Ny rapport: Myndigheder magtesløse over for snyd med Kina-kokke

“Jeg ved godt, det er barskt at sige. Men hvis folk er i et ansættelsesforhold, der ikke er lovligt, skal man rejse hjem,” lyder det fra minister.
Hundredvis af kinesiske kokke, som er ansat på sushi- og kinarestauranter i Danmark, kan blive i landet.

Også selvom myndighederne mistænker, at mange er her på ulovlige vilkår og arbejder i døgndrift for ned til 20 kroner i timen.

Det fremgår - ifølge Fagbladet 3F - af en ny rapport fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som står for at give arbejdstilladelser til udlændinge i Danmark.

I rapporten konstaterer SIRI, at styrelsen ofte er magtesløs i at stoppe udnyttelsen af kinesiske kokke på danske restauranter, der er blevet snydt ind i landet via den såkaldte beløbsordning, som ellers skulle tiltrække højt specialiseret arbejdskraft til Danmark.

Styrelsen skriver, at kokkene kan “have en interesse i at holde reelle forhold skjult for SIRI”, da de frygter at blive sendt hjem og derfor lyver om, hvor slemt de egentlig har det i Danmark.

Kan fortsat arbejde illegalt trods skærpede regler

Siden årsskiftet har de danske myndigheder ellers skærpet straffen for ansøgere, som forsøger på at snyde billige kokke ind på danske restauranter via beløbsordningen.

Men alligevel kan kinesiske kokke fortsat arbejde illegalt i Danmark på vilkår, som tangerer tvangsarbejde, fordi myndighederne ikke kan sende kokke, som allerede har fået opholdstilladelse i Danmark, ud af landet uden beviser for snyd og svindel.

Regelændringen kom, efter Fagbladet 3F kunne afsløre, hvordan især sushi- og kinarestauranter snyder sig til billig arbejdskraft ved at ansætte kinesiske kokke og deres ægtefæller på beløbsordningen.

Men i stedet for at betale den lovsatte løn på 37.000 kroner om måneden for 37 timers arbejde per kok, ansætter restauranterne et ægtepar til omkring 16.000 kroner per måned – eller 20 kroner i timen – og beholder selv resten af lønnen.

Minister: Folk skal ikke komme hertil på ulovlige vilkår

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at der kan være kokke i Danmark, som stadig lever i en situation, hvor de ikke lever op til myndighedernes krav, men at der samtidig ikke kan slækkes på reglerne for at få kokkene til at stå frem.

Vi skal heller ikke ende i en situation, hvor man kan være ansat i et arbejdsforhold, der ikke lever op til lovgivningen og så alligevel får en baglomme til et ophold i Danmark

“Jeg tror, det vigtigste er, at folk slet ikke kommer hertil, hvis de ikke er her på ordnede vilkår. Vi skal heller ikke ende i en situation, hvor man kan være ansat i et arbejdsforhold, der ikke lever op til lovgivningen og så alligevel får en baglomme til et ophold i Danmark,” siger Mattias Tesfaye til Fagbladet 3F og fortsætter:

“Jeg ved godt, det er barskt at sige. Men hvis folk er i et ansættelsesforhold, der ikke er lovligt, skal man rejse hjem. Ellers er jeg bekymret for, at endnu flere vil benytte muligheden for at komme hertil på fuskede vilkår.”

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor gå ministeren ikke efter dem, der har ansat illegal arbejdskraft?

Godt spørgsmål. Hvorfor spørger Netavisen Pio ikke den ansvarlige minister? Forholdene kan jo sidestilles med trafficking, men det er måske lige meget, så længe det kun går ud over kinesere? Er der nu pludselig forskel på folk, Tesfaye?

Der står en lovfastsat løn på 37.000. Mig bekendt, har vi ingen lovfastsat løn, men en overenskomstfastsat løn. dette er ikke det samme.

Det er det mindstebeløb der ved lov er fastsat under den ordning som gør det muligt at ansætte de mennesker. Det har ikke noget med de danske overenskomster, eller det danske arbejdsmarked, at gøre som sådan.

Straffen for at ansætte en 'Kina-kok' skræmmer tilsyneladende ikke.

Straffen bør skærpes betragteligt.

Er der tale om kinesiske statsborgere så er de ud, uanset lønnen.

Annonce