Mette F: Folk med de største formuer skal bidrage mere til fællesskabet

Toppen i samfundet er stukket af fra resten og derfor vil Socialdemokratiet øge skatten på store formueindkomster. Forslagene får kølig modtagelse i blå blok.
”De bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder”

I en tid med store bankskandaler og store gyldne håndtryk er der brug for at sikre, at den absolutte top i samfundet fortsat bidrager til fællesskabet. Det mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Hun foreslår derfor, at store formueindkomster beskattes hårdere end i dag.

”Vi bor i et samfund, der bygger på relativ stor lighed, hvor alle bidrager. Det er om noget vores samfundsmodel, der har gjort Danmark rigt og trygt. Men det er ingen naturlov, og derfor skal det beskyttes og udvikles.

Så når vi kan se, hvordan toppen i samfundet begynder at stikke af fra resten, og hvordan nogle store banker svigter deres samfundsansvar, så er der en klar risiko for, at det går ud over sammenhængskraften i vores samfund,” siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Den velstand, vi ser i toppen, har medvirket til en usund udvikling

Skyder skylden på Løkkes ”rødvinsreform”

Mette Frederiksen påpeger, at den rigeste procent i landet på blot to årtier har fordoblet deres andel af den samlede formueindkomst. Det betyder, at halvdelen af den samlede indkomst fra aktier og lignende nu går til bare én procent af befolkningen.

”Den velstand, vi ser i toppen, har medvirket til en usund udvikling, hvor få gevinster fortrænger langsigtede investeringer til fordel for hele landet. Og det er en udvikling, som skiftende borgerlige regeringer har tilskyndet med Lars Løkke Rasmussens rødvinsreform fra 2009 (skatteaftalen Forårspakke 2.0, red.) og hans nye skattelettelser,” siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet fremlægger derfor fire forslag, der skal sætte ind over for den stigende ulighed i formueindkomster.

Fakta: Socialdemokratiets forslag mod stigende ulighed i formueindkomster

De fire forslag fra Socialdemokratiet er:

  • Afskaffelse af topskatterabatten på store kapitalindkomst,
  • Tilbagerulning af skattelettelsen på høje aktieindkomster.
  •  Ingen forhøjelse af loftet for aktiesparekontoen.
  •  Ingen forhøjelse af investorfradrag.

Forslagene vil ifølge Socialdemokratiet indbringe 1,1 milliard kroner.

Borgerlige partier: Vil skade væksten

Hos de borgerlige partier, er der ikke meget begejstring at spore over forslagene fra Socialdemokratiet. Her tror man, at forslagene vil skade væksten, fordi færre vil investere i små danske virksomheder.

”Det her afslører, at socialdemokraterne vil gå til valg på, at det skal være dyrere at være dansker og sværere at investere i danske virksomheder. Det er meget bemærkelsesværdigt,” lyder det fra Venstres finansordfører Jacob Jensen til Ritzau.

Nærmest enslydende er argumentet fra justitsminister Søren Pape Poulsen fra de konservative, der kalder forslagene både ”skadeligt og irrationelt”.

”Når man øger skatten på opsparing og investeringer, så er den eneste sikre konsekvens, at vores små og mellemstore virksomheder får sværere ved at tiltrække den kapital, der gør det muligt at investere i nye maskiner og udvikling af deres medarbejdere.

Investeringer, der skal sikre velstand til Danmark og reallønsfremgang for de ansatte,” skriver han på Facebook.

Røde partier: Trækker i den rigtige retning

Mens de borgerlige partier tror og mener, at Socialdemokratiets forslag vil være skadeligt for væksten, så kritiserer partierne til venstre for socialdemokratiet forslagne for ikke at være ambitiøse nok.

”I Enhedslisten kan vi støtte alle socialdemokraternes forslag, som alle trækker i en rigtig retning,” skriver finansordfører Pelle Dragsted på Facebook og fortsætter:

”Udspillet manglet ambitioner. Der bliver kun ridset lidt i overfalden på den voldsomme vækst vi har set i uligheden i de seneste to årtier med borgerlige regeringer (herunder den der var ledet af Helle Thorning),” lyder det.

”Jeg kan ikke lade være at være lidt bekymret for om socialdemokraterne virkelig ønsker at få knækket ulighedskurven og så skabt et Danmark hvor forskellene er mindre. Eller om det mest handler om at ”pudse den venstreorienterede profil af” – her få måneder før valget,” skriver han.

”Ja, de rigeste skal bidrage mere. Ja, vi skal gøre op med uligheden. Ja, vi skal gå længere, men hvor er jeg bare helt overordnet tilfreds med, at Socialdemokratiet siger, at vi bliver nødt til at omfordele noget mere. Kursen er rigtig. Det er vigtigt. Meget, endda,” skriver partiformand Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Hun mener dog, at det er lige så vigtigt at se på den anden ende af indkomstskalaen og afskaffe kontanthjælpsloftet.

De fire forslag om øget skat på store formueindkomster kommer i forlængelse af partiets forslag om at begrænse toplønninger og at indføre en topskat på høje arveindtægter. Forslagene indgår alle i udspillet ”Danmark er for lille til store forskelle”, som Socialdemokratiet planlægger at fremlægge inden jul.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kan forbavse sig, når man læser om "hvor mange penge, den eller den er god for".
Det kan dreje sig om anseligt MANGE millioner. Penge nok til FLERE liv,udover det ene.
"Pengebjerget"bliver konstant størrer.Regulær samlermani,..eller har vedkommende måske bare tænkt,man ligger bedre i en forgyldt kiste eller urne,fremfor i det gængse ?

Kan kun håbe de store ord, er mere end velkendt valgflæsk

Annonce