Ellemann vil skære markant i nyuddannedes dagpenge

De Radikale begejstrede, Socialdemokratiet parat til drøftelser - og indædt modstand hos SF og Enhedslisten
Venstre foreslår, at man skærer markant i dagpengesatsen for nyuddannede, den såkaldte dimittendsats.

Forslaget bliver umiddelbart godt modtaget af de øvrige partier i blå blok og De Radikale. Også Socialdemokratiet erklærer sig parat til at drøfte forslaget nærmere.

Konkret foreslår vi en ny dimittendsats på 9.500 kr

"Konkret foreslår vi en ny dimittendsats på 9.500 kr. Det vil frigøre 1,7 mia. kr. til den grønne omstilling hvert eneste år. Og det vil samtidig øge beskæftigelsen med 5.700 personer i en situation, hvor der er akut mangel på arbejdskraft i erhvervslivet," skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, om V-forslaget i et opslag på Facebook.

placeholder

 

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, finder det positivt, at Venstre melder sig med et konkret forslag til en reform:

I den sammenhæng afviser vi ikke noget og heller ikke det her forslag

“Vi står over for nogle betydelige strukturelle udfordringer, og vi er som regering i gang med at planlægge et betydeligt og vigtigt reformarbejde. I den sammenhæng afviser vi ikke noget og heller ikke det her forslag,” siger han til Berlingske og tilføjer:

“Vi tager gerne en drøftelse med Venstre om det med et åbent sind.”

Christian Rabjerg Madsen understreger dog, at han endnu ikke har set detaljerne i Venstres forslag. Det er derfor for tidligt at sige, hvad besparelsen - på anslået 1,7 milliarder kroner - skal bruges til.

Dimittendsatsen er i dag på 15.844 kroner om måneden for en forsørger, og 13.815 kroner for en ikke-forsørger.

Venstre foreslår, at dimittendsatsen for forsørgere sættes ned til 11.600 kroner om måneden og 9.555 kroner for ikke-forsørgere.

De Radikales finansordfører, Andreas Steenberg, betegner Jakob Ellemann-Jensens forslag som “fedt og spændende”:

Det er fedt og meget spændende

“Det er fedt og meget spændende, at Venstre melder sig i reformdebatten, og at de vil lave et grønt råderum. Det er en god start på sæsonen,” siger han til Berlingske.

På venstrefløjen møder Venstres forslag til gengæld hård modstand.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, betegner i et tweet forslaget som “asocialt, usympatisk og ungdomsfjendsk”:

Et helt igennem asocialt, usympatisk og ungdomsfjendsk forslag fra Venstre

“Et helt igennem asocialt, usympatisk og ungdomsfjendsk forslag fra Venstre, som ønsker at sende regningen for den grønne omstilling til nyuddannede unge frem for de mest velbjærgede i samfundet.”

placeholder

 

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, betegner i et tweet Venstres forslag som “helt skævt”:

“Venstre angriber solidariteten i hele vores dagpengesystem med forslaget om at skære i dimittendsatserne. Vi risikerer at færre melder sig i a-kasse og derved svækkes den danske model. Helt skævt!”

placeholder


Fakta: Dimittender på dagpenge steget voldsomt

Antallet af dimittender på dagpenge er de seneste 10 år steget voldsomt.

I 2008 var der Beskæftigelsesministeriet 6150 nyuddannede på dagpenge, mens der i 2018 var antallet mere end tre gange så mange, nemlig 20.550.

Det svarer til, at nyuddannede udgør omkring en fjerdedel af alle dagpengemodtagere.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og Berlingske

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kunne også finde penge til den grønne omstilling ved at se på de vederlag som folketingsmedlemmer og eu parlamentarikere får. Fx blyantspenge.

Ja, hvis hvert medlem af folketinget og europaparlamentet opgav løn og fryns og i stedet betalte 10 mio. kr for ulejligheden, hvert år vel og mærke, kunne vi skaffe 1,2 mia. til den grønne omstilling....

Mange bække små gør en stor å.
Det er signalværdien der er interessant: hvorfor skal der ikke skæres på politiker fryns??? Hvorfor er det altid vi andre der skal holde for???

Dårlig Ide Jacob Ellemann Jensen. Hvad at se på alle de studerende fra især blå partier, der ikke har været ude på arbejdsmarkedet. Ind til en gage de ej vil få i erhvervslivet. Der er ikke mangel på arbejdskraft der sidder nogle vel polstrede der søger og ej tager jobbet

9500 kr om md, er hvad en folkepensionist får og hvad man som tjenestemand får efter 37 år, når skatten er trukket, så kommer der godt nok ATP og FP, så man runder de 16000. Men det er en dum ide. Dagpengene skal laves om, det er jeg enig i, men penge til klimaet kan findes mange andre steder, bl.a hos landbruget, og ved frynsegoder. Det er ikke i orden at de først skal leve på smalkost mens de uddanner sig for så at fortsætte, hvis de ikke kan få job. Og tro mig de fleste tager så andet job, så de kan få smør på brødet. Mange har også allerede stiftet familie, har studiegæld osv. Alle må være med til at betale til klimaet via afgifter. For urener du meget koster det, betal ved kasse 1.

Rart at kunne kende et borgerligt parti igen
Dem der er nederst skal betale.

Udlændinge politikken bliver afløst af klima politik i Venstres forsøg på destruktion og ødelæggelse af Danmark. Ved at gøre den økonomiske bund så fattig, så de afskæres for forbrug andet end det livsnødvendige vil Venstre med deres nye udspil redde klimaet. Venstre vil have et Danmark, hvor de 50% på den økonomiske bund bliver de overflødige som ikke regnes for noget, og hvis eneste formål med livet bliver at knokle sig til døde før de når pensionsalderen. De 50% overflødige skal udelukkende have lov til at eksistere med det formål at gøre livet bekvemt for den økonomisk øverste andel på 50%.

Det er Venstres svar på løsningen af klimakrisen. At ofre bunden af det danske samfund. Alt imens den velhavende del af Danmark så kan forsætte som vanligt.

Denne her klimakrises alvor er slet ikke gået op for Venstre & Co. De nægter hårdnakket at se virkeligheden i øjnene og sætter blå i øjnene hos befolkningen ved at gøre klimakrisen til en ideologisk slagmark, hvor Elleman blot overtager Anders Fog Rasmussen og Lars Løkke Rasmussens mantra om minimal stat. Nu bare med klimakrisen som brækjern.

Så hvis du er velhavende og ønsker du festen kan fortsætte lidt i nu for herefter at føre til total havari af livsbetingelserne på jorden og gøre livet umulig for dine børnebørne, ja så skal du stemme på Venstre og deres ideologiske klimakamp.

Reformer har de seneste 20 år kun betydet at tage penge fra de fattige og give dem til de rige. Og så er det næsten ligegyldigt, hvem der har siddet ved regeringsmagten - Stopper det aldrig?

Hvorfor kan Elleman ikke bare tage alle pengene fra de nyuddannede, så er de i arbejde igår...
Manden er fuldstændig binde gal...tror hvis man gør folk fattigere løser det alle problemer...:(

Hvis Elleman & Co vil finde penge til klimainvesteringer, så kunne befordringsfradraget passende fjernes fra og med mandag. Så vil der være flere milliarder kr. at gøre godt med. Og på sigt vil det gøre at folk søger arbejde tættere på, hvor de bor. Eller de vælger at flytte hen til det nye arbejde. Frem for at køre 125 km fra og til arbejde. To fluer med et smæk.

- De økonomisk dårligst stillede skal under ingen omstændigheder betale klimaregningen alene.

Annonce