Efter at Morten Messerschmidt mandag, på førstedagen af retssagen mod den nu tidligere europaparlamentariker, forklarede, at han blev forelagt store mængder papirer til underskrift - og beskrev EU som “et papirhelvede” - nægtede han torsdag af samme årsag at have vidst, at en omstridt kontrakt indholdt urigtige oplysninger.
Morten Messerschmidt er tiltalt for at have svindlet med EU-midler ved at finansiere Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015, i Skagen, gennem det paneuropæiske parti MELD.
Og for at have fået Dansk Folkepartis sekretariatschef, Jeanie Nørhave, til at underskrive sig som hotel- og personalechef på Color Hotel Skagen, selv om hun aldrig har haft den stilling.
Da anklageren, Andreas Laursen, under afhøringerne i Retten i Lyngby spurgte, hvorfor Morten Messerschmidt med sin underskrift godkendte kontrakten med hotellet, når den indeholdt urigtige oplysninger om, at Jeanie Nørhave var ansat på hotellet, nægtede han at have vidst dette.
Kontrakten er central for sagen og lyder på små 100.000 kroner – det beløb, Morten Messerschmidt er anklaget for at svindle med - og anklager ville gerne høre, hvordan Dansk Folkepartis næstformand med sin egen underskrift kunne godkende en kontrakt med en så graverende fejl.
“Jeg læser den ikke,” svarede Morten Messerschmidts og henviste til, at han havde folk til den slags.
Det ligner umiskendeligt min underskrift
Men Dansk Folkepartis næstformand måtte dog erkende, at “det ligner umiskendeligt min underskrift.”
Efterfølgende forklarede Jeanie Nørhave under sin afhøring, at Morten Messerschmidts assistent var kommet ind på hendes kontor med en kontrakt mellem MELD og Color Hotel. Kontrakten indeholdt kun den første og den sidste side.
Men assistenten, Søren Peter Jensen, forklarede, at sekretariatschefen skulle skrive under, fordi det var hende, der havde formidlet kontakten mellem MELD og Color Hotel.
Men andre ord var Jeanie Nørhave ikke klar over, at hun skrev under på en kontrakt mellem MELD og et hotel og blev efterfølgende overrasket over at erfare sagens rette sammenhæng.
“Det var forfærdeligt,” sagde Jeanie Nørhave.
Aldrig været så meget som en anmærkning
“Jeg har været på arbejdsmarkedet i 45 år. Også i politiet. Og der har aldrig været så meget som en anmærkning fra revisionen. Og så lige pludseligt opdager jeg, at jeg er blevet foranlediget til at skrive under på noget, jeg ikke skulle have skrevet under på. Hele min verden brød sammen.”
Det er fortsat uklart, hvorfor Jeanie Nørhave optrådte som hotelchef, og hvem der tog initiativ til underskriften.
Ifølge Morten Messerschmidt var EU-konferencen i Skagen et såkaldt joint venture med partiets sommergruppe og altså dermed inden for skiven. Men det fremgår dog ingen steder af de dokumenter, som blev sendt til EU.
“Der er ingen omtale af, at Dansk Folkeparti er med i det her arrangement,” som anklageren udtrykte på et tidspunkt i retssalen.
Det kører i ring
“Jeg synes, det kører i ring,” replicerede Morten Messerschmidt.
Retssagen fortsatte fredag, hvor det første vidne var Michael Verbeke, der var generalsekretær i MELD i 2015. Michael Verbeke har i denne funktion haft forbindelse med Morten Messerschmidt i de år, hvor Dansk Folkepartis næstformand stod i spidsen for det paneuropæiske parti.
Michael Verbeke fortalte, at han ikke vidste, at MELD’s sommerkonference var sammenfaldende med Dansk Folkepartis sommergruppemøde.
I alt er der afsat tid til syv retsmøder, hvoraf det sidste er den 13. august. Herefter falder der dom i sagen.
Politikens debatredaktør, Magnus Barsøe, advarer om konsekvenserne, hvis retten accepterer Morten Messerschmidts forklaring om ikke at have vidst, hvad han skrev under på.
“Hvis domstolen lader det her falde ud til Messerschmidts fordel, så er vi jo ude i et grotesk skråplan, hvor ingen længere hæfter for underskrevne dokumenter og regnskaber,” skriver Magnus Barsøe på Twitter.
Kommentarer
MM snup en tudekiks...
Messerschmidt er en torsk.
Han skal da lige som alle andre , stå til ansvar for hvad han skriver under på .
Så tud ikke , men tag den på dig .