Efterretningstjeneste erkender fejlvurderinger af Taliban

Vi undervurderede, hvor hurtigt Taliban var i stand til at overtage magten, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
I en opsigtsvækkende pressemeddelelse erkender Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) nu, at den har undervurderet Talibans styrke - og dermed også Talibans muligheder for at indtage Afghanistans hovedstad, Kabul.

Så sent som 9. august vurderede FE, ifølge FE selv, at “det var mindre sandsynligt, at Kabul ville falde inden udgangen af året”.

at det var mindre sandsynligt, at Kabul ville falde inden udgangen af året

En oplysning som ikke alene tilgik regeringen, men også Folketingets partier den 9. august.

FE skriver i sin pressemeddelelse, at der på det seneste har været rejst spørgsmål om det efterretningsgrundlag, som regeringen har modtaget fra FE:

“Der har på det seneste været rejst spørgsmål om det efterretningsgrundlag vedrørende situationen i Afghanistan, som regeringen blev præsenteret for i forbindelse med håndteringen af evakueringen fra Kabul.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har løbende vurderet sandsynligheden for, at Kabul ville falde i hænderne på Taliban, samt tidshorisonten herfor.”

Fejlvurderinger gik videre til regering og Folketinget

Efterretningstjenesten erkender, at den selv meget sent i forløbet undervurderede hvor hurtigt Taliban var i stand til at overtage magten i Afghanistan:

“Indtil umiddelbart før Talibans magtovertagelse var FE’s vurdering, at det var mindre sandsynligt, at Kabul ville falde inden udgangen af året. Dette blev bl.a. tilkendegivet på en briefing af Folketingets partier mandag den 9. august 2021.”

Dette blev bl.a. tilkendegivet på en briefing af Folketingets partier mandag den 9. august 2021

FE: Den hastige magtovertagelse kom bag på os

Fungerende chef for FE, Svend Larsen, erkender lige ud, at det kom bag på FE, hvor hurtigt Taliban formåede at indtage den afghanske hovedstad: 

”Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden, som det skete med, havde vi ikke anset som sandsynlig,” udtaler fungerende chef for FE, Svend Larsen og fortsætter:

Vi baserede vores vurderinger på det efterretningsgrundlag, vi havde til rådighed fra blandt andet egen indhentning, Forsvaret og internationale partnere, men det har vist sig, at vores vurdering simpelthen var for optimistisk, udtaler fungerende chef for FE, Svend Larsen.

FE vil nu tage ved lære af forløbet:

Disse forhold ændrer dog ikke på, at vi naturligvis skal lære af forløbet

”Det er naturligt, at vi ser på vores vurderinger i denne sag.

Efterretningstjenester i andre lande er i samme situation, og der har da også knyttet sig særlige udfordringer til situationen i Afghanistan, fordi adgangen til informationer er blevet svækket som følge af koalitionens tilbagetrækning. Disse forhold ændrer dog ikke på, at vi naturligvis skal lære af forløbet”, siger Svend Larsen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

FE er i chok. Et land med over 99 procent muslimske indbyggere vil stadig have sharia efter 20 års tvungen "demokrati". Jeg overvejer at donere et eksemplar af Koranen til Forsvarets Efterretningstjeneste, så de ikke bliver overrasket igen.

Det klæder FE at indrømme fejlen og gå ud med den åbenlyst, og det er prisværdigt, at de to ministre ikke har kastet grums på FE af den grund. Så tales der om en rapport som skulle være sendt i juni, og som Berlingske har set, mens den ikke er modtaget i nogen af ministerierne end sige dets ministre. Så havde en studievært den frækhed på NEWS at stille spørgsmålet til en gæst, tror du på den ? Helt ærligt, ingen minister uanset hvem, rød eller blå er så idiotisk, at sige en direkte løgn om en modtagelse, som hvis det var usandt kunne modbevises på ti minutter. Så drop den hetz mod de to ministre. Begge ministerier har med forsvarets beredskab arbejdet i døgndrift for at evakuere nu 1000 mennesker fra Kabul. Alt mens fnidder får lov at komme til orde. Befriende er det også at integrations ministeren har lagt en plan for de tilkomnes kommende to år, hvor de foreløbig har lov at være i DK. Børnene skal i skole og børnehaver og de voksne , lære dansk, de fleste kan engelsk og i job så de kan forsørge sig selv og deres børn.

Ja også åstrup fra venstre siger at regeringen har er forklarings problem mon ikke det er lille åstrup der stak en løgn da vi havde rejse forbud.Han skulle på ferie med sin kæreste til Dubai han begrundede rejsen som arb. indenfor efterretnings nævn,men der var ikke andre i nævnet som havde hørt om nogle møder i Dubai.Det viste sig at Østrup havde tigget om at få et møde med embedsmand,så han kunne dække sig ind så han kunne holde ferie i fred med kæresten.Så hvem har et forklarings problem det var løgn fra a t z læs hvad fe. skriver i dag så op i rv. med berlinger og tv news venstres nyheds organ de ved ikke hvad de skal gøre af fortræd over for vores kompetente regering

De 300000 afghanske regeringssoldater, som Joe Biden talte om, lige før det hele væltede, viste sig for langt de festes vedkommende set ikke at eksistere. Ikke desto mindre havde de fået udbetalt løn gennem længere tid. Gad godt vide, hvor de penge er havnet.

I 2014 bekendtgjorde Barack Obama USA vil trække sig ud af Afghanistan. Så Taliban har haft 7 år til at planlægge deres D-dag. De har haft 7 år til at infiltrere det afghanske forsvar.

Hvordan kan nogen være overrasket over deres lynhurtige rykind. Det var jo nærmest forprogrammeret.

Hvis FE er overrasket eller i chock må det være pga. af deres egne manglende evne til at kunne have forudsagt denne situation.

Ja, noget tyder på at FE ikke er dygtigere end FE i alle de andre vestlige lande.
Men selvfølgelig skal det blæses op som en national dansk katastrofe.

Annonce