Afghanistan: Støttepartier kræver undersøgelse af evakuerings-indsats

S-ordfører: “Jeg synes faktisk - her midt under operationen - at begynde at diskutere den ene eller anden form for evaluering er lidt utidigt”
Regeringens tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - kritiserer den danske evakuerings-indsats i Afghanistan.

Kritikken går først og fremmest på, at den danske indsats er kommet for sent i gang. De tre partier ønsker en undersøgelse af forløbet.

Senest har SF skærpet kritikken:

Det er ubegribeligt for mig, hvordan regeringen kunne sidde på hænderne i så lang tid

“Det er ubegribeligt for mig, hvordan regeringen kunne sidde på hænderne i så lang tid,” siger SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, til Berlingske.

Han mener, at regeringen i den grad har undervurderet situationen i Kabul. Og at regeringen langt tidligere burde have påbegyndt evakuering af ansatte på ambassaden og afghanere, der i henhold til tolkeaftalen kan få hjælp fra Danmark.

“Lige nu gælder det om at sikre de ansatte, der stadig er i Kabul, og få dem hjem, men bagefter skal der ske en dyb selvransagelse hos regeringen, og afhængigt af hvad den proces viser i forhold til, om den danske regering sad fuldstændig unødigt på hænderne, vil jeg ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for nogle ministre,” siger Hønge.

Han og SF ønsker en undersøgelse af, hvad der skete fra USA i april meddelte, at man ville trække sine tropper ud af Afghanistan og videre frem.

Udenrigsordfører for de radikale, Martin Lidegaard, og udenrigsordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, er helt på linje:

Det forløb kommer vi til at kigge nærmere på

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi allerede i juli måned opfordrede regeringen til at komme i gang, og at vi synes, det er gået for langsomt. Det forløb kommer vi til at kigge nærmere på, når evakueringen forhåbentlig er vel overstået. Her og nu bruger jeg alle mine politiske kræfter på at sikre, at Danmark får alle ud, både lokale medarbejdere, tolke og partnere,” sagde Martin Lidegaard således tirsdag til flere medier.

Eva Flyvholm skriver på Facebook, at evakueringerne kom for sent i gang:

"Jeg brugte det meste af sommeren på at opfordret til at komme i gang med evakueringerne og give dansk visum til både ansatte, familier og samarbejdspartnere som de gamle tolke og NGOfolk. Især efter vi kunne se USA og Frankrig starte evakueringer, pressede jeg på. Og jeg opfordrede gentagne gange til at gøre det hurtigt, mens lufthavnen endnu fungerede."

placeholder

 

Også Venstre, DF og Liberal Alliance bebuder et politisk efterspil.

S: “Utidigt”

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, kalder det meget naturligt, at “man evaluerer forløb”, men føjer så til:

“Lige nu er der nu rigtig mange mænd og kvinder på forskellige niveauer, der er i fuld sving med den operation, der er i gang, og som vi alle sammen kan følge med i. Og det skal de have ro til. Og jeg synes faktisk - her midt under operationen - at begynde at diskutere den ene eller anden form for evaluering er lidt utidigt,” siger Jeppe Bruus til Netavisen Pio.

“Hver ting til sin tid. Man skal selvfølgelig tage ved læring af sådan en situation her, men man skal lige over på den anden side af den operation, der er i gang, før man begynder at drøfte det.”

Socialdemokratiet er med på, at man under en eller anden form evaluerer forløbet?

Det er meget naturligt, at man evaluerer forløb

“Det er meget naturligt, at man evaluerer forløb, men lige nu og her drejer det sig om at give ro til de mennesker, der på fuld kraft arbejder med at få folk ud af Afghanistan. Det skal de have ro til til. Og man skal respektere at de skal bruge deres fulde energi på det,” lyder det fra Jeppe Bruus.

Opdateret kl. 13.30
 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Når man ser på afslutningsforløbet; vedrørende evakuerings-indsatsen, så er det helt fair, at man politisk lige ser på det "kaos" det er forgået i, det ser ud som om ? intet var planlæagt på forhånd...

Nu bliver det så interessant at se Pressemødet i dag Kl. 16:00, hvor borgerne "måske" får en indsigt i evakueringen fra Afghanistan...

Samttidigt så jeg Per Stig Møller's udtaelse i dag på TV- vedrørende afslutningen i Afghanistan, som var yderst interessant at høre...

God Eftermiddag,
Erling Drews...

Efter 20 års besættelse er de overraskede over, at muslimer stadig vil have sharia, selvom det har stået i Koranen i over 1300 år. Den krig var dømt til at fejle fra dag 1.

Fint pressemøde, alle tre stod troværdigt og kompetent og redegjorde for ting og sager, og fik aflivet nogle myter og usandheder. Hønge fra SF skal stikke piben ind og afvente en evaluering, han og V og Ø er pinlige i deres deres angreb, hvor de formoder, tror, antager osv, Vent dog til der kommer en redegørelse og evaluering som lovet. Det giver ikke stemmer, kan jeg kun sige.

Det er da godt at Tulle og ellemand,og Pape kan blive enig med Hønge og enhedslisten som måske ville vælte en meget kompetent regering,som jeg har følt med i de forhandlinger der har været kunne regeringen ikke blive enige om hvor mange mennesker som skulle til Danmark,flyvholm og Hønge vil have alle med hjem som har hjulpet danskerne i 20 år Pape og Ellemand vil have ca 200 med hjem.Ny borgelig og tulle vil kun have Danskerne hjem,så er det så nemt at beskylde Mette for nøl I skulle skamme jer og prøve at se hvor mange lande der kæmper for at få folk ud efter en håbløs krig som befolkning herhjemme aldrig er gået ind for.

Man må da formode at de EU-liderlige partier forlanger en undersøgelse af hvorfor ALLE EU-lande var så langsomme. Men EU tør Ellemann og co. jo ikke kritisere. Så er det lettere at spille bagklog hjemme i DK.

hej
Hvor er det dog nemt at side på sin flade røv og kritisere hvad andre gør, Uha hvor dygtige i er alle kloge hoveder, kan slet ikke forstår i ikke er blevet til mere.
Statsministeren udskriver valg og se hvad befolkningen siger til den krisehåndteringsplan regeringen har vist ved evakueringen og corona krisen og så håbe v.k-sf.e og alle de andre kan komme til og fortælle deres store plan.
for med den viden alle andre politikker på blå side vil der ingen krise have været

Annonce