Ny oplysning i partistøtte-sag får politikerne til at ville stramme lov

En sag om folketingsmedlems omgåelse af partistøtte-regler får nu Folketingets to store partier til at erklære sig parate til at stramme op.
En donor gjorde sig særdeles umage for at dele et partitilskud på 100.000 kroner til Venstres daværende folketingsmedlem Britt Bager op i tilpas små bider, så det ikke ville fremgå af partiets regnskaber.

Men nu kan Politiken sætte navn på donoren, som viser sig at være en advokat med adresse i København.

Det er formanden for Britt Bagers tidligere opstillingskreds i Favrskov, Gunnar Vinge Hansen, der over for avisen fortæller, hvem der stod for bidragene.

Kredsformanden har gennemgået partiets kontoudskrift og kan på den baggrund oplyse, at afsenderen på de fem bidrag på 20.000 kroner står anført som henholdsvis: Jacob Jacobsen, Jacob J., Carl Jacobsen, Støtte Jacob og Carl Jacobsen & Co. ApS.

En af donationerne på 20.000 kroner kommer fra virksomheden Carl Jacobsen & Co. ApS.

Ifølge cvr-registret er advokat Jacob Morten Carl Jacobsen direktør og ejer af Carl Jacobsen & Co. ApS, hvis formål blandt andet er “at drive virksomhed med produktion, handel og investering i fast ejendom, værdipapirer og IT-teknologi”, skriver Politiken.

Gunnar Vinge Hansen har tidligere over for Netavisen Pio forklaret, at det var Britt Bager selv, der havde tilbageholdt oplysningerne om, hvem donoren var, og at valgkredsen derfor ikke kunne sætte navn på.

Store partier klar til at stramme reglerne

Reglerne om, at man kan omgå partistøttereglerne ved at dele bidrag op i mindre portioner á godt 20.000 kroner, har længe været kritiseret.

Nu melder både Venstre og Socialdemokratiet sig klar til at se på, om reglerne skal strammes.

Venstre mener, at man ikke længere skal kunne omgå "lovens ånd" ved at dele beløbene op i bidder, fortæller gruppeformand Karsten Lauritzen til Politiken,

Regeringen vil på den baggrund indkalde Folketingets partier for at drøfte, hvordan reglerne kan ændres.

Blev efterforsket

Netavisen Pio kunne tilbage i marts 2019 bringe oplysningerne om, at Britt Bager forud for valgkampen i 2015 havde modtaget fem valgkampsbidrag á 20.000 kroner fra samme giver – men uden at det samlede bidrag på 100.000 kroner fra samme giver blev offentliggjort.

Reglerne siger ellers, at bidrag på over 20.000 kroner skal offentliggøres.

Det var dengang ikke muligt at få oplysninger om, hvem giverne var.

Sagen blev efterforsket af politiet og statsadvokaten, som i sidste ende valgte at droppe den, da de ikke forventede, at en domstol ville finde Venstre skyldig i manglende indberetning.

Mistede lukrativ post

Britt Bager var oprindeligt valgt for Venstre, men skiftede i begyndelsen af året til De Konservative.

Efter eget udsagn fordi hun havde "bedre muligheder for at udleve sine politiske ambitioner hos Det Konservative Folkeparti".

Britt Bager havde dog kort forinden været højlydt utilfreds med, at hun skulle aflevere den lukrative statsrevisorpost til partifællen Troels Lund Poulsen.

Den 44-årige Britt Bager er De Konservatives forsknings- og uddannelsesordfører.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor skulle Søren Pape med i billedet? Har han heller ikke rent mel i posen?

De blå partier kommer aldrig med hvad A.P.Møller + DA+DI

Åhhh, Søren Pape: der er for meget pap i den mand.
Helt alvorligt, statsministerkandidat? lol.

Jeg går stærkt ud fra at partierne også vil afskaffe donor-klubberne, hvor alle bidrag er anonyme og ikke gennemsigtige.

Annonce