Fagbevægelsen på Bornholm: “Vi ønsker en dialog”

Ejeren af Siemsens Gaard i Svaneke har kastet sig ud i en voldsom ideologisk krig mod fagbevægelsen
Fagbevægelsen på Bornholm ligger i konflikt med den nye ejer af Hotel Siemsens Gaard i Svaneke, investor, iværksætter og tidl. finansanalytiker, August Lund, som for nogle måneder siden opsagde hotellets overenskomst med 3F. En overenskomst som ellers har været gældende i årtier.

3F varslede derefter konflikt, som nu kører. Konflikten blev torsdag optrappet med sympatikonflikt fra virksomheder med overenskomst med Dansk Industri, Dansk Erhverv og transportsektoren. Sympatikonflikten omfatter alt hvad der hedder leverancer og afhentning.

26. juni bliver sympatikonflikten udvidet til også at omfatte virksomheder inden for byggefagene.

FH: Ikke brug for en værdikriger på Bornholm

August Lund har med stor entusiasme kastet sig ud i et voldsomt ideologisk korstog mod fagbevægelsen, som han beskylder for at udøve samfundsskadelig virksomhed:

3F skal aldrig sætte foden indenfor et sted, som jeg har med at gøre

”(…) Vi skal ikke have nogen dialog med 3F, og 3F skal aldrig sætte foden indenfor et sted, som jeg har med at gøre,” har August Lund udtalt til Bornholms Tidende.

Til samme avis har han udtalt: ”(…) Jeg vil slet ikke have noget med dem at gøre. De udøver samfundsskadelig aktivitet.”

Til TV 2 Bornholm lyder melodien, at de ansatte er bedre stillede uden overenskomst med 3F:

"Alle medarbejdere på Siemsens er bedre stillet med nuværende kontrakter og arbejdsforhold, end hvad de har haft og ville få under 3F, derfor har medarbejderne ikke været indstillet på at være medlem af 3F selvom de er velkommen til dette. 3F´s afpresning, trusler og andre bøllemetoder hører ingen steder hjemme i et demokrati og retssamfund."

Men formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation på Bornholm, Jens Christian Olsen, understreger, at “ingen på Bornholm har brug for en ideologisk kriger, der opbygger fjendebilleder”:

Tag dialogen med 3F Bornholm. Forstå det bornholmske arbejdsmarked

“Vi har brug for et samarbejde. Vi ønsker en dialog. Så min appel til August Lund skal lyde: Tag dialogen med 3F Bornholm. Forstå det bornholmske arbejdsmarked. Vær med til at løfte det bornholmske arbejdsmarked - de faglige organisationer og arbejdsgiverne i mellem,” siger han til Netavisen Pio.

Jens Christian Olsen understreger, at fagbevægelsen på Bornholm vil det modsatte af ideologisk krig:

“Vi vil løfte i fællesskab. Jeg tror de færreste virksomhedsejere ville ønske, at vi ikke havde den danske model. August Lund har i mange år været finansmand med base i England. Han ved ikke meget om vilkårene på det danske arbejdsmarked. På det bornholmske arbejdsmarked har vi et meget godt samarbejde med virksomhederne. Så jeg tror, at August Lunds korstog bygger på en række misforståelser.”

Han nævner som eksempel, at arbejdsgivere og arbejdstagere inden for hotel- og restaurantions-området på Bornholm har lavet en task force:

“Vi har i fællesskab under coronakrisen løftet de ufaglærte tjenere og kokke til faglærte. Vi har i fællesskab - ikke mindst netop i Svaneke - gjort meget for at holde virksomhederne åbne torsdag, fredag og lørdag året rundt. Det er ikke fuldtids, men så har vi lagt kurser ind tirsdag-onsdag betalt via blandt andet kompetencefondene, og så bliver det pludselig alligevel fuldtids. Den slags ordninger kræver samarbejde. Et samarbejde og et fællesskab, som August Lund desværre har meldt sig ud af,” lyder det fra FH-formanden på Bornholm.

3F: Lund har ikke villet tale med os

Formanden for 3F Bornholm, Jonna Nielsen, er helt på linje med FH-formanden:

“August Lund har fremsat en række underlige udsagn. Om mafiametoder og hvad ved jeg. Men vi ønsker dialogen. Er der nogle knaster, så må vi tale om det. Men indtil videre har August Lund ikke ønsket nogen dialog. Så er det jo svært,” understreger Jonna Nielsen over for Netavisen Pio.

Hun hæfter sig ved, at August Lund og hans håndgangne mænd har udtalt, at de nu har brugt en masse penge på at renovere hotellet, så nu vil de gerne holde priserne i ro:

Så den er lidt tynd, ikke

“Til gengæld kan medarbejdere så få et gratis måltid mad, men det gør medarbejderne jo på alle hoteller. Så den er lidt tynd, ikke.”

Hun har denne opfordring til August Lund:

“Kom og snak med os. Vi er til at tale med.”

Hotel Siemsens Gaard i Svaneke beskæftiger omkring 35 i højsæsonen.

August Lund er medejer af blandt andet restaurankæden Cofoco og Riccos Kaffebarer.

Netavisen Pio afventer kommentarer fra August Lund

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Først tænkte jeg: Hvorfor er restauratører sådan nogen små konger, der tro, at de har hånd- og halsret over deres medarbejdere? Jeg har arbejdet i restaurationsbranchen i en stor del af mit liv, og der er virkelig mange små konger i den branche.

Men så tjekkede jeg lidt op på denne Hans August Larsen, og det viser sig, at han er noget helt andet end den sædvanlige lille restauratør med ondt i tegnebogen: Han er intet mindre end fhv. direktør i Goldman-Sachs, som nu fører sig frem som "union buster", som den slags kaldes i USA.

Der er en glimrende artikel på TV2 Lorry, hvor man selv kan læse mandens udtalelser. Jeg vil nøjes med et lille uddrag, hvor han forsøger sig med en vaskeægte whataboutism:

"[3F] bruger deres "beskyttelsespenge" til skadelig ejendomsspekulation [...] og investeringer i kapitalfunde såsom Axcel og Goldman Sachs samt undgår skattebetaling[...] -lol

En tidligere direktør i Goldman Sachs kritiserer en nuværende kunde i Goldman Sachs for at være kunde i Goldman Sachs. Kan han virkelig ikke se, at han skyder sig selv i skoen?

Sikke da en nar!

https://www.tv2bornholm.dk/artikel/opdateret-appel-til-manden-bag-siemse...

Nu skal "Tulle" og øvrige blå partispidser sikkert over og spise stegt flæsk med persillesovs under massiv TV2-dækning. 🤣

Hvis journalisten ikke havde ventet til et kvarter før deadline, ville han have haft et interview med arbejdsgiveren. Det er jo afgørende for om det er journalistik eller offentlig gabestok

Som jeg forstår sagen drejer det sig ikke om retten til at organisere sig. Arbejdsgiveren skal jo ikke diktere medarbejderne hvilken organisation de skal tilhøre. Det er ikke hans mandat. Han kan heller ikke diskriminere på samme basis.

At han så giver sine medarbejdere nogle bedre vilkår end de kan forhandle sig til, hjælper jo ikke på medarbejdernes incitament til at vælge 3F.

Man skal vælge sine kampe med omhu og da der er organisationsfrihed skal man begynde at virke ved attraktion og ikke agitation. Lige her er I overhalet indenom og går efter personen. Jeg ser ikke I har en sag. Sorry. Der er mange andre sager, og særligt ungarbejdere i burde kigge på, byggebranchen også. Så ligger tjenerne også i et andet forbund iøvrigt, så hvad har I lige gang i?

Claus Holm ,hvis Du vil deltage i debatten bør Du have styr på fakta.Tjenerne er organiseret i 3F sammen med mange andre faggrupper bl.a. bygningsarbejdere m.fl.
.3 F går efter bolden og ikke manden.At ejeren fører en ideologisk kamp er hans valg.Det er ham der har valgt fra og derfor er der taget de kampskridt af 3 F som er helt i tråd med gældende reglerne.🌹

Annonce