Slut med mundbind fra mandag

Efter maratonforhandlinger er politikerne blevet enige om, at en lang række coronarestriktioner forsvinder i de kommende dage.
Allerede fra på mandag vil kravet om mundbind forsvinde fra de fleste steder og man vil ikke længere skulle vise coronapas, hvis man skal på biblioteket.

Regeringen er sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet blevet enige om en udfasning af alle coronarestriktioner frem til 1. oktober.

Det faldt på plads efter 12 timers forhandlinger.

”Vi står i en gunstig position i Danmark, hvor der er grund til at gå sommeren optimistisk i møde. Smitteudviklingen befinder sig på et stabilt niveau, mens vaccinationen af danskerne kører i et godt tempo,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S) om aftalen, og fortsætter:

“Jeg er derfor glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september. Den næste tid skruer vi derfor ned for brugen af mundbind, mens vi omvendt skruer op for åbningstiden for serveringssteder og hæver forsamlingsloftet.”

Udfasningen kommer til at ske gradvist i den kommende tid, og alle restriktioner vil være udfaset den 1. september, bortset fra i nattelivet samt i forbindelse med udendørs arrangementer med flere end 2.000 siddende tilskuere og indendørs stående arrangementer, hvor der indtil den 1. oktober fortsat vil skulle vises coronapas.

Kun mundbind for stående i kollektiv trafik

Krav om at bære mundbind eller visir udfases mandag den 14. juni 2021 på alle områder undtagen for stående passager i den kollektive transport mv. Mundbind og visir udfases helt den 1. september 2021.

Det er endnu lidt for tidligt at smide alle sine mundbind ud.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm anbefaler nemlig, at man fortsat bruger mundbind hvis man er smittet, har coronasymptomer eller har været i nær kontakt med en smittet.

Slut med coronapas

Udfasningen af coronapasset vil også begynde mandag den 14. juni de steder, hvor der er mindst smitterisiko, bl.a. på biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter (ekskl. idræt) samt folkeoplysning.

Derefter sker der en gradvis udfasning af kravet om coronapas på de steder, hvor der er større smitterisiko, hen imod den 1. september, hvor kravet bortfalder – bortset fra i nattelivet, ved udendørs arrangementer med flere end 2.000 siddende tilskuere og ved indendørs stående arrangementer.

Samtidig forlænges det tidsrum for hvor længe en negativ coronatest kan bruges som coronapas fra 72 til 96 timer.

Udskænkningstiden udvides

Der er også godt nyt til de tørstige, for allerede fredag udvides åbningstiden for servingssteder til klokken 24.00 og 15. juli udvides igen, så der kan serveres alkohol til klokken 02.00.

De danseglade må dog vente til 1. september med at diskoteker og natklubber åbner.

Det er desuden aftalt at hæve antallet af tilskuere til det kommende EM i fodbold til 25.000 mennesker.

Færre krav om isolation

Sundhedsstyrelsen har også lempet på en række retningslinjer og anbefalinger.

Vaccinerede og tidligere smittede personer, som er nære kontakter til personer, der er syge med covid-19, behøver heller ikke længere at gå i selvisolation, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man binder os på mund og hånd,
men man kan ikke binde ånd,
og ingen er fangne, når tanken er fri.
Vi har en indre fæstning her,
som styrkes i sit eget værd,
når bare vi kæmper for det, vi ka li.
Den, som holder sjælen rank, ka aldrig blie træl.
Ingen ka regere det, som vi bestemmer sel.
Det lover vi med hånd og mund,
i mørket før en morgenstund,
at drømmen om frihed blir aldrig forbi.

Først skal der spilles en vm-kamp imod Finland.
Så skal weekenden gå med en coronatest.
Og så bliver det mandag.

Og intet rimer mere på Socialdemokratiet

Og så er det mandag.

Så falder mundbindet
Ånden slippes ud af flasken
Du kan gå frit i Brugsen
Du kan smile til alle og enhver
Du kan diskutere om frugt og vin
Du kan politisk gøre nogen til grin
Mette regerer ej mere verden
Og dine drømme kommer ud
Måske til en vordende brud.

Barnedåb, konfirmationer, bryllupper, begravelser.

Ansigtet i de rette folder. For gud og hver mand.

Selv de danske politikere.

Man binder os på mund og ånd
Nu tar jeg med min højre hånd.
Og coronasmitten forsvinder
Og med Mette vi alle vinder.

God landskamp!

Det er ikke sært at CORONA breder sig på hele kloden. Samme klode hvor kronerne optælles mønt efter mønt. Som vigtigere end menneskeliv. Der er kun EN farve der hersker. BLÅ. Også herhjemme. Sørgeligt.

Prisen betales til efteråret.

Annonce