Verden består af flere køn end bare mand og kvinde

Alex er hverken mand eller kvinde, men nonbinær. I podcasten BASIC fortæller Alex om, hvordan det er ikke at passe ind i en verden, hvor der kun er to køn.
Børn får tildelt et køn, når de bliver født.

Men allerede inden fødslen er væggen på børneværelset malet blå eller lyserød, og kønnet er bestemt som enten dreng eller pige.

“Det er en mastodont af et system vi er oppe imod, når vi først begynder at tale om køn”, fortæller Alex Delamare, der er gæst i podcasten BASIC.

Alex er projektleder hos LGBT+ Danmark, transperson, nonbinær og bruger pronominer de/dem.

Sammen med værterne Cecilie og Jakob diskuterer Alex spørgsmålet: “Uagtet om vores kroppe bliver læst som ciskønnede eller ej, hvad vægter så tungere: biologien, som du har lært den, eller min oplevelse, mit ord og min evne til at kende mig selv bedst?”

“Det er en mastodont af et system, vi er oppe imod, når vi først begynder at tale om køn”

Sprogets utilstrækkelighed 

I den by, hvor Alex Delamare voksede op, kunne man enten være mand eller kvinde.

Alligevel havde Alex en følelse af, at der var noget, som ikke føltes rigtigt, men sproget var en forhindring.

“Jeg kunne ikke tale mig ind i noget, der ikke fandtes. Det er et uendeligt stort krav til mennesker, at de skal kende sig selv uden en sproglig ramme, man kan tænke sig selv ind i”, siger Alex i podcasten.

 

Fandt svar på YouTube

Som teenager faldt Alex over en række YouTube-videoer med transpersoner, der fortalte om oplevelsen af deres kønsidentitet og de kampe, der var forbundet med denne.

“Jeg kan huske, at jeg syntes, de var de smukkeste og modigste personer i hele verden. Jeg var nødt til at forstå, hvad der var på spil her”, fortæller Alex.

Transpersonerne berettede om et vanskeligt forhold til deres krop og væren i verden, men Alex kunne ikke genkende sådan et forhold til sin egen krop.  

 “Jeg så det og tænkte gud hvor lyder det her smertefuldt og hvor er det bare ikke mig. Men fordi der kun eksisterede en ramme af meget binære fortællinger om transpersoner, så landede jeg et sted, hvor jeg tænkte; hvis ikke jeg er en transmand, så må jeg være en kvinde, som har det svært”, siger Alex.

“Jeg kan huske, at jeg syntes, de var de smukkeste og modigste personer i hele verden" 

“Jeg stod i et super mindfuck” 

Da Alex senere flyttede til Canada for at studere havnede Alex i samtaler om queer- og transidentiteter, der var nogle år forude end de samtaler, der fandtes i Danmark.

“Jeg blev præsenteret for nogle forståelsesrammer, som jeg ikke så var særlig veludviklede i det danske sprog. Pludselig kunne jeg genkende mig selv i noget af det, der var på engelsk, men ikke i det, der var på dansk. Så jeg stod i et super mindfuck, hvor jeg ikke kunne tale om mig selv på dansk - men kunne italesætte hvem jeg var på engelsk”, fortæller Alex.  

   

Opgøret med kønssystemet 

Gennem de sidste 15 år, er kategorien ‘non-binær’ blevet mere udbredt i Danmark og flere mennesker ønsker ikke længere at blive tiltalt som hverken ‘han’ eller ‘hun’, men snarer ‘de’, ‘hen’ eller ’den’.

Udviklingen kalder på et opgør med et kønssystem, der ikke omfatter alle i vores samfund, men som har domineret i århundreder, og stadig former vores alle sammens forståelse af køn i dag.

Opfattelsen af køn som værende socialt betinget kræver en udvidelse af sproget, der formår at rumme flere måder at være menneske på.

Det er en udvikling, der ændrer de sproglige spilleregler, de fleste er blevet uhyre komfortable med.

I afsnittet “Alex er nonbinær: “omtal mig som de/dem", kan du høre meget mere om Alex Delameres erfaringer som er nonbinær og arbejde som projektleder for LGBT+ Danmark.

 

Fakta: Ordforklaringer

En binær kønsforståelse tilskriver, at der kun findes mand eller kvinde.
 

En nonbinær kønsforståelse er: En forståelse af, at kønnet består af en stor variation af kønsidentiteter eller kønsudtryk, som ikke passer ind i en forståelse, hvor der kun er mand eller kvinde. Som person kan man identificere sig som begge, hverken-eller, noget mellem de to eller noget helt fjerde.

Transpersoner identificerer sig ikke med det køn, som de fik tildelt med fødslen.

Cis er det modsatte af trans og betyder at ens kønsidentitet passer med det køn, som man fik tildelt ved fødslen.

(kilde: LGBT+ Danmark)


 

placeholder

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu en omgang amerikansk problemimport, hvor de involverede helt ukritisk har levet sig fuldstændig ind i nordamerikanske absurditeter fra de velståendes børn i den akademiske verden derovre, som de kender så godt fra internettets sociale medier eller måske endda fra besøg derovre.
Og ofte i en grad så de næsten har glemt det danske sprog, og bedst kan udtrykke sig med vendinger som "super mindfuck", som var det det mest naturlige i verden. Det er nærmest over forventning, at man her i artiklen overhovedet har ulejliget sig med at oversætte "they/them" til "de/dem", uden at det dog af den grund virker mere meningsfyldt eller oprigtigt.

Kan vi ikke snart bare give dem et klart, højt og endegyldigt nej tak til deres drøm om at indføre amerikanske tilstande her i landet?

Hahah kan du ikke prøve at uddanne dig selv lidt på området før su smider uvidende og ikke faktuelle påstande ud i offentligheden?

Måske vi kan give dig og andre som dig et nej tak og bare acceptere andre mennesker? Altså det er virkelig ikke særlig svært min ven, men hvis du har brug for træning i at sige de/dem? Du respekterer vel også folks navn og ikke kalder dem alt muligt andet? Hvorfor er det så svært at lære folks gender og pronouns og ikke kalde dem for andet end det?

"Gender" og "pronouns"... Du har sandelig lært mange smarte ord. Tak fordi du bekræftede Thors gode pointe.

Ingen - absolut ingen - ville af egen kraft have fundet på disse sproglige absurditeter med de og dem. Alt dette skyldes ene og alene indflydelsen fra tossede rigmandsbørn på nordamerikanske universiteter via de sociale medier, uden dem ville intet af dette overhovedet være et tema, lige så vel som ingen ville have savnet det.

At det alt sammen er løftet en til en, ukritisk og uden omtanke fra den nordamerikanske universitetsverden, understreges bare yderligere af dit eget indlæg, hvor du ikke engang har gjort dig ulejligheden med at oversætte "pronouns" og "gender" til de tilsvarende danske ord "stednavne" og "køn".

Jeg forstår ikke hvorfor man skal bruge et ord som “cis-kønnet” om de personer som føler sig som det de er født som??

Skal jeg så til at identificere mig som ciskønnet mand?

Idioti

Jeg føler mig som en dør. En trans-dør vel at mærke. Jeg har både håndtag og nøglehul. Er der en forening jeg kan melde mig ind i, så jeg bliver hørt.

Enig med Thor og Hans, atter et vognlæs sludder og vrøvl. At man føler sig anderledes og prøver at få orden i identiteten er næppe nyt og kan påkræve støtte. Men man behøver vel ikke gå så langt som til at benægte biologiske fakta. Hvordan forestiller Alex & Co sig at de selv er blevet til? Hvordan vil de selv få børn? Eller sagt på en anden måde: Hvad hulen rager deres identitetsproblemer mig? De har friheden i et frit samfund til at mene om sig selv, hvad de har lyst til, men jeg har også friheden til at være flintrende ligeglad. Så hold venligst andre uden for helt private kvababbelser.

Kaare! Du har ret. Jeg blev også ramt af overskriften her.
DER FINDES KUN 2 KØN. Lad os slå det fast. Når mennesker, med anden form for sexuel tilgang til livet end den overnævnte, har behov for at formere sig, kan det kun lade sig gøre med hjælp fra andre (donorer af det ene eller det andet køn). Sådan er det!! At forstå DET kan være svært. Men løsningen på problemet er ikke at benægte naturens formeringsregler. Han/hun.

Nøjagtig - der findes kun hanner og hunner...

Jeg er mand. Ægte mand.

Jeg ønsker kvinder held og lykke med fremtidens klimaudfordringer. En udfordring, som den mandlige Danfoss direktør snes overkommelig. En indstilling man kun kan have, hvis man ikke har forstået alvoren, eller hvis en holdninger bliver godt betalt.

At være godt betalt for sine holdninger, er ikke specielt Danfoss relateret. Det er normen uden undtagelse i den kapitalistiske verdends forståelse.

Men verdens og naturens forståelse er komplet ligeglad med kapitalismens markeds idiotien.

Der er ingen grænser for menneskets tåbeligheder. Vi er intet andet end aber uden hår.

Blandt mennesker, mænd og kvinder, findes der fortsat en stor, meget stor, menighed af heteroseksuelle individer. Hvis nogen skulle have misforstået noget. Og blandt os er det lidt svært at forstå, at vi efterhånden bliver opfattet som en perversitet og ikke normalen.

Det er på tide at denne sex dagsorden sænkes ned til størrelse svarende til størrelsen af alternative køns identiteter alså ca. 5%. Det er et langt større problem at fædre ikke får forældrerettighed i DK på trods af en EU dom mod Danmark.

Annonce