Annonce

Gør noget ved den stigende børnefattigdom

Folketingsvalget rykker nærmere, men hvem er egentlig parat til at gøre noget ved den stigende ulighed og fattigdommens begrænsning af børnenes livschancer?
Dansk økonomi er i topform og det går, ifølge statsministeren, ”ufatteligt godt”. Alligevel ser vi omfattende sparekataloger i kommunerne, en ulighed der stiger dag for dag og flere fattige børn end vi har haft i 20 år. Der er brug for, at vi gør noget.

Denne morgen sad jeg ved morgenbordet sammen med mine børn, Niels, Sofia og Karl. Vi spiste morgenmad sammen og da vi var mætte og havde børstet tænder, pakkede vi en stopfyldt madpakke i deres tasker og begav os til børnehaven, inden jeg tog videre på arbejde. Senere kommer vi hjem og spiser aftensmad, leger, hygger med fjernsyn og godnathistorier.

Der er flere og flere børn, hvis forældre ikke har råd til at putte børnene mætte i seng

Selvom økonomien går godt i Danmark, er der flere og flere børn, hvis forældre ikke har råd til at putte børnene mætte i deres seng om aftenen.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fastslår, at 64.500 børn i Danmark i 2017 levede under fattigdomsgrænsen – det er en 12.000 børn flere i forhold til året før.

placeholder

Det kan vi ikke være bekendt. For mens de rigeste bliver rigere, bliver de fattige fattigere - og det går ud over børnene og deres livschancer senere i livet.

Fattigdom i barndommen får konsekvenser

Mens mine børn hænger jakkerne ved siden af både flyverdragter, vinterstøvler og skiftetøj i børnehaven, så er det for mange familier ikke en selvfølge.

Som børnehavepædagog har jeg mange gange oplevet, hvilken begrænsende effekt forældrenes økonomi har for børnenes trivsel og muligheder.

For hvis der går hul på vinterstøvlerne og forældrene ikke har råd til at købe nye, hvad sker der så?

Som børnehavepædagog har jeg oplevet, hvilken effekt forældrenes økonomi har

Heldigvis sørger pædagogerne i daginstitutionerne mange steder for, at der er ”lånetøj”, så børnene alligevel kan komme med ud. Pædagogerne forsøger også gennem forskellige pædagogiske indsatser at afbøde følgevirkningerne ved børnefattigdom.

Men det kan ikke undgå at have en betydning for børnenes position i fællesskabet, at det er dem, der igen må låne børnehavens slidte vinterstøvler eller ikke kan snakke med om de oplevelser, de andre har haft i ferien.

Børnene fra fattige familier ved godt, at de falder udenfor normen. De bliver udsatte og får større risiko for selv at blive fattige og udsatte som voksne.

23 procent oplever, at der er sket en stigning i antallet af børn, der er økonomisk presset

I en ny undersøgelse fra BUPL svarer 38 procent af de deltagende pædagoger, at der er børn i institutionen, hvis forældre ikke har råd til at købe basale ting - og 23 procent oplever, at der er sket en stigning i antallet af børn eller familier, der er økonomisk presset.

Det kalder på handling nu!

placeholder

Folketingsvalget skal handle om at stoppe uligheden

Folketingsvalget rykker nærmere og valgparolerne støves af. Men hvem er egentlig parat til at gøre noget ved den stigende ulighed og fattigdommens begrænsning af børnenes livschancer?

Lad det kommende valg handle om, hvem der kan give et klart svar på, hvordan vi stopper væksten i ulighed og for alvor gør op med børnefattigdommen i Danmark.

placeholder

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Pædagog og forretningsudvalgsmedlem i pædagogerne og klubfolkenes fagforening BUPL


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak for dit opråb! Børnefattigdom høret sig ikke til i Danmark. Hvor er de partier henne, som skal tage affære? Hvorfor råber Socialdemokatiet ikke op, brøler højt?
Vi må betale lidt mere allesammen i skat. Det skulle bare mangle!

Lige præcis. Vi mangler svar fra de fleste partier. Og jeg tvivler på de har set alvoren endnu.
Problemet er jo økonomi i det offentlige, når selv S’ og DF’s ønskede vækstramme på 0,6%
og 0,8% føre til forringelser, fordi der kommer mange flere børn og ældre de kommende år.
Hvis vi skal holde status quo er der minimum brug for en vækstramme på 1,1%.

Jeg frygter for betydningen for de fattige børn, hvis vi fortsat ser forringelser i normeringerne i daginstitutionerne og overførselsindkomsterne undermineres år for år.

Tak for et vigtigt indlæg i debatten, Johnny Gaardsdal!
I løbet af ganske få år er dansk politik blevet grebet af en gal neoliberalistisk kapitalist.
Og grådigheden har fået frit spil på et stadigt mere frit marked.
Sådan et samfund kan slet ikke hænge sammen.
Hverken menneskeligt eller økonomisk.
Nu må vi arbejde politisk på at få en langt større fælles ansvarlighed - igen!!!

Hvordan vil og kan man nogensinde gøre noget som helst ved såkaldt "børnefattigdom" hvis man INTET gør for at begrænse VOKSENFATTIGDOMMEN/FORÆLDREFATTIGDOMMEN ????????

"FAATIGDOM" har eksisteret altid. Et onde der vil bestå til evig tid i ethvert kapitalistisk samfund.Og en kapitalistisk materiel indstillet verden.En skam for menneskeheden og dem det går ud over.

Annonce