EL-profil verbalt overfaldet og slut med danske soldater i Afghanistan

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
EL-profil blev verbalt overfaldet i Parken i aftes, sidste danske soldater har forladt Afghanistan, og Dansk Metal får ny pressechef.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

EL-profil verbalt overfaldet

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, blev verbalt overfaldet, da hun i aftes var i Parken for at se Danmark spille den afgørende EM-gruppekamp mod Rusland.

“Tusind tak til de fremmede mennesker der i går hjalp mig til landskampen, da jeg blev verbalt overfaldet af en ik-så-roligan fan. Jeg var bange, og i kunne se jeg havde brug for hjælp - af tak! Håber i læser med her, og skriv gerne til mig så jeg kan sige personligt tak,” skriver Rosa Lund på Twitter.

 

placeholder
 

 

Det verbale overfald har ifølge Rosa Lund politisk motiveret og gik også ud over De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

Det skriver hun i et tweet-svar.

 

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

De sidste danske soldater forlader tirsdag eftermiddag Afghanistan og rejser hjem til Danmark.

Det sker efter knap to årtiers dansk tilstedeværelse i landet.

Sådan skriver Ritzau ifølge A4 Arbejdsliv.

Soldaterne har været en del af en Nato-ledet mission, som nu ophører. Styrkerne trækkes hjem, efter at USA besluttede at trække sine styrker hjem.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ikke længere behov for soldater i Afghanistan.

I april gav Folketinget mandat til, at regeringen kunne indlede tilbagetrækningen.

Gennem de seneste 20 år i Afghanistan er 37 danske soldater faldet, mens syv er døde som følge af sygdomme, ulykker eller anden årsag.

Danmark er et af de lande, der har haft flest faldne per indbyggertal.

Samlet har der været 12.000 udsendte siden januar 2002.

Læs mere her.

 

Dansk Metal får ny pressechef

Torsdag d. 1. juli starter Rasmus Thye Lynghøj som pressechef i Dansk Metal. Rasmus tiltræder stillingen efter senest at have været presseansvarlig i Rødovre Kommune.

Det skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse.

I Dansk Metal glæder kommunikationschef Hanne Ahrensbøll siger over at have fået Rasmus på holdet.

Stillingen som pressechef blev ledig, da Mads Hersbøll skiftede til Beskæftigelsesministeriet i juni 2021.

Rasmus Thye Lynghøj har en kandidat i medievidenskab fra Københavns universitet. Han har tidligere været ansat i Socialdemokratiet og kommer senest fra en mangeårig stilling i Rødovre Kommune. Rasmus ser frem til at starte i Dansk Metal.

Læs mere her.

 

Kofod efter danske soldaters exit: Udfordringen er monumental

Danmark sætter tirsdag punktum for to årtiers militær indsats i Afghanistan, efter at USA tidligere i år har sat en slutdato for den amerikanske mission.

Sådan skriver Ritzau ifølge A4 Arbejdsliv.

De danske soldater forlader et land, som fortsat er splittet, uroligt og visse steder farligt at bo og opholde sig i.

“Alle kan se, at udfordringen i Afghanistan stadig er monumental. Det er stadig et land, som kræver et engagement. Derfor fortsætter vi også med vores civile indsats,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et møde i Luxembourg.

“Det er et helt afgørende vigtigt udenrigs- og sikkerhedspolitisk kapitel, der nu bliver sat punktum for med vores lange tilstedeværelse af soldater, som i den grad har ofret sig for Danmark og vores sikkerhed,” siger Kofod.

“Det er klart, at når man ser på de tab, som vi har haft, så er det meget svært. For det er familier, det er venner. Det er noget, der gør ondt. Men det er ikke forgæves. Det har gjort Danmark mere sikkert.”

“Derfor skal det understreges fra min side en fuldstændig dybfølt tak til de danskere, som har gjort tjeneste i Afghanistan, som har stillet sig op i forreste række og nogle med den højeste omkostning, for at vi andre kan leve sikkert. Det er noget, som vi er evigt taknemmelige for,” siger Kofod.

Læs mere her.

 

Efter halvandet års forhandlinger: De praktiserende læger får ny overenskomst

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn (RLTN) er blevet enige om en ny overenskomst for almen praksis.

Det skriver Altinget.

Med den nye overenskomst afsættes 349 millioner kroner til nye indsatser.

Altingets sundhedspolitiske analytiker Ole Toft betegner det som en "vedligeholdelsesoverenskomst" og sammenligner med den nuværende aftale fra 2018, der gav lægerne 660 millioner kroner ekstra.

Forhandlingerne har stået på i godt halvandet år og været sat på pause i månedsvis, og undervejs har PLO skiftet formand.

Årsagerne til, at aftalen ikke medfører større ændringer, kan ligge flere steder, vurderer Ole Toft.

Han peger på, at PLO’s medlemmer har meget forskellige ønsker, og at det derfor kan være vanskeligt at finde det rette kompromis, som lægerne vil bakke op om.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er vel ikke værre for Rosa Lund end det var for Anders Fogh Rasmussen da han blev overhældt med rød maling med hjælp fra Enhedslisten, eller hvad?

Overhældt med rød maling på Christiansborg skulle der stå.

Man kan ikke rette uret med uret. Uanset hvad hun mener, skal hun kunne gå i fred.

Jeg er fuldstændig enig med dig, selvfølgelig skal alle kunne færdes i det offentlige rum uden risiko for at blive overfaldet af yderliggående personer på såvel højre- som venstrefløjen. Det gælder på sin vis også for utiltalende personer som Rasmus Paludan og hans ligesindede, som det til dato har kostet samfundet mere end 150 millioner at "passe på" under hans utiltalende, men desværre lovlige demonstrationer, ellers ville politiet vel ikke være tilstede?
Min sammenligning med angrebet på Anders Fogh Rasmussen skyldes alene at de aktivister, som smed med rød maling, var kommet ind på Christiansborg under dække af at besøge Pernille Rosenkrantz Teil, der på det tidspunkt var medlem af Enhedslisten, og måske, det er aldrig blevet bevist, "havde en finger med i overfaldet".
Det er desværre også nødvendig for statsministeren og flere folketingsmedlemmer at være opdækket af sikkerhedsfolk når de bevæger sig ud i det offentlige rum, det er noget der blev indført er taget til i omfang efter mordet på Oluf Palm i 1986.

det er noget der blev indført og er taget til

Annonce