Generaler vil evakuere afghanske tolke omgående

Presset på regeringen for hurtig evakuering af tolke og lokalt ansatte stiger
Der er ikke tid til sagsbehandling og papirnusseri.

De afghanere, der har arbejdet for Danmark under krigen i Afghanistan, skal evakueres omgående. For efterhånden som Taliban trænger frem, så er lokalt ansatte og tolke, der har hjulpet danskerne, nu i overhængende livsfare.

Det mener fire danske generaler og tidligere forsvarschefer, ifølge i Politiken.

En af dem er general Knud Bartels, der var forsvarschef fra 2009 til 2011. I 2011 blev han udpeget til chef for Nato’s militære komité. Og dermed er han den højest rangerende danske officer i Nato nogensinde.

Han understreger, at der står menneskeliv på spil:

De afghanere, der kæmpede med os, var vores allierede

“De afghanere, der kæmpede med os, var vores allierede. Jeg personligt vil forvente, at statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren siger: Vores land er åbent for dem, der har hjulpet os. Med forbehold for, at der måtte være narkohandlere eller stærkt kriminelle, så er de og deres familier velkomne i Danmark,” siger Knud Bartels til avisen og tilføjer, at der ikke må opstilles bureaukratiske hindringer for at afghanerne kan få hjælp.

Antallet af sagsbehandlere øget

Uden direkte at kommentere kritikken, oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) over for Netavisen Pio, at ministeriet nu har øget antallet af sagsbehandlere, der skal håndtere eventuelle ansøgninger fra afghanske tolke og ansatte:

Forsvarsministeriet har aktuelt tilført flere medarbejdere, så der sikres hurtig sagsbehandling

”Forsvaret har oplyst, at der de seneste år ikke har været ansat tolke for det danske forsvar i Afghanistan. Alle tolke og andre, der tidligere har været ansat af Forsvaret i Afghanistan, er omfattet af tolkeaftalen og kan dermed anmode om hjælp. Forsvarsministeriet har aktuelt tilført flere medarbejdere, så der sikres hurtig sagsbehandling.”

Sagen hører ressortmæssigt under udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Udenrigsministeren har endnu ikke udtalt sig om, om han er klar til at sende evakueringsfly til Afghanistan.

Men han har i sidste uge udtalt til TV 2, at han er meget optaget af, "at vores lokalt ansatte ikke lades i stikken":

“Sikkerheden og trygheden for lokalt ansatte på vores repræsentationer rundt om i verden, herunder også Afghanistan, er noget af det, der ligger mig allermest på sinde som udenrigsminister.”

Pres fra venstre og højre side

Regeringen opfordres fra både venstre og højre side i folketingssalen til mere handling.

Både De Radikale og Enhedslisten kræver, at alle lokalt ansatte, der måtte ønske det, evakueres til sikre steder.   

Amerikanerne har lavet et evakueringsprogram    

“Amerikanerne har lavet et evakueringsprogram, hvor man i hvert fald sørger for, at de her mennesker er i sikkerhed, mens deres sager behandles og vurderes. Det synes jeg lyder som noget, man skal lade sig inspirere af,” siger de radikales udenrigs- og forsvarsordfører Martin Lidegaard til Politiken.

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, mener at Danmark allerede burde være i gang med at chartre fly:

“Det, der skal til, er, at man får evakueret de her mennesker her og nu. Man burde i stedet være i gang med at chartre et fly, der kunne flyve dem til Danmark. Så kunne man bruge de sagsbehandlere til at sidde og stemple automatik visum til dem, og så kunne de få behandlet deres sag, mens de er i sikkerhed i Danmark,” siger hun til TV 2 og føjer til:

Så vi ved, at de er i fare

“Vi ved jo, at Taliban desværre går ret systematisk efter de mennesker, der har været ansat af vestlige styrker, ambassader og så videre. Så vi ved, at de er i fare. Som minimum har man da et ansvar overfor de mennesker, som har været på den danske stats lønningsliste. Helt ærligt.”

Hverken Venstre eller Konservative er afvisende over for evakuering:

“Alle muligheder står åbne for os,” siger forsvarsordfører Lars Chr. Lilleholt (V) til flere medier.

Omkring 50 afghanere har søgt om hjælp

De lokalt ansatte på den danske ambassade i Afghanistans hovedstad, Kabul, fik i sidste uge tilbudt en frivillig fratrædelse, der inkluderede et gyldent håndtryk på 100.000 kroner.  

Tilbuddet omfatter ikke mulighed for evakuering til Danmark.

Omkring 50 afghanere har - siden USA og de vestlige tropper begyndte den militære tilbagetrækning i Afghanistan - søgt om dansk bistand i henhold til tolkeaftalen.

Heraf er 42 nuværende eller tidligere ansatte på ambassaden i Kabul, og otte er tidligere tolke eller andre lokale ansatte, der har samarbejdet med forsvaret, oplyser Forsvarsministeriet.

Aftalen giver mulighed for at håndtere tolke og andre lokalt ansatte, "der trues eller er i fare".

Der kan være tale om både lokale/regionale løsninger, flytning af personens nære familie eller flytning af hele familien eller visum til Danmark med henblik på at få adgang til at anmode om asyl i Danmark, hedder det i tolkeaftalen.

Venstre, Socialdemokratiet, LA, de radikale, SF og de konservative står bag tolkeaftalen fra 2013, som dengang handlede om irakiske tolke.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hold kæft, hvor var vi dumme i 20 år dernede. Heldigvis er der masser af plads i USA. Amerikanerne må tage skraldet!

Annonce