Annonce

Tilsyn frikender Mette Frederiksen for fuckfinger-billede

Forældrene til drengen med den berømte/berygtede finger burde have vidst, at hans billede ville blive bragt, mener Datatilsynet.
Det skulle udviklede sig til en temmelig bizar sag for statsminister Mette Frederiksen (S), hendes besøg i marts på Bavneskolen i Dalby på Midtsjælland.

Efter besøget delte Mette Frederiksen nemlig på de sociale medier et fællesbillede med 9a, der mildt sagt vakte opsigt.

For på forreste række sad den 15-årige Nick Larsen i en grå hættetrøje bag statsministeren, og fik sneget sin langfinger med ind på billedet, hvilket endte med at blive sagens omdrejningspunkt.

Billedet gik viralt, på de sociale medier fik Nick Larsen ris og ros, og efter fem dage kontaktede forældrene, Statsministeriet med en opfordring om at fjerne billedet. 20 minutter senere var det væk.

Ingen anledning til klagesag

Men nu afviser Datatilsynet en klage fra forældrene, som mener, at Statsministeriet ikke havde indhentet tilstrækkelig samtykke fra dem til at bringe billedet i første omgang.

Og i hvert fald ikke til “politisk kampagne på Mette Frederiksens Facebookside eller andre af hendes sociale medier,” som det hedder i klagen.

Ikke anledning til at indlede en klagesag

“På baggrund af sagens oplysninger - særligt at billedet blev fjernet samme dag, I anmodede herom - finder Datatilsynet ikke anledning til at indlede en klagesag,” hedder det i afgørelsen, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i.

"Ingen fan"

Mens nogle kaldte Nick Larsen for “uopdragen” og “møgunge”, og forældrene berettede om hadske beskeder og direkte trusler mod sønnen, så sendte Konservative Studenter i Aarhus en buket blomster og protestgruppen Men In Black mødte endda op på skolen for at at takke ham personligt.

Nick Larsen har forklaret, at ganske vist er han ”ikke fan af hende (Mette Frederiksen, red.) og hvad hun gør”.

Men han vidste ikke, at statsministeren havde tænkt sig efterfølgende at lægge billedet op på Instagram.

Skønt at opleve både børn og lærere

”Hvor er det skønt at opleve både børn og lærere, der bare er glade for at være tilbage i skole,” skrev Mette Frederiksen blandt andet i teksten til billedet, hvor hun iført mundbind fik taget foto sammen med afgangsklassen på Bavneskolen.

Forældre burde have vidst det

Datatilsynet henviser i sin afgørelse til, at forældrene havde givet tilsagn om, at medier måtte tage og bruge billeder i forbindelse med besøget, og at der i den forbindelse deltog en en journalist, som tog dem.

Må det have stået jer - og jeres søn - klart

“Under disse omstændigheder må det have stået jer - og jeres søn - klart, at der ville blive taget billeder, som ville blive offentliggjort med dertilhørende medieomtale,” hedder det i afgørelsen.

“Det fremgår endvidere af sagen, at da I den 22. marts 2021 - bl.a. som følge af de afstedkomne  kommentarer - gjorde indsigelse imod offentliggørelsen af det omhandlede billede på Facebookprofilen Mette Frederiksen, blev det allerede samme dag fjernet fra profilen.”

Ikke ansvar for kommentarer

Forældrene henviser i klagen samtidig  til, at der ikke blev gjort noget på Mette Frederiksens egen Facebookside for at moderere eller bede om en ordentlig tone i debatten. Socialdemokratiet administrerer Mette Frederiksens Facebookprofil og partiet har tidligere oplyst, at kommentarsporet er blevet modereret efter de gældende retningslinjer for dets Facebooksider.

Heller ikke efter, at det var kendt for statsministerens stab, at der var mange “hadefulde og nedladende” kommentarer, og at billedet viste sønnen i en situation, som af mange blev opfattet som kompromitterende.

Af samme årsag mener forældrene, at billedet burde have været fjernet af egen drift.

Ifølge Datatilsynet er Mette Frederiksen dog ikke dataansvarlig i databeskyttelsesretligt forstand for opslag eller kommentarer, som foretages af andre og havde derfor efter databeskyttelsesreglerne ikke pligt til at moderere eventuelle kommentarer.

Tager “til efterretning”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen.

Men Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, tager Datatilsynets afgørelse “til efterretning” og henviser til, at Bavneskolen i sin tid stod for at indhente samtykke fra forældre til at tage fotos og video ved besøget.

Datatilsynet

Datatilsynet er den centrale, uafhængige myndigheder, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt.

  • Tilsynet rådgiver og vejleder, behandler klager og gennemfører tilsyn hos myndigheder og virksomheder.
  • Datarådet, som er en del af tilsynet, træffer primært afgørelse i sager af principiel karakter.
  • Du har ret til at klage til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med den måde, andre behandler dine personoplysninger på.

Kilde: Justitsministeriet

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvem er overrasket over Datatilsynets afgørelse?

Vi kan jo ikke have en statsminister med tilhørende ministerium der begår fejl, vel?

Og så glemmer vi lige minkskandalen.

Nej vi glemmer IKKE den såkaldte "minkskandale" og det gør 90% af mink farm ejerne nok heller ikke!
da de blev reddet på målstegen og undgik økonomisk fallit, for det er jo ikke en stor hemmelighed
at siden 2015/16 var minkerhvervet på enorm økonomisk deroute, så minkejerne har sikkert skraldgrinet på vej til banken med vores skattepenge, som reddede et erhverv der var dødsdømt

Læren af historien er at man aldrig skal sige ja til offentliggørelse af billeder med sine børn..

Børn er børn. Og det forstår ikke alle. Især ikke hvis disse såkaldte voksne har deres egen dagsorden.

Så kære forældre sig altid nej til andre der vil offentliggøre billeder med dine børn.

Selv nok så velopdragne børn og unge er blot børn og unge.

Og det er en del af livet. Trial and error. Man lærer af sine fejl.

Hvis politikere vil ud i virkeligheden, burde de ihukomme det samme.

Som Mette sagde da pandemien startede: Der vil blive begået fejl.

For børn og unge er det en naturlig del af at blive voksen.

Den yngste Ingebrigtsen søn vandt guld i 1500 meter til OL. Han havde lært af de to ældre brødres fejl under udøvelsen af samme disciplin.

Sociale medier udstiller børns fejl med risiko for at processen med børn og unges naturlige udvikling går i skæv retning.

Børn hader at blive udstillet. Børn har ret til at være børn.
Fejl blev tidligere hurtigt glemt.

Billeder på nettet gemmes for ever.

Så forældre sig nej.

Du ved aldrig hvilken dagsorden “de har derude”

Selv statsministre fejler.

Og det glemmes af gode grunde aldrig.

Men det er jo en helt anden sag.

Som voksne kan (s)minke...

Datatilsynet frikender ikke Mette Frederiksen - de undlader helt at realitetsbehandle klagen!