Nyt udspil fra regeringen: Atypisk ansatte skal have ordentlige vilkår på jobbet

Det skal være slut med de usikre arbejdsvilkår for vikarer, korttidsansatte og folk på nultimerskontrakter, lyder det.
Foto: Wolt Photos
For nogle er det ikke en selvfølge, at de er dækket ved arbejdsskader, får løn under sygdom og kan gå på barsel med løn.
De ligger normalt i bunden af jobhierarkiet, men i næste uge kommer de på toppen af den politiske dagsorden.

Nemlig de såkaldt atypiske ansatte: “Falske” selvstændige, vikarer, kortidsansatte, folk på nultimerskontrakter og freelancere, som ikke passer ind i den gængse lønmodtagerdefinition.

Det skriver Mandag Morgen ifølge Fagbladet 3F.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har således atypisk sat ansattes arbejdsforhold øverst på dagsordenen, når der holdes regeringskonference i Fredericia tirsdag i næste uge.

Det handler om, at denne type af ansatte har langt mere usikre arbejdsvilkår end “normale” lønmodtagere.

Give startsignal

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forklarer problemet til Mandag Morgen: 

"Der er mange danskere, der arbejder på denne måde. Det kan give god mening for rigtigt mange, og mange vil også gerne selv. Men det handler også om usikre indkomster, ingen eller ringe pensionsordninger, dårligere barselsvilkår, ingen ret til efteruddannelse, dårligere lønforhold og ringere dækning ved arbejdsskader," siger Peter Hummelgaard.

Været kendetegnet ved det danske arbejdsmarked

"Det er alle de ting, som har været kendetegnet ved det danske arbejdsmarked, og som har sikret, at lønmodtagere ikke bare har ordentlige, men gode job," siger beskæftigelsesministeren til Mandag Morgen.

Siden 2000 har omkring hver tredje på det danske arbejdsmarked ikke haft et almindeligt fuldtidsjob, men har netop arbejdet som atypisk ansat.

Og nu er tallet altså så højt, at regeringen vil sætte ind: På mødet i næste uge vil Mette Frederiksen derfor give startsignal til et reformforløb, der skal ende med, at også den sidste tredjedel på arbejdsmarkedet får del i de sociale goder, der kendetegner folk med et fuldtidsjob.

Kortlægning på vej

Ifølge Mandag Morgen er regeringen dog ikke dér, hvor man har et konkret udspil.

Før sommerferien anbefalede Rådet for Deleøkonomi regeringen at gennemføre en ekstern kortlægning af retspraksis og få gjort det klart, hvorvidt de mange personer, der er tilknyttet arbejdsplatforme som Wolt, er selvstændigt erhvervsdrivende eller ej.

Og den anbefaling vil regeringen i hvert fald følge, siger Peter Hummelgaard.

Ifølge Mandag Morgen vil regeringen også lægge op til “et stort ideologisk slag” for at få flere til at melde sig ind i fagforeninger. Den vil blandt andet styrke forholdene for mange af de atypisk beskæftigede, der ikke arbejder i en fast fuldtidsstilling.

Af konkrete eksempler i regeringens værktøjskasse nævner beskæftigelsesministeren større fradrag på fagforeningskontingenter, tværfaglige a-kasser og portostøtte.

I Dansk Journalistforbund glæder man sig over de politiske ambitioner fra regeringen.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Med den dalende tilslutning til de rigtige fagforeninger vil der også komme mere og mere udnyttelse af arbejdskraften fra skrupelløse arbejdsgivere og firmaer, der såvidt muligt undgår at have egentlige ansatte.

Tingene hænger sammen.

Ja, det er på tide at gøre noget ved det. Men det er vel ret beset arbejdsmarkedets parter, der skal finde ud af det.
Eller gælder det kun de offentligt ansatte som feks sygeplejersker?

Godt at læse. Og på tide.

Annonce