Minister forarget over landmænds udnyttelse af ukrainske ansatte

“Totalt uacceptabelt, hvis en arbejdsgiver på overfladen udbetaler korrekt løn, men bagefter forlanger en del af beløbet tilbage under bordet,” siger Mattias Tesfaye.
Ukrainske landbrugsmedarbejdere bliver af deres arbejdsgiver i Danmark hver måned afkrævet at betale en stor del af deres løn tilbage for at beholde deres job og opholdstilladelse i landet.

Det afslører skjulte videooptagelser, som Fagbladet 3F har lavet, samt skjulte lydoptagelser, som landbrugsmedarbejdere har lavet. Flere ukrainere bekræfter tilmed, at det er udbredt på danske gårde.

Eksempelvis har en 28-årig ukrainer på en svinefarm i Sønderjylland ifølge egne beregninger betalt i alt 102.000 kroner til sin arbejdsgiver, svineproducent Morten Clausen, gennem to og et halvt år.

Fagbladet 3F har filmet mandens tilbagebetaling til landmand Morten Clausen med skjult kamera.

En af mandens kollegaer fortæller, at hun har betalt 50.400 kroner tilbage gennem knap tre år.

Svineproducenten har ingen kommentarer til kritikken fra sine nu tidligere medarbejdere eller de skjulte optagelser, som viser tilbagebetaling.

Bliver bedt om at betale en del af lønnen tilbage

Ukrainske fodermestre er meget populære i danske ko- og svinestalde. De seneste ni år er antallet af udenlandske fodermestre mere end ottedoblet fra 360 i 2011 til 2.961 i 2020, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (SIRI). Hele 97 procent kommer fra Ukraine.

Ordningen er til for at tilgodese landbrugets efterspørgsel på udenlandsk arbejdskraft, og skulle have et indbygget værn mod underbetaling via et krav om minimumslønninger i kontrakterne mellem landmanden og landbrugsmedarbejderen.

Men flere ukrainere fortæller Fagbladet 3F, at det er en udbredt praksis, at landmænd beder de udenlandske medarbejdere om at betale en del af lønnen tilbage, hvis de vil have arbejde på danske gårde.

På den måde virker det, som om de får den lovbestemte løn, de har krav på. Men i virkeligheden er deres løn op til flere tusinde kroner lavere om måneden, fordi landmanden henter lønnen hos medarbejderne kort tid efter, at den er blevet udbetalt.

Minister: “Helt uacceptabelt”

Fagbladet 3F har forelagt sagen for udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Sagen forarger udlændinge- og integrationsministeren.

Der skal være dansk løn i Danmark. Længere er den ikke

“Der skal være dansk løn i Danmark. Længere er den ikke. Jeg vil ikke gøre mig til dommer i den konkrete sag, men helt generelt er det selvfølgelig totalt uacceptabelt, hvis en arbejdsgiver på overfladen udbetaler korrekt løn i overensstemmelse med den ansættelseskontrakt, der ligger til grund for opholdstilladelsen, men bagefter forlanger en del af beløbet tilbage under bordet,” siger Mattias Tesfaye til Fagbladet 3F.

Hammeren skal falde hårdere

Udlændinge- og integrationsministeren er dog ikke overrasket over sagen, som han kalder “en del af det danske arbejdsmarked 2021”.

Derfor er det også vigtigt for Mattias Tesfaye at lade hammeren falde hårdere for dem, der fusker på arbejdsmarkedet.

Jeg tror ikke, at vi er færdige med at regulere det her område

“Vi har fordoblet bødestraffen for dem, der fusker. Og vi har øget myndighedernes muligheder for at kontrollere, så flere af dem, der fusker, faktisk får en bødestraf. Men jeg tror ikke, at vi er færdige med at regulere det her område,” lyder det fra udlændinge- og integrationsministeren.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det hjælper ikke nok med bøder, for de går bare ned i statskassen, den arbejdskraft der bliver snydt bør have retten til det dobbelte antal kroner, som arbejdsgiveren snyder vedkommende for, hvis han selv kommer og anmelder sagen, pengene skal så inddrives hos arbejdsgiveren. Sådan er det nødt til at være for at der skal være en fordel for ukraineren som har brug for arbejdet, men mister det hvis han kræver sin ret.

Utallige arbejdsgivere benytter sig af så billig arbejdskraft som mulig. Landmænd ikke de eneste.

Og så er det bare i orden...?

Det må da være en oplagt opgave for SKAT.
Her er jo tale om sorte penge lige ned i foret på såkaldte landmænd, der i forvejen har sugerøret langt nede i de offentlige kasser.
Ukrainerne betaler oven i købet "landmandens" skat.
Hvordan bliver disse store beløb hvidvasket?
En grundig gennemgang af deres regnskaber er på sin plads. Der må jo mangle en hel del kvitteringer.
Deres privatforbrug bør også gennemgås med en tættekam!

Jeg håber virkelig, der vil blive slået hårdt ned på det svineri. Føj for den.

Begærlige arbejdsgivere får ALDRIG nok - de snyder og bedrager alt og alle - hvis de får lov...

Hvis man går i gang med at dissekere det område, skal man nok samtidig kigge i huslejeaftaler for de udenlandske arbejdere, der bor i boliger, ejet af deres arbejdsgiver. Den vej kuuunne der jo også "tages tilbage af lønnen" netto.

Annonce