Svensk regering væltet

Den svenske statsminister Stefan Löfven er blevet væltet af en mistillidsafstemning.
Den svenske regering tabte mandag en mistillidsafstemning i Riksdagen.

181 stemte ja til forslaget, 109 stemte nej, 51 stemte blankt, og otte var fraværende, oplyser den svenske tv-station SVT.

Dermed er Stefan Löfven den første statsminister i svensk historie, der får et mistillidsvotum imod sig.

Stefan Löfven har nu forskellige muligheder. Statsministeren kan enten gå af og sætte formanden for Riksdagen til at lave en svensk udgave af en dronningerunde. Eller Stefan Löfven kan udskrive valg i utide.

På et pressemøde mandag sagde statsministeren, at han vil sætte sig sammen med sit eget parti, Socialdemokraterna, samt regeringspartiet Miljöpartiet og støttepartierne Centerpartiet og Liberalerna for at finde en løsning.

"Vi skal tale sammen, prøve forskellige veje og sørge for, at landet så snart som muligt kan få en regering," sagde Stefan Löfven.

Statsministeren har nu en uge til at træffe en beslutning.

Uenighed om huslejepriser

Det var torsdag en strid om fastsættelse af de svenske huslejepriser, der har udløst dagens mistillidsafstemning til statsministeren.

Vänsterpartiet truede efterfølgende med at trække sin støtte til regeringen, hvis aftalen blev en realitet.

Søndag præsenterede Stefa Löfven et kompromisforslag. Men det blev forkastet af Vänsterpartiet som "useriøst og et politisk teater", skriver TV2.

Frygter huslejestigninger

Den svenske regering havde åbnet for en delvis liberalisering mulighederne for markedsleje ved nybyggeri af lejeboliger - altså om der skal være et loft over lejen, eller om markedet selv skal regulere prisen.

Tilhængere mener, at markedsleje kan hjælpe med at udbedre den store mangel på lejeboliger i Sverige. Men kritikerne frygter, at det kan føre til voldsomme prisstigninger.

Vänsterpartiet havde som støtteparti til regeringen opstillet en række røde linjer, og en af dem var nej til liberalisering af huslejen.

Socialdemokraterne havde dog også lavet en aftale med de to andre borgerlige støttepartier, Centerpartiet og Liberalerne, om det modsatte.

Hvem har skylden?

Regeringskrisen i Sverige har naturligvis ført til en diskussion om, hvem der har skylden for sammenbruddet.

Socialdemokraterne mener, at Vänsterpartiet kaster Sverige i armene på de borgerlige partier støttet af Sverigedemokraterne.

Omvendt mener Vänsterpartiet, at mistillidsvotummet er selvforskyldt.

“Vores udstrakte hånd er gang på gang blevet afvist af Stefan Löfven og støttepartierne, som i to et halvt år har vidst, at du ikke kunne kommer med et forslag om markedspriser. Derfor gik det som det gik,” siger Vänsterpartiets formand Nooshi Dadgostar.

Formanden tilføjer, at Vänsterpartiet aldrig vil gøre noget, der kan betyde en “højrenationalistisk regering”.

Hun håber, at Stefan Löfven vil fortsætte som statsminister, men at forslaget om fri husleje tages af bordet.

Mindretalsregering

Den svenske regering, som udover Socialdemokraterne består af Miljøpartiet, sad i forvejen på et meget løst mandat, da der efter det seneste valg var massivt borgerligt flertal i Riksdagen, men med den særlige udfordring at en række centrum-højre partier ikke vil samarbejde med det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne.

Stefan Löfven forhandlede derfor en aftale på plads med Miljöpartiet, Liberalerne og Centerpartiet som bl.a. havde en nedskrevet ambition om at holde Vänsterpartiet uden for indflydelse.

I forbindelse med de regeringsforhandlinger måtte Socialdemokraterne give en række indrømmelser til de borgerlige partier, herunder forslaget om at liberalisere huslejen.

Borgerlige står klar

Hvis ikke Stefan Löfven kan lave en ny regering - eller et nyt regeringsgrundlag - så er det op til Moderaternes leder, Ulf Kristersson, at forsøge at danne en borgerlig regering.

“Jeg er klar til at danne en ny regering. Der er forudsætninger for en ren borgerlig regering, hvis parterne ønsker en ny og bedre regering,” siger Ulf Kristersson og understreger, at han ikke håber på et nyvalg.

“Jeg tror, ​​det er meget få svenskere, der går og drømmer om et suppleringsvalg et år før det næste valg. Men det er Stefan Löfven, der personligt bærer ansvaret for dette, og kun ham, der kan træffe beslutningen.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er Stefan Löfven den dummeste svenske statsminister i nyere tid?
At han kan få sig selv til at tale om krise hvis regeringen får et mistillidsvotum.
Ved han slet ikke hvad der foregår i Sverige??? Kriminalitet på et niveau som ingen misunder dem.

Nu havde det så intet med kriminalitet at gøre, Kurt Jensen. Med mindre du betragter stærkt stigende huslejepriser som kriminelt, for i så fald er vi da enige: Markedsbestemt husleje er kun en fordel for de store ejendomsspekulanter som fx. Blackrock. Hvis Löfven blev væltet, fordi han vil tillade de store investeringsfonde at tjene styrtende med penge på almindelige menneskers bekostning, er det da helt okay, at han blev væltet.

Niels, så du mener ikke at indvandringen har medført større problemer (kriminalitet) end en regeringskrise?

Annonce