DR afviser kritik af TV-vært Løkke

"Det er et mærkeligt valg, at man - på en eller anden måde - risikerer at blande sig i politik ved at vælge en aktiv politiker," lyder kritikken.
Da første episode af Danmarks Radios (DR) nye dokumentarserie, “Klakviksstriden,” onsdag aften rullede over skærmen, var det med tidligere statsminister og nuværende partistifter Lars Løkke Rasmussen i rollen som vært (som det hed i rulleteksterne) og fortæller.

Det var således den tidligere statsminister, som kunne berette om striden på Færøerne, der i 1955 var tæt på at sende Rigsfællesskabet i borgerkrig, og blandt andre interviewe sin færøske hustru, Sólrun Løkke Rasmussen, med følgende spørgsmål:

“Hvis jeg nu siger Klakviskstriden, hvad har du så har så hørt om det, dengang du var skolebarn på Færøerne?”

placeholder

Gratis eksponering

Men dagen derpå kritiseres Danmarks Radio (DR) for at give gratis reklame til Lars Løkke Rasmussen, der for øjeblikket indsamler vælgererklæringer for sit nye parti Moderaterne.

“Nu er det jo ikke mig, som er journalist, og jeg skal ikke bestemme, hvad DR gør,” siger De Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Karen Melchior, til Netavisen Pio.

“Men set udefra synes jeg, at det er et mærkeligt valg, at man - på en eller anden måde - risikerer at blande sig i politik ved at vælge en aktiv politiker, som er i gang med et opgør med sit tidligere parti, som vært på et program. Hvis man synes, at Lars Løkke Rasmussen har en særlig ekspertise på området, så kan man jo invitere ham ind som ekspert. Jeg undrer mig over, hvordan DR er nået frem til, at Lars Løkke Rasmussen er den bedste vært på programmet.”

I den første, af i alt fire episoder, gik Lars Løkke Rasmussen blandt andet rundt med hustruen i hånden, kiggede dybsindigt ud over fjorde og fjelde og varmede sig med en kop kaffe, og Karen Melchior mener, at programmet ikke blot giver den tidligere statsministeren gratis eksponering. Lars Løkke Rasmussen, som tidligere har deltaget i realityprogrammet “Over Atlanten” på Kanal 5 og Discovery+, bliver eksponeret som “et lidt rundere og venligere menneske, end vi ellers kender ham.” 

“Det har jo stor betydning for en politiker, at man er en, som folk kender,” siger europaparlamentarikeren.

Får lov til at fortælle mere, om hvem man er

“Når man for eksempel ser på Venstres Tommy Ahlers, som lige har besluttet at stoppe i politik, så er det en ting, at han i sin tid blev kendt som en succesfuld erhvervsmand og iværksætter. En anden ting er, at Tommy Ahlers var kendt fra iværksætterprogrammet “Løvens Hule”, hvor han fik en stor eksponering. Og den eksponering har selvfølgelig betydning og ikke mindst, når en politiker får lov til at fortælle mere, om hvem man er - og ikke bare bliver stillet op i et panel med andre politikere.” 

Moderationens mester

Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, understreger, det giver mening, at Lars Løkke Rasmussen er med i programmet på grund af sin og, selvfølgelig ikke mindst, hustruens forbindelse til Færøerne.

Sólrun Løkke Rasmussen og hendes familie repræsenterer blandt andet både separatister og nationalforfattere samt advokaten, der forsvarede oprørerne fra Klaksvík i retten.

Men Søren Søndergaard efterlyser en forklaring på, hvilken rolle Lars Løkke Rasmussen spiller i egenskab af “vært” på programmet.

“Er det et journalistisk produkt, som Lars Løkke Rasmussen er sat til at lave - eller medvirker han i serien under andres ledelse,” siger kulturordføreren til Netavisen Pio.

Hvem der så har besluttet, hvad han skal sige

“Hvis det er førstnævnte, og Lars Løkke Rasmussen har det redaktionelle ansvar, kan man så være sikker på, at han er objektiv netop på grund af sin forbindelse til Færøerne. Og hvis Lars Løkke Rasmussen ikke har noget redaktionelt ansvar, og bare er fortæller, må man spørge sig selv, hvem der så har besluttet, hvad han skal sige.”

Søren Søndergaard henviser i den forbindelse til, at Sólrun Løkke Rasmussen på et tidspunkt i den første episode spørger ægtemanden, hvad han i sin tid ville have gjort for at forhindre striden i at opstå.

Striden skyldtes, at Danske Lægeforening krævede lægen Olaf Halvorsen fyret fra Klaksvik Sygehus, fordi han havde været erklæret nazist under krigen, og erstattet med en anden. Både Olaf Halvorsen og beboerne i Klaksvik var så uenige i den beslutning, at de greb til våben for at beholde ham.

Hvortil Lars Løkke Rasmussen svarer, at han ville have delt stillingen på Klaksvik Sygehus i to, så der var blevet plads til begge læger.

“Så der var en kompromismulighed,” spørger hustruen.

“Ja, den havde jeg lavet,” svarer Lars Løkke Rasmussen.

“Og så havde vi været uden alt det her foruden.”

Hvorefter begge griner.

“Moderationens mester, som tilfældigvis lige har dannet et parti, som hedder Moderaterne,” siger Søren Søndergaard.

“Og det uden at der er nogen journalist, som spørger: Undskyld, Lars Løkke Rasmussen, er du ikke bare en mandagstræner? Var det overhovedet realistisk? I stedet får Lars Løkke Rasmussen - uimodsagt - lov til at sidde og fremstille sig som navnet på sit eget parti.” 

Kostede Khader jobbet

Senest besluttede DR i 2015, at Naser Khaders politiske comeback for De Konservative betød, at han måtte stoppe som vært på P1-programmet “Arabiske Stemmer”. Dengang lød forklaringen, at det stred mod DR’s programpolitik, at “have en politiker ansat, der har nogen af de samme værdipolitiske mærkesager, som han udtaler sig om som vært.”

I dag afviser redaktøren for serien, Charlotte Kjørup Mauritzen, dog kritikken af “Klaksvikstriden”.

Charlotte Kjørup Mauritzen henviser til, at Lars Løkke Rasmussen er valgt på grund af sin indgående viden om Færøerne og detaljerede kendskab til Klaksvikstriden, ligesom han kan “give sagen ekstra perspektiv”, da han som Danmarks tidligere statsminister har siddet som ansvarlig for Rigsfællesskabet.  

“Lars Løkke Rasmussen bidrager altså med faglig viden og indsigt om Klaksvikstriden, som han har indgående viden om – og det er udelukkende i den hensigt, han deltager i programmet,” siger redaktøren til Netavisen Pio.

Er der i sig selv ikke er noget usædvanligt i

“Derfor er der heller ikke på noget tidspunkt i programmet fokus på Løkke som politiker eller hans politiske projekt. Tidligere har DR også haft blandt andre politikerne Ander Fogh Rasmussen, Søren Pind og Morten Messerschmidt, som har haft værtsroller hos DR i for eksempel  “Langt fra Bruxelles” på DR2 og P2-serien “Messerschmidt i operaen”. Så at Lars Løkke Rasmussen er fortæller i en historisk DR2-serie om Klaksvíkstriden, er der i sig selv ikke er noget usædvanligt i."

“I sidste ende er det dog altid en vurdering fra gang til gang ud fra det konkrete program og den konkrete person, når vi vælger værter og fortællere til vores tv-programmer. Og i dette konkrete tilfælde er vurderingen, at Lars Løkke Rasmussen med hans mange faglige og personlige indsigter i Klaksvikstriden, var den bedste formidler af netop dette emne.”

"Klaksvikstriden" bliver sendt på DR2 og DRTV og næste episode sendes den 11. august.

Selv kvitterer Lars Løkke Rasmussen på Twitter med et "Tak" til en seer, som allerede har "binget alle afsnit".

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det ville klæde LLR (ham med silkeunderbukserne) at han passede sit job folketingpolitiker. Det er det han får sit vederlag for (det gælder iøvrigt generelt for de folkevalgte!).
Det må jo være et stort arbejde at beklæde alle ordførerposterne for enmandspartiet Moderaterne. Så hvordan har han tid til udenoms 'jobs'?
Hvor mange timer har LLR brugt på at medvirke, og hvor mange gange har han været på Færøerne? Og hvad har han fået for det?

"“Lars Løkke Rasmussen bidrager altså med faglig viden og indsigt om Klaksvikstriden, som han har indgående viden om....". Hmm så nu er altså en slags ekspert på området?

LLR er gift med en Færing. DET gør ham da ikke til ekspert i færøske anliggender. Man kunne forstå det, hvis det var konen der var vært. Uanset om LLR udtaler sig om politik, så er det en gratis og ubetalelig reklame for ham og hans parti, som burde få konsekvenser på ledelses-niveau.

Klaksvig striden var i 1955, LLR og hustruen var ikke født, de er født i 1965 ca. altså ti år efter. Jeg husker den, jeg levede i 1955, men kun som noget der skete. Jeg var bare en skoletøs på 13 år. Hvis Løkke ikke sad i FT. og ikke var i gang med at stifte nyt parti, så kunne han og konen såmænd godt bidrage med viden, men aldrig som hovedpersoner og værter- Det går kort og godt ikke DR. Fatter ikke DR.

Helle, tror vi er MANGE der ikke fatter hvad der foregår i DR.
"DR afviser kritik af TV-vært Løkke". Selvfølgelig gør de det. DR er ufejlbarlig. Har DR nogensinde indrømmet at have begået en fejl?

Er DR blevet overtaget af TV 2 ?

KOmmentar:

En rigtigt interessant serie, og om Lars Løkke Rasmussen er politiker eller ej, er da fuldstændigt lige meget, det er indholdet i serien, som er interessant; da det er Danmarks historie...

Tak for en interessant serie !

Erling Drews...

Erling, serien og dermed indholdet er muligvis interessant. Men det er ikke lige meget hvem der medvirker og hvad deres rolle er i samfundet.
Se Hans Baks kommentar herunder.

Hej Kurt Jensen !

Beklager det sene svar til dig !

For mit vedkommende, er jeg egentligt lige glad med, hvem som medvirker i serien, for mig er serien interessant, og glæder mig til på Onsdag, selv om jeg selvfølgelig tidligere har læst om Klaksvikstriden...

Når det så er sagt, respekterer jeg selvfølgelig din og andres debat-meninger...

Forstat God Søndag, og tak for dit debat-svar,
Erling Drews

Sikke et borgerligt ramaskrig der havde været, hvis det var Mette Frederiksen der var vært, nu kan man da ihvertfald ikke beskylde DR, for at være røde lakajer.

Klart ikke det bedste valg, set ud fra Løkkes "aktive" politiske liv. Skulle man havde gjort noget klogt, skulle udsendelsen være fulgt og kommenteret af H.K.H. Prins Joachim. Han lavede en historisk serie for et par år siden, I den rolle var han fantastisk.

Uden Lars som studievært, havde DR aldrig fået et tv interview med en af bombe-mændene ansigt til ansigt (er min tanke). Det er en flot, uhyggelig og rystende udsendelsesrække. Med Lars som interviewer og hans frue Sólrun, som fortæller får udsendelsen autentisitet og nerve. Jeg har boet på Færøerne og befolkningen er tilknappet og tavse. De lægger låg på, låser og smider nøglen væk.
Det er efter min opfattelse, at undervurdere mine evner, som TV ser, at tro jeg ikke kan se forskel på Lars, som fortæller og som politiker. Udsendelsen styrker min respekt for Lars, men det flytter ikke min stemme politisk.

Uden Lars som studievært, havde DR aldrig fået et tv interview med en af bombe-mændene ansigt til ansigt (er min tanke). Det er en flot, uhyggelig og rystende udsendelsesrække. Med Lars som interviewer og hans frue Sólrun, som fortæller får udsendelsen autentisitet og nerve. Jeg har boet på Færøerne og befolkningen er tilknappet og tavse. De lægger låg på, låser og smider nøglen væk.
Det er efter min opfattelse, at undervurdere mine evner, som TV ser, at tro jeg ikke kan se forskel på Lars, som fortæller og som politiker. Udsendelsen styrker min respekt for Lars, men det flytter ikke min stemme politisk.

Hej var der ikke noget med at ,man skulle modregne honorarer i sin folketings løn
Men det gælder nok i for Lars der ellers rager til sig.
Ja og mærkeligt hvis det havde været Mette <Fredriksen så har hele den borgelige presse især ekstrabladet & Bt
været ude med bål og brand. men lille Lars er jo deres yndligst darling en( god håndværker)
Godt jeg ikke skulle bo hvor han havde været håndværker.

Hej var der ikke noget med at ,man skulle modregne honorarer i sin folketings løn
Men det gælder nok i for Lars der ellers rager til sig.
Ja og mærkeligt hvis det havde været Mette <Fredriksen så har hele den borgelige presse især ekstrabladet & Bt
været ude med bål og brand. men lille Lars er jo deres yndligst darling en( god håndværker)
Godt jeg ikke skulle bo hvor han havde været håndværker.

Hej var der ikke noget med at ,man skulle modregne honorarer i sin folketings løn
Men det gælder nok i for Lars der ellers rager til sig.
hvis det havde været Mette <Fredriksen så har hele den borgelige presse især ekstra bladet & Bt
været ude med bål og brand. men lille Lars er jo deres yndling darling en( god håndværker)
Godt jeg ikke skulle bo hvor han havde været håndværker men tillykke dr 1 nu ved man da de borgelige ikke kan kalde
dr.1 for røde lejersvende.

Hej var der ikke noget med at ,man skulle modregne honorarer i sin folketings løn
Men det gælder nok i for Lars der ellers rager til sig.
hvis det havde været Mette <Fredriksen så har hele den borgelige presse især ekstra bladet & Bt
været ude med bål og brand. men lille Lars er jo deres yndling darling en( god håndværker)
Godt jeg ikke skulle bo hvor han havde været håndværker men tillykke dr 1 nu ved man da de borgelige ikke kan kalde
dr.1 for røde lejersvende.

Hej var der ikke noget med at ,man skulle modregne honorarer i sin folketings løn
Men det gælder nok i for Lars der ellers rager til sig.
hvis det havde været Mette <Fredriksen så har hele den borgelige presse især ekstra bladet & Bt
været ude med bål og brand. men lille Lars er jo deres yndling darling en( god håndværker)
Godt jeg ikke skulle bo hvor han havde været håndværker men tillykke dr 1 nu ved man da de borgelige ikke kan kalde
dr.1 for røde lejersvende.

Annonce