Annonce

Pavestolt minister: Nu kan man endelig søge om Arne-pension

"Efter årtier med reformer, hvor lønmodtagerne har betalt prisen, er der nu en reform, der gavner lønmodtagerne," siger formanden for 3F
Fra søndag den 1. august har de første kunnet søge om tidlig pension, den såkaldte Arne-pension.

Den nye ret til tidlig tilbagetrækning glæder i den grad beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

“Retten giver tusindevis af håndværkere, SOSUer, slagteriarbejdere og mange andre danskere bedre mulighed for en værdig tilbagetrækning,” skriver Hummelgaard således i et opslag på Facebook, hvor han også glæder sig over, at folk, der i mange år har arbejdet i job, der har været slidsomme nu bedre får mulighed for “at trække sig tilbage mens de stadig kan gå, stå og lege med deres børnebørn”.

placeholder

Hummelgaard: “Pavestolt”

I en pressemeddelelse erklærer Hummelgaard sig pavestolt over, at det nu er lykkedes at realisere forslaget om tidlig pension, som Socialdemoikratiet tilbage i 2019 gik til valg på at gennemføre:

Jeg er pavestolt

“Jeg er pavestolt over, at vi i dag åbner for ansøgninger og dermed er kommet et stort skridt nærmere den dag, hvor de første kan gå på tidlig pension. Det er noget, regeringen har kæmpet for fra første dag, og som Socialdemokratiet gik til valg på."

Peter Hummelgaard takker også partierne bag aftalen om Arne-pensionen:

“Med opbakning fra både SF, EL og DF får lønmodtagerne for første gang i mange år nye rettigheder, og vi får skabt en større retfærdighed i vores pensionssystem. Vi kan ikke blindt blive ved med at hæve pensionsalderen, uden at vi tager ansvar for de mennesker, som har taget deres tørn på arbejdsmarkedet gennem et langt og ofte hårdt arbejdsliv. Alle skal kunne trække sig værdigt tilbage, inden de er helt nedslidte.”

3F-formand “virkelig, virkelig tilfreds”

Formand for fagforbundet 3F, Per Christensen, siger til Ritzau ifølge A4 Arbejdsliv, at han er “virkelig, virkelig tilfreds” med ordningen.

3F-formanden understreger dog, at det kan blive svært at føre bevis for midlertidige job eller deltidsansættelser, der ligger mange år tilbage i tiden:

“Jeg tror desværre, det stadig kan være en udfordring. Nu må vi se, når ansøgningerne kommer i hus.”

Med Arne-pensionen får lønmodtagerne endelig en reform, der gavner lønmodtagerne, skriver Per Christensen på Facebook:

Det er en helt særlig dag i dag

“Det er en helt særlig dag i dag. I dag træder retten til tidlig pension - Arne- pensionen - i kraft. Det er et vendepunkt. Efter årtier med reformer, hvor lønmodtagerne har betalt prisen, er der nu en reform, der gavner lønmodtagerne! 

Mange sagde det ikke kunne lade sig gøre. Men regeringen gjorde Olof Palmes ord til sine: Politik er at ville!”

placeholder

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus på Aalborg Universitet, vurderer over for Ritzau, at den nye ordning overordnet vil fungere efter hensigten:

“Det er kun dem, der virkelig har brug for det, der vil søge. Det er jeg sikker på.”

Skøn: 24.000 vil ansøge

Regeringen skønner, at omkring 24.000 til en start vil søge tidlig pension.

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før folkepensionsalderen

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før folkepensionsalderen. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.

Det er Udbetaling Danmark der behandler ansøgningerne om ret til tidlig pension, og ansøgerens anciennitet på arbejdsmarkedet beregnes ved at trække på oplysninger fra offentlige systemer og registre.

Ansøgere kan selv supplere med egen dokumentation for blandt andet perioder på arbejdsmarkedet, som kan tælle med i beregningen af anciennitet.

Det kan være relevant i tilfælde, hvor der ikke findes registeroplysninger, eller hvis man ønsker at korrigere de oplysninger, som indgår i opgørelsen fra Udbetaling Danmark.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak til Arne. Tak for "den såkaldte Arne-pension", der nu hedder "Arne-pensionen". Og hvad betyder så det? Jeg har offentliggjort det før, men tager en tur mere. Det er ARNE-pension: "ArbejdsRelateret Nedslidt Erhvervsevne-pension." Tak for ARNE, samlever med ATP.

Tak til Arne, håber bare ikke for Arne Pensionen at DF løber fra deres ord, hvis Jacob Ellemann Jensen inviterer til Flæskesteg.

Det er en kæmpetriumf for socialdemokratiet, og sjældent har et skulderklap været mere fortjent end det, jeg her uddeler virtuelt. For selvom jeg egentlig helst havde set arnepensionen være mere målrettet dem, som rent faktisk har været beskæftiget indenfor slidsomme fag, er resultatet nu alligevel blevet ret flot.

Danmarks børnebørn går en stor fremtid i møde.
Danmarks småbørnsforældre går en god fremtid i møde.

Bedsteforældre får tid og mulighed til at give fortidens historier og erfaringer videre til en ungdom, der ellers er udelukkende afhængig af sociale medier og travle forældre.

“Folk, der i mange år har arbejdet i job, der har været slidsomme nu bedre får mulighed for “at trække sig tilbage mens de stadig kan gå, stå og lege med deres børnebørn”.

Det er budskabet fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Lad os håbe at hans drømme går i opfyldelse!

Børn er videbegærlige, fysisk og mentalt aktive!

At være så heldig at børnebørnene er født og klar, når Arne går på pension, er kun de færreste givet.

At Arne skulle være så heldig at børnebørnene bor inden for en times afstand, er endnu et lykketræf.

Måske bliver Arne-pensionen det væsentligste drivstof i bremseklodserne imod urbaniseringen imod Århus og København.

Tænk om unge mennesker igen tænkte i muligheden for at barn og mormor/morfar/farmor/farfar relation skulle blive en reintroduktion i moderne familieliv.

At generationerne igen kunne finde sammen i Danmark! Og udgøre det bolværk imod sociale mediers fordummelse og ensretning!

En modsætning til amerikansk politisk virkelighed!

Måske bedsteforældre igen kunne blive rollemodeller, så håndværkere også i fremtiden taler dansk og kan bestilles før årstallet påny skifter.

Arne kan blive det borgerlige Danmarks redning.

Ja Danmarks redning. Børnebørn der oplever hvem og hvad der skabte Danmark!

Der oplever hvor maden og tingene kommer fra!

Der får et realistisk og nuanceret syn på klima, job, fremtid, nutid og fortid.

Arne er slet ikke så dum endda. Ej heller for børnebørn!

Og måske kommer de ej heller alle sammen til at bo i København.

Golf var populær i 00erne og 10erne.

Coronaen har sendt børnebørn og bedsteforældre i favnen på hinanden.

Og det bliver måske Arnes redning. Når vækkeuret ikke ringer længere!

OL-blues hedder det i moderne psykolog sprog.

Et barnebarn har sin helt egen melodi!

Ligesom regeringens nye politik!