Annonce

Mystik om litteraturpris

Forfatter lovede at “omfordele” litteraturpris, men vil i dag ikke svare på, hvem der har fået pengene. Så skulle han have holdt sin “bøtte”, mener Pia Kjærsgaard
Det vakte opmærksomhed, da forfatteren Jonas Eika i 2019 fik Nordisk Råds Litteraturpris og - foran en forstenet statsminister Mette Frederiksen (S) på forreste række i Stockholms Koncerthus - kritiserede hende og regeringen for at være "kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker".

Nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre

“Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre,” lød det fra Jonas Eika, som efterfølgende fortalte, at han ikke selv havde tænkt sig at bruge prisen på 350.000 kroner.

I stedet skulle pengene  “omfordeles”, forklarede den 28-årige forfatter, efter hans forlag, Basilisk, ellers i første omgang havde fortalt, at de skulle doneres til Udrejsecenter Sjælsmark.

Lukke udrejsecentre

“Det er ikke et moralsk eller humanitært spørgsmål, men et politisk og praktisk spørgsmål,” skrev Jonas Eika på Facebook, efter at være vendt hjem fra Stockholm, hvor også den svenske statsminister Stefan Löfven havde været tilstede under pristalen (hverken ham eller Mette Frederiksen klappede ad den).

“En stor del af pengene kommer med al sandsynlighed til at gå til kampen for at få lukket udrejsecentrene, det vil sige: at få afskaffet lejrsystemet, detentionssystemet, deportationssystemet," fortalte forfatteren nu.

"(At sikre en form for social og økonomisk støtte til de mennesker, der i udrejsecentrene bliver frarøvet de mest grundlæggende rettigheder, den mest basale selvbestemmelse, er selvfølgelig også en del af den kamp.) 

“Men beslutningen om den præcise omfordeling er ikke min alene; min plan er, at den skal træffes i fællesskab, af personer som er en aktiv del af forskellige antikapitalistiske og antiracistiske kampe.”

placeholder

Lukker historien her 

To år senere afviser Jonas Eika dog i dag at fortælle, hvad der efterfølgende er sket med de 350.000 kroner, og om de altså er blevet “omfordelt”. Og i givet fald hvordan og til hvem.

“Jeg kan bekræfte, at jeg har gjort, som jeg skrev jeg ville i min opdatering dengang,” siger Jonas Eika til Netavisen Pio og understreger, at han aldrig har ønsket, at “det om pengene blev en offentlig sag.”

Er min egen sag

“Men til hvem og hvordan pengene er fordelt er min egen sag. Som sagt er jeg ikke interesseret i noget interview, så jeg lukker den her.”

Jonas Eika fik prisen for novellesamlingen “Efter solen”, som udkom i 2018, og netop er blevet udgivet på engelsk under titlen “After the Sun”: 

“Forfatterklovn”

Tilbage i 2019 var de politiske reaktioner på Jonas Eikas tale, der med ét slag gjorde ham kendt i det bredere Danmark,  mildest talt blandede.

De Radikales daværende gruppeformand, Morten Østergaard, sagde, at han nok ville have udtrykt sig “lidt anderledes", men at pointen var den samme: Nemlig at Danmark har en forpligtelse overfor på børnene på Udrejsecenter Sjælsmark og andre, i samme situation, som har brug for hjælp.

Til gengæld kritiserede både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet Jonas Eika, og sidstnævntes udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, kaldt det “pinligt at denne prisvindende forfatterklovn bruger sin takketale på at anklage statsministeren for at være racist.” 

“Han ønsker at ramme Mette F., men opnår alene at devaluere begrebet og håne millioner af mennesker, der har været udsat for racisme,” skrev Rasmus Stoklund på Twitter.

placeholder

Hvorfor han tog imod pengene

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, kritiserede dengang Jonas Eika for nok at ville at have pengene - men samtidig også at ville bruge prisoverrækkelsen til at politisere.

placeholder

Hvilket efterfølgende netop fik Jonas Eikas forlag til at fortælle, at forfatteren ikke selv ville bruge de 350.000 kroner.

“Han sagde, da jeg spurgte ham om, hvad der skal ske med pengene, at det havde han ikke selv lyst til at sige til pressen, men han var okay med, at jeg meldte det ud,” forklarede forlagsdirektør Pejk Malinovski til Politiken.

“Især fordi der har været den her debat om, hvorfor han tog imod pengene.”

I dag understreger Pia Kjærsgaard, at Jonas Eika selvfølgelig selv må bestemme, hvad han bruger sin pris til.

“Jonas Eika er ikke forpligtet til at skulle støtte det ene eller det andet eller bruge penge på privatforbrug eller en luksusrejse - eller hvad han har lyst til,” siger Pia Kjærsgaard til Netavisen Pio.

Det bliver man altid fanget på

“Men han sagde jo dengang, hvordan han ville bruge pengene. Og hvorfor han gjorde det, og så måske ikke har gjort det, er lidt dumt. Så skal man jo holde sin bøtte, hvis man gerne vil være godgørende og alletiders mand, når man får så mange penge, og så måske ikke overholder det. Det bliver man altid fanget på, så det skal man lade være med.” 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Omfordeling ? Jeps, pengene er flyttet fra den højre lomme til den venstre.
Men er vel en fin elitær venstreorienteret.

Hvor mange flygtninge tror du, han har taget? Og ville de overhovedet acceptere ham? Man skal passe på, at man ikke er så mangfoldig, at man inviterer sin egen morder hjem.

Det er slet ikke så vigtigt, om forfatterklovnen har beholdt pengene selv eller doneret dem til Flat Earth Society. Det vigtige er naturligvis de frelste holdninger og den endeløse godhed, som hans blankpolerede og altid stærkt skinnende glorie så klart vidner om.

Penge lugter som bekendt ikke.

Jonas Eikas kritik af regeringens flygtningepolitik var helt rigtig og præcis. Men selvfølgelig skal man ikke love penge til gode formål, som aldrig bliver sendt afsted. Det lærte en tidligere Socialdemokratisk overborgmester engang.

Det er ikke farligt med de få.
Men vores velfærd stat er i fare når der er et parallel samfund på flere 100.000. Velfærd staten er kritisk for de mange men ikke eliten. Corvid19 har også afsløret hvor farlig det er når 400.000 fremmede ikke lad sig vaccinere. SD bør afskaffe alle disse statsstøttede priser til eliten. Litteratur priser bør være en privat sag.

Mange andre prostituerede kan heller ikke lide dem, der betaler deres ophold i tilværelsen