Annonce

“Det er ikke din skyld eller dit ansvar, hvis du lever med vold”

Socialminister i opråb til voldsramte kvinder i kølvandet på præsts drab på hustru: Kom væk, dit liv kan være i fare
Socialminister Astrid Krag (S) opfordrer - i kølvandet på en præsts tilståelse af drabet på sin hustru - voldsramte kvinder til at komme væk fra den, der udøver vold:

“Du skal komme væk. Ikke fordi dit liv nødvendigvis er i fare. Men det kan være det. Og ingen skal leve et liv i vold og kontrol,” skriver Astrid Krag i et følelsesladet opslag torsdag på Facebook, hvor hun udtrykker sin forfærdelse, afsky og vrede over drabet.

ingen skal leve et liv i vold og kontrol

Hvert år dræbes 12 kvinder af deres partner

Astrid Krag nævner i opslaget, at den dræbte desværre ikke står alene:

“Hvert år dræbes 12 kvinder af deres partner eller tidligere partner. Her i Danmark. I deres hjem, hvor de burde kunne være mest trygge i verden. Af et menneske, der kender dem så godt og er så tæt på dem. Det er ubærligt. Og det er uacceptabelt.”

Det er ubærligt. Og det er uacceptabelt

Socialministeren nævner, at regeringen og partierne bag finansloven i 2020 satte penge af til oprettelse af yderligere 100 pladser på krisecentrene, og at der er i flere brede aftaler er sat fokus på vold. Men der skal langt mere til, understreger Astrid Krag:

“Men det er også tydeligt at vi slet, slet ikke er i mål endnu. De drab, der bliver ved med at ske taler deres eget ulykkelige, tydelige sprog.”

“Du er mere værd”

Astrid Krag advarer kvinder, der er ramt af fysisk og psykisk vold, om, at deres liv kan være i fare:

“Det er ikke din skyld eller dit ansvar, hvis du lever med fysisk eller psykisk vold. Du ER mere værd. Og du skal komme væk. Ikke fordi dit liv nødvendigvis er i fare. Men det kan være det. Og ingen skal leve et liv i vold og kontrol.”

Socialministeren råder folk, der frygter at nogen i deres omgangskreds eller en nabo er udsat for vold, ikke at vende blikket væk:

Se om du kan række ud til vedkommende

“Se om du kan række ud til vedkommende. Er der tumult, så afbryd det ved at ringe på og lån en kop sukker. Ring til politiet. Og henvend dig til kommunen - det kan du også gøre anonymt, så du fx ikke skal frygte for forholdet til dine børnebørn.”

Anbefaler voldsmænd at søge hjælp

Astrid Krag råder også dem, der udøver vold - psykisk eller fysisk, til at bede om hjælp:

“Hvis det er dig, der slår eller udøver psykisk vold og kontrol - så bed også om hjælp. Mange volds-udøvere er selv vokset op i hjem med vold og kontrol og har de mønstre med sig fra barndommen. Men de kan brydes. Og de skal brydes, for ellers flytter volden med.”

har de mønstre med sig fra barndommen. Men de kan brydes

Socialministeren nævner, at uanset om man er voldsoffer, voldsudøver eller pårørende, så kan man døgnet rundt henvende sig til foreningen Lev Uden Voldog her få råd og vejledning. Anonymt.

Endelig appellerer ministeren i Facebook-opslaget til, at vi alle er med til at bryde tabuet om vold og kontrol.

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

UNDGÅ BARNEDRAB. GIV PLADS TIL BØRN PÅ KRISECENTRE FOR MÆND

Den omtalte rapport kommer også ind på barnedrab i familien: Det hedder blandt andet: "Syv pct. af drabene kategoriseres som barnedrab. Alle disse drab er begået af en forælder. I forhold til de andre former for drab er en relativ stor andel blandt gerningsmændene kvinder og en relativt stor andel er psykisk syge." Det fremgår side 39 i rapporten, at 89% af gerningsmændene i forbindelse med barnedrab er kvinder.

På den baggrund er det helt ubegribeligt, at Socialministeriet og nogle kvindelige politikere træder vande i spørgsmålet om at ligestille krisecentre for mænd med krisecentre for kvinder.

Hvis krisecentre for mænd også SKAL have plads til børn, og i øvrigt ligestilles NU, kan vi undgå børn bliver kvalt af deres psykisk syge mor. Fædrene skal have centre NU, hvor de kan søge tilflugt med børnene.

Der er brug for en bedre socialpolitik, der tænker mere på børnene, og i øvrigt ligestiller kvinder og mænd.