerammen, så vi kan følge med, når der kommer flere ældre og små børn. 2022 bliver et år, hvor vi kan følge med, men med aftalen bliver der ikke råd til velfærdsforbedringer,” siger formand for KL Jacob Bundsgaard.

Med aftalen får kommunerne i 2022 mulighed for at bygge nyt og renovere for 19,9 milliarder kroner. Heraf er 1 milliarder kroner finansieret af kommunernes egne kassebeholdninger.

Med aftalen tilkendegiver regeringen endnu engang, at kommunernes udgifter til coronahåndtering ikke må fortrænge øvrig velfærd. Derfor er der enighed om, at kommunerne kompenseres direkte for i alt 900 millioner kroner i 2021.

Aftalen får en lunken modtagelse fra flere fagforeninger. HK Kommunal mener aftalen vil føre til "tab af velfærd", mens FOA kalder det "en aftale lige til øllet". Begge forbund ville gerne have haft at kommunerne havde fået flere penge til velfærd.

 

Minister forsvarer vedtagelse: Ikke angreb på forskningsfrihed

En tekst fra Folketinget er ifølge Ane Halsboe-Jørgensen ikke et angreb men et forsvar af forskningsfriheden.

Mere end 3.000 forskere har fået en vedtagelsestekst fra Folketinget helt galt i halsen, hvis man spørger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Det skriver Ritzau.

Forskerne vil have ministeren til at trække sin støtte til en vedtagelsestekst, som regeringen med en række oppositionspartier vedtog. Forskerne mener, at teksten udgør et angreb på deres forskningsfrihed.

Det afviser ministeren:

"Jeg kan godt se, at nogen læser ind i den her vedtagelsestekst, at det er et angreb på forskningsfriheden. Jeg mener jo, at det er et forsvar for forskningsfriheden, siger hun og understreger, at selvreguleringen skal foregå på universiteterne," siger hun.

Ministeren ønsker ikke at svare på, om hun er bekendt med, at der skulle være problemer med den akademiske selvregulering på danske universiteter.

Læs hele historien her.

 

Politikere i rigtigt slagsmål

Vi slutter den lille rundtur af i Bolivia, hvor det politiske debatklima er noget mere temperamentsfyldt end det er i Danmark.

En vild slåskamp brød tirsdag ud i det bolivianske parlament mellem politikere fra det regerende parti og oppositionen. Det skriver Ekstra Bladet som citerer The Rio Times.

Slåskampen mellem oppositionspolitiker Henry Romero og Antonio Colque, medlem af det regerende socialistiske parti MAS, brød ud, da emnet om Bolivias tumultariske politik gennem de seneste år blev taget op på talerstolen.

Flere knytnæveslag blev delt ud af begge parter, der på et tidspunkt endte med, at de lå og rodede rundt på gulvet.

placeholder

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Danmark er et blødsødent land over for visse forbrydere og lovovertrædere. Det viser Østre Landsrets dom tydeligt, når den vælger at se bort fra paragraf 81d i sagen om Nanna Skov Høpfner.
Det er billigt at slippe med 60 dages fængsel, når man ellers i byretten er blevet idømt 2 års fængsel for bl.a. at deltage i en Corona-relateret demonstration og for grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Det er godt, at der er mange ledige jobs, men ikke, hvis disse ikke kan besættes!

I forbindelse med manglende / utilstrækkelig besættelse af jobs er det let at påstå, at det skyldes, at de ledige ikke har kvalifikationerne, så de skal (op-)kvalificeres.

Måske nogle offentlige og private arbejdsgivere skal overveje deres krav og ønsker til deres kommende medarbejdere? -- Hvad med at de kigger på egne ønsker og stillingsannoncer, så de bliver opkvalificerede eller "bare" kvalificerede?

Folketinget og fagbevægelsen (og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) kan passende starte med fx at stille krav om, at arbejdsgivere - både offentlige og private - skal på kurser i at skrive forståelige og præcise stillingsannoncer og på kurser i "at tænke ud af boksen", så de måske ikke per automatik fx ansætter det samme køn og samme aldersgruppe.

For mig er det ikke rimeligt, at man for at få job, skal være "25 år og have 50 års erfaring" - eller man er for gammel til at blive ansat, fordi man tilfældigvis er fyldt fx 55 år.- Arbejdsgivere bliver selv ældre / gamle, så det....