Annonce

Regeringsrokade: Uddannelsesminister overtager Kultur- og Kirkeministeriet

Joy Mogensens afgang som kulturminister udløser mindre ministerrokade i regeringen. Politisk ordfører bliver uddannelses- og forskningsminister.
I en mindre ministerrokade bliver uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen nu kultur- og kirkeminister, og mens Socialdemokratiets politiske ordfører,  Jesper Petersen, overtager hendes ministerium.

Rokaden kommer, efter kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) søndag meddelte, at hun stopper i politik.

"Jeg er stolt og glad over, at de begge har påtaget sig opgaven," skriver statsminister Mette Frederiksen på Facebook.

"Det betyder også et farvel til Joy Mogensen som minister. Jeg respekterer Joys egen beslutning om at stoppe som kulturminister og kirkeminister. Joy er en utrolig begavet og tænksom person. Hun og de mange ansatte i ministeriet har løftet en kæmpe opgave. Er der noget, krisen har vist os, så er det, at vi har behov for stærke fællesskaber og for kunsten og kulturen."

placeholder

Løbet tør

Ifølge Joy Mogensen er hun løbet tør for overskud. At blive minister, at miste sin datter og at have håndteret coronakrisen på to stofområder har sat sine spor.

”Hver af de tre ting i sig selv er livsændrende udfordringer, og jeg er løbet tør for overskud," skriver den nu tidligere kulturminister på Facebook.

Og da jeg altid har været i politik med den tommelfingerregel, at man kun skal være der så længe, man kan give alt, hvad man har i sig, så giver næste skridt sig selv.

”Det andet er, at jeg har været bedst i mit liv som politiker, når jeg kunne samle mine politiske kolleger og samfundets aktører omkring visioner og løsninger.

”Den måde at arbejde på, som virkede for mig som lokalpolitiker, har jeg ikke kunnet tage med ind i landspolitik. Så jeg skal finde et arbejdsliv, hvor det, jeg er god til, skaber resultater for andre. Det er løsningerne mere end debatterne, der har optaget mig som politiker."

placeholder

Afghanistan aflyser overdragelser

Joy Mogensen er tidligere borgmester i Roskilde og blev hentet ind på ministerholdet efter folketingsvalget i 2019.

Jesper Petersen blev politiske ordfører efter folketingsvalget i 2019 og blev i samme ombæring medlem af partiets gruppeledelse.

Den nye uddannelses- og forskningsminister kom oprindeligt til Socialdemokratiet fra SF.

Den traditionelle ministeroverdragelse i de respektive ministerier blev ikke gennemført mandag på grund af situationen i Afghanistan. Overdragelserne vil blive gennemført på et senere tidspunkt.

De nye ministre blev præsenteret klokken 11:00 ved Amalienborg.

placeholder

Forfremmelse af kulturen

DR’s politiske analytiker Jens Ringberg mener, at udnævnelsen af Ane Halsboe-Jørgensen er en "oppriotering af Kulturministeriet". Jens Ringberg hæfter sig ved, at Ane Halsboe-Jørgensen er tæt på statsminister Mette Frederiksen.

“Udnævnelsen afspejler, at Mette Frederiksen har et stigende fokus på mediernes rolle i samfundet – på godt og ondt. Noget, hun gerne vil have afspejlet i en kommende medieaftale,” skriver han.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kukturlivet bliver aldrig tilfreds. De sidder som gøgeunger og skriger på mer, mer. Tænk hvis der en dag kom en kulturpersonlighed, der satte en ære i at klare sig selv.

:)

Et godt valg af MF, hun får en dygtig minister i et vanskeligt ministerium, der kan stå fast, når det blæser og sige til og fra med stort smil. Jesper P er ligeså en dygtig politiker og god kommunikator, flittig, og det får han brug for. Politisk ordfører, mon det bliver Annette Lind ? Eller Stoklund? Begge er gode kommunikatorer.

At være kirkeminister er nok lidt en badebillet under normale omstændigheder, så det har ikke lige været optimalt med en længerevarende pandemi, hvor der kun har været dårlige løsninger at vælge mellem, og hvor hun stort set kun har kunnet følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

Jeg syn's ikke det varede længe før man kunne mærke at Joy Mogensen som ny kultusminister ikke passede
kunstner-krukkerne, og at de havde vedtaget med sig selv at Joy ikke var "deres kop the". Jeg kender ikke Halsbo, men håber at hun kan dele de lussinger ud der er nødvendige for at tæmme de åh så kloge hoveder der kan være nok så vanskelige at holde på plads.