Kritik af telesag og Bertels julesang samt EU erklærer klima-undtagelsestilstand

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det tordag, og her er Netavisen Pio med dagens nyhedsoverblik.

I dag med ministerkritik af myndighedernes håndtering af den såkaldte teledatasag, nyt fra finanslovsforhandlingerne og endelig så har en julesang sat hele Christiansborg i brand.

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Hækkerup: Det tog for lang tid at orientere retsvæsen om teleskandale

Der gik flere måneder, før offentligheden og retsvæsen blev orienteret om den såkaldte teledatasag, som er en af de største retsskandaler i nyere tid.

Og det er for dårligt, erkender justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag på et samråd.

”Myndighedernes redegørelse viser alt i alt et meget uskønt forløb, som kan rokke ved tilliden.”

”Der går for lang tid, før forsvarene og domstolen orienteres om fejlen,” sagde han.

En af årsagerne til forsinkelsen var, at Justitsministeriet op til folketingsvalget, der blev udskrevet i maj, havde besluttet sig for at forholde sig passivt i behandlingen af teledatasagen.

Justitsministeren mener, at der skal være tilbageholdenhed, men erkender, at det har taget for lang tid med at orientere retsvæsenet.

Læs hele historien her.

 

Slutspurt om finansloven - nu med elbiler

I Finansministeriet forhandler partierne i rød blok videre om en finanslovsaftale, som forventes at falde på plads en af de nærmeste dage. Det skriver Ritzau.

Et af de emner, der mangler at falde på plads handler om el-biler. For hvis der ikke bliver gjort noget, så stiger afgifterne på elbiler fra årsskiftet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil torsdag eftermiddag endnu ikke afsløre, om elbiler bliver friholdt for afgiftsforhøjelsen næste år.

”Der er utrolig mange emner, der indgår i finanslovsforhandlingerne. Det er et af de emner, vi diskuterer sammen med mange andre.”

”Der er stadig nogle områder i forhold til udenlandsk arbejdskraft, social dumping og finansiering. Men hvis viljen er der, når vi i mål, siger han om de emner, der forsat ikke er enighed om.”

Resten af partierne i rød blok har udtrykt et ønske om at gøre noget i finansloven i forhold til elbiler.

Læs hele historien her.

 

Kritik af Bertel Haarder for julesang: Voldtægt er ikke for sjov

Hvert år skriver Venstres Bertel Haarders en julesang, der normalt er et humoristisk forsøg på at opsummere det år der er gået.

Men 2019-udgaven skaber torsdag røre på Christiansborg.

I en intern mailtråd med alle politikere bliver Bertel Haarder kritiseret for at gøre grin med voldtægt i sangens sidste vers, hvor han over otte linjers tekst refererer til den sag, hvor en mand blev idømt et års fængsel for at have voldtaget en kvinde i den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsens, seng. Det skriver TV2/News.

Verset lyder således:

"Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen: Én var ej nok, han vill' ha' to med i borgmestersengen!
Han møved' med dem begge, og han pilled' lidt for meget!
Han tro'de, at i Enhedslisten var der fælleseje!
MEN hvorfor skal de vær' så striks'
og hindre Enhedsliste-sex,
lad ham dog få en dejlig heks
med hjem til jul!"

Det har som sagt fået en række politikere til at kritisere Haarder, bl.a. Ninna Hedeagers partifælle Pernille Skipper. Og hun får opbakning af de konservatives Mai Mercado, der ikke synes voldtægt er et emne, der egner sig til spas og løjer.

Jeg er altså også enig med Skipper her. Voldtægt er ikke sjovt! Og alt det her med at så er man bare snerpet eller sippet viser bare at vi åbenbart ikke er nået længere med den debat. Ærgerligt,” skriver hun.

Om julefreden efter dette vil sænke sig over Christiansborg, er uvist. Bertel Haarder underskylder og siger at det ikke var hans hensigt at støde nogen.

Læs hele historien her.

 

EU-Parlamentet erklærer undtagelsestilstand for klimaet

Europa-Parlamentet har i en resolution torsdag erklæret undtagelsestilstand for klimaet.

Til stående applaus fra flere parlamentarikere har Europa-Parlamentet vedtaget en resolution om 'the climate and environment emergency' - miljø- og klimakrisen. Det skriver DR.

Beslutningen om at erklære klima- og miljøkrise blev vedtaget med 429 stemmer for, 225 stemmer imod og 19 hverken for eller imod.

Europa-Parlamentet har ingen officiel mulighed for at erklære nogen form undtagelsestilstand, så udtalelsen for ikke umiddelbart nogen konsekvenser for hverken mennesker eller klima.

Læs hele historien her.

 

Nye tal for optag på erhvervsuddannelser vækker bekymring

Antallet af elever på erhvervsuddannelserne er faldet siden 2015. Det viser nye kvartalstal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Knap 29.000 elever er efter sommerferien begyndt på erhvervsuddannelsernes grundforløb, som er uddannelsernes første del. Udviklingen står stille i forhold til sidste år. Samtidig viser de seneste tal et fald i antallet, der begyndte på hovedforløbet, som er den efterfølgende del af uddannelsen. Sidste skoleår begyndte 4.000 elever færre på hovedforløbet end året før.

”Vores samfund har hårdt brug for håndværkere, butiksassistenter og alle de andre professioner, der kommer ud af vores erhvervsuddannelser. Derfor er det vigtigt, at vi fra hele samfundets side gør alt, hvad vi kan, for at gøre uddannelserne attraktive. Og det er de ikke, så længe vi ser så mange ende uden en læreplads, som tilfældet er nu,” siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

På trods af en stigning på de uddannelsesområder, som Dansk Metal dækker, så mener forbundssekretær i Dansk Metal, Kasper Palm, at tallene er trist læsning:

”Vi er selvfølgelig glade for, at de områder som Dansk Metal dækker, stiger. Det er selvfølgelig en cadeau til alle os, der gennem en lang periode har kæmpet for at få flere til netop at tage disse uddannelser. Men siden 2015 er der sket et generelt fald på over 13 %, og der er næsten 4.500 færre, der tager en erhvervsuddannelse. Det bør i den grad vække bekymring,” siger han.

Dansk Metal foreslog forleden, at der lægges et loft over antallet af gymnasieelever, så flere unge vil vælge en faglig uddannelse.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Alle ved Bertel bare er sjov, han ville aldrig såre nogen bevidst og slet ikke på den måde. Den sag var en farce, blev tacklet helt vildt af den omtalte borgmester og en flue på væggen ville nok berette alt på anden måde. Måske lidt malplaceret og ubehageligt fordi sagen virkede så idiotisk. Men forarget nej.
Men det passer han nok på fremover, og så må folk jo også selv opføre sig ordentlig, eller holde sig fra sprut.

Annonce