Annonce

Flere afghanere hentes til Danmark

"Hellere én for meget end én for lidt," siger udenrigsminister.
Tolkeaftalen fra sidste uge om at evakuere op til 200 lokalt ansatte afghanere til Danmark er blevet udvidet.

Det sker efter aftale med partierne bag tolkeaftalen.

Det bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Udvidelsen hænger ikke mindst sammen med den kaotiske situation i Kabul lufthavn i Afghanistan, hvor det er særdeles vanskeligt at lande og lette fly:

vi har for længst bevæget os ud over, hvad der er beskrevet i aftalen

“Som jeg allerede har sagt offentligt, og som jeg har drøftet med partierne siden weekenden, evakuerer vi hellere én for meget end én for lidt, og vi har for længst bevæget os ud over, hvad der er beskrevet i aftalen,” siger Jeppe Kofod til TV 2.

Jeppe Kofod fortæller, at evakueringen foregår under kaotiske forhold: 

“Vi forsøger selvfølgelig at prioritere dem med størst dansk tilknytning, når vi evakuerer. Men som billederne fra Kabul Lufthavn viser med al tydelighed, er situationen på jorden mildest talt kaotisk, og hvis vi sammen med vores allierede har mulighed for at evakuere andre grupper, så gør vi det.”

Pakistan: 431 afghanere

Den pakistanske udenrigsminister, Shah Mahmood Qureshi, skrev mandag på Twitter, at Pakistan hjælper Danmark med at evakuere 431 afghanere, der har arbejdet for Danmark i Afghanistan.

placeholder

 

Det tal ønskede forsvarsminister Trine Bramsen (S) dog hverken at af- eller bekræfte over for Netavisen Pio tirsdag. Men nu hvor Jeppe Kofod bekræfter, at tolkeaftalen de facto er udvidet giver den pakistanske udmelding pludselig mening.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen siger til TV 2, at det har været afgørende for Venstre, at tolke, der har gået patrulje sammen med danske soldater for år tilbage - altså også længere tilbage end de to år, der oprindeligt var grænsen i tolkeaftalen - også kan få hjælp fra Danmark. Det samme gælder afghanere, der har arbejdet sammen med danskere i NGO-sammenhæng.

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, glæder sig over, at tolkeaftalen nu de facto er blevet udvidet, så også personer, der har haft ansættelse på den danske ambassade i Kabul eller arbejdet for det danske forsvar i Afghanistan længere tid tilbage end de oprindelige to år, kan indgå i evakueringen til Danmark:

"Man tager alle man kan få fat i af dem, der har samarbejdet med Danmark. Inklusive NGO-folk og tidligere tolke. Det har vi ønsket fra starten af, så det er virkelig godt," siger Eva Flyvholm til Netavisen Pio.

Man tager alle man kan få fat i af dem, der har samarbejdet med Danmark

Flyvholm undrer sig dog over forløbet:

"Man kan dog godt undre sig over, at alle partier ikke fra start ville bakke op om det, men godt det sker nu. Og så håber jeg virkelig, at de bliver fløjet ud snart."

Alle partier - undtagen Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti - står bag tolkeaftalen og udvidelsen af den.

Opdateret kl. 14.45

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bliver en stor katastrofe. Igen. De kommer til at være her for evigt og de bliver aldrig nogensinde danskere. Heller ikke efter tre og fem generationer. Tvært imod. Det vil kun blive værre, værre og værre. Hold kæft, hvor er vi dumme.

"Hellere én for meget end én for lidt,"
men ikke ham her, og personer som ham, manden er afghansk statsborger:
Efterlyst i drabssag vil evakueres fra Afghanistan: Han frygter for sit liv
https://www.bt.dk/krimi/efterlyst-i-drabssag-vil-evakueres-fra-afghanist...

Det bliver meget værre end ham. Hvis det så bare var ham...!
Bare vent og se. Vi er for dumme.

Taliban har haft 20 år til at etablere hvilende celler i Europa og USA. Celler, som afventer det rette øjeblik. Tålmodighed er en dyd, som det står skrevet i de ti bud. Taliban har haft årevis til at forberede sig på USA's og dets alieredes tilbagetog. Det måtte komme. Kun et spørgsmål om tid. Og de seneste dage har vist, at de i stilhed har været godt forberedt på deres D-dag. Vesten er taget med bukserne nede. Og det på trods af et enormt forsvarsbudget og et enormt efterretningsvæsen, som kan overvåge alt og alle som Edward Snowden afslørede. Eller sådan da. Et efterretningsvæsen, som føler sig usårbar er fjendens bedste ven. NSA kan afsløre en hver husmors hemmelige opskrifter. Og det var så det. Dem der vil gå under radaren er IKKE idioter.

Vi skal holde os langt væk fra alt USA's spind nede i mellemøsten, og holde mellemøsten langt væk fra Danmark. Vi er for dumme, Jeppe.

Annonce