Annonce

Østeuropæere plukker tomater til discount-løn: “Jeg følte mig som en slave”

Hos et af Danmarks største gartnerier, Østervang, arbejder litauere til 68 kroner i timen. “Folk bor i slum,” siger 3F
En af Danmarks største tomatproducenter, gartneriet Østervang på Stevns, baserer deres forretning på lavt betalte arbejdere fra Østeuropa.

En af dem, som har oplevet de horrible arbejdsforhold og den lave løn på Østervang, er den litauiske kvinde Edita, som i sommeren 2018 arbejde på gartneriet.

Jeg følte mig som en slave

“Hver dag arbejdede vi i ni timer med tomaterne. Efter det gjorde vi rent og ryddede op i to timer uden at få løn. Helt gratis. Vi blev aldrig betalt for det. Det var kun arbejdet med tomaterne, fik vi penge for. Jeg følte mig som en slave,” siger Edita, som ikke tør stå frem med sit rigtige navn, men Netavisen Pio kender hendes identitet.

Ifølge Editas lønseddel arbejdede hun 44 timer om ugen til 85 kroner i timen og fik udbetalt 10.700 kroner efter skat. Virkeligheden var dog, at hun arbejde 55 timer ugentligt til en timeløn på 68 kroner.
 

“Den dårligste arbejdsplads, jeg har været på”

Selvom Edita har arbejdet flere steder i Danmark til løn på helt ned til 60 kroner i timen, så er Østervang det værste sted, hun har oplevet.

Vi fik at vide, at vi slet ikke måtte tale til de få danske medarbejdere

“Det var det hårdeste arbejde rent fysisk og den dårligste arbejdsplads, jeg har prøvet. Vi fik at vide, at vi slet ikke måtte tale til de få danske medarbejdere, som var på gartneriet,” siger Edita.

Hun var ikke var ansat direkte af Østervang, men blev hyret ind gennem et vikarbureau ved navn Lurena Aps.  
 

3F: Det er så sølle alt sammen

Den metode til at skaffe sig billig østeuropæisk arbejdskraft, har de brugt længe på Østervang. I et interview med Sjællandske Medier tilbage i 2014 fortalte direktøren Peter Krage, at ingen af de cirka 50 østeuropæere på fabrikken var ansatte hos dem.

“Men de er ikke ansat af os. Vi køber arbejdskraften fra et vikarbureau, som afregner medarbejderne direkte uden om os. Det er den metode, som stort set alle danske gartnerier bruger,” sagde direktør Peter Krage dengang.

Der bor østeuropæerne i slum og meget ringe bygninger

Hos den lokale 3F-afdeling, Køge Bugt, kender man udmærket gartneriet Østervang.

“De hyrer folk ind gennem vikarbureauer. Ejerne køber de nærliggende gårde, og der bor østeuropæerne i slum og meget ringe bygninger. Det er så sølle alt sammen,” siger Jørgen Birch Sunddahl, formand for den Grønne Gruppe i 3F Køge Bugt, til Netavisen Pio.
 

Fyrede 45 danskere - ansatte 60 østeuropæere dagen efter

Før en konkurs i 2011 hed gartneriet Varpelev Tomater. Siden konkursen er alle de danske medarbejdere, hvoraf mange var organiseret i 3F, skiftet ud med østeuropæere fra vikarfirmaer.

Man har bare brugt Lønmodtagernes Garantifond til at snyde folk

“Fra den ene dag til den anden fyrede de 43 danske medarbejdere og erklærer selskabet konkurs. Dagen efter går der 60 østeuropæiske medarbejdere derude - fra forskellige vikarbureauer, ” forklarer Jørgen Birch Sunddahl og fortsætter: 

“Seks en halv million mistede de danske medarbejdere i opsparet afspadsering. Men det er præcis det samme konsortium, der står bag Østervang, som stod bag Varpelev. Man har bare brugt Lønmodtagernes Garantifond til at snyde folk. De tomater, som alle danskere spiser, burde være meget smagsløse, fordi er lavet under meget ringe arbejdsvilkår,” siger han.
 

Kåret til månedens virksomhed

På trods af at Østervangs løndumping tidligere er beskrevet i flere medier, blev gartneriet kåret til “månedens virksomhed” af Stevns Erhvervsråd i juli 2019.

Her fremhæves Østervang som en “veldrevet forretning” og et innovativt gartneri med “fokus på bæredygtighed”.

Det er vores investeringer i energioptimering, der har gjort det til en god forretning

Da direktør Peter Krage skal forklare, hvorfor virksomheden har overskud, nævner han ikke de lavtuddannede østeuropæere med et ord.

“Det er vores investeringer i energioptimering, der har gjort det til en god forretning,” lyder forklaringen fra Peter Krage.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er jo ikke hvor arbejderne kommer fra der betyder noget, men deres løn og arbejdsvilkår. Jeg har hørt, at COOP kun accepterer virksomheder, som har organiseret arbejdskraft og arbejder efter danske lønmodtagerforhold. Det afspejler sig selvfølgelig i prisen, så vi må håbe at det er derfor at tomaterne fra Alfred & Katrine er dyre.