Annonce

Analyse: Ingen hjælp til sygeplejerskerne

Sygeplejersker står alene med strejken, og der er ingen udsigt til forhandlinger. Der er ingen hjælp fra vennerne, og regeringsindgreb ligner eneste løsning.
Strejken blandt landets sygeplejersker og radiografer nærmer sig to uger. Men i medierne og i offentligheden bliver strejken nærmest overset.

Netmediet A4overenskomst refererer, at sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, i en mail til medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd skriver, at der ikke er nye forhandlinger med arbejdsgiverne.

Vi må ruste os til en langvarig kamp for en bedre løn

"Jeg bliver nødt til at være ærlig og sige, at det sagtens kan blive en langstrakt strejke. Vi må ruste os til en langvarig kamp for en bedre løn," skriver hun i mailen.

Formanden gør det også klart, at der heller ikke er optræk til, at politikerne på Christiansborg finder en løsning.

Mediedækning handler om lønniveau

Fordi det kun er 5.000 sygeplejersker, der strejker, og fordi der er sat et nødberedskab i værk, så er strejken endnu ikke noget, som har skabt uoverskuelige problemer for sundhedsvæsenet.

Mange mennesker får selvfølgelig udskudt planlagte operationer, men det skete jo også før strejken. Og der er bemanding på skadestuer både til at tage sig af livstruende sygdomme og til at håndtere corona.

Sygeplejerskerne havde nok håbet på, at der i offentligheden ville have været en stor taknemmelighed over for sygeplejerskerne oven på deres indsats under corona.

Meget af mediedækningen har i stedet for handlet om, hvor meget eller hvor lidt sygeplejerskerne egentlig tjener, ikke hvor hårdt presset sundhedssystemet er - bortset fra enkelte lidt kuriøse historier om at nødberedskabet betød højere bemanding end normalt.

Efter snart halvandet år med en global pandemi virker det også, som om danskerne er mere travlt optagede af fodboldlandshold, Tour de France og udsigten til endelig at kunne komme på rigtig sommerferie.

Der er derfor ikke nogen udtalt offentlig opinion for at slutte strejken.

Ingen hjælp fra Lizette & Co.

Sygeplejerskerne står derfor ret alene med deres lønkrav.

Sygeplejerskerne står derfor ret alene med deres lønkrav

TV 2 kan fortælle, at sygeplejerskerne har rakt ud efter Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) efter lidt hjælp til at vende folkestemningen, men at anmodningen er blevet afvist af FH-formand Lizette Risgaard:

"Fællesskabet bakker op og har bakket om nedsættelsen af en lønstrukturkomité(...). Det er den opbakning og det håb, vi som fællesskab kan bakke sygeplejerskerne op med, men at forvente mere vil være en urimelig forventning, når alle andre offentlige ansatte har stemt stort ja til OK21," skriver Lizette Risgaard.

De øvrige offentlige fagforeninger, BUPL, FOA og Socialpædagogerne osv., som alle er enige om, at der er et lønefterslæb i kvindefag, har heller ingen interesse i at bakke sygeplejerskerne lønkamp op nu.

For hvis sygeplejerskerne ekstraordinært får flere penge, så er der nemlig færre penge til dem.

Regeringen vil ikke sidde tilbage med aben

Det er lige nu svært at forestille sig, at arbejdsgiverne i Danske Regioner kan strække sig meget længere på det lønkrav, som allerede ligger på bordet. Og som sygeplejerskerne nu to gange har forkastet.

Selv hvis der kommer lidt flere penge på bordet, som Grete Christensen nikker ja til, så er det jo svært for arbejdsgiverne at have tiltro til, at hun også kan få medlemmerne til at stemme ja til en aftale.

Lige nu virker et regeringsindgreb, der ophøjer mæglingsforslaget til lov, som den eneste farbare vej ud af konflikten for sygeplejerskerne.

Udfordringen er blot, at regeringen ikke har noget at vinde ved at afslutte konflikten nu

Udfordringen er blot, at regeringen ikke har noget at vinde ved at afslutte konflikten nu og dermed sætte sig selv i en situation, hvor det er dem, der står med aben i forhold til sygeplejerskernes ikke-indfriede forhåbninger om store lønstigninger.

Så hellere lade sygeplejerskerne bruge deres sommerferie på at strejke og håbe på, at sygeplejerskerne selv bliver møre, når strejkekassen er tømt.
 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hej alle strejkende sygeplejesker, og forøvrigt tusind tak for Jeres altid professionelle hjælp, hvis nogen så har i fortjent både lønforhøjelse og bedre arbejdsvilkår, men det vil Danmark ikke give jer ifølge seneste nyt,
socialdemokratiet har åbenbart mere travlt med et give alle andre banan stater fuld skrue med økonomisk hjælp.

I skal ikke finde jer i det regeringen forsøger at spise jer af med.
Så få jer et job i enten Norge eller Sverige, hvis muligt, der får I bedre både løn og arbejdsforhold
og giv Danmark fingeren.

Hej alle strejkende sygeplejesker, og forøvrigt tusind tak for Jeres altid professionelle hjælp, hvis nogen så har i fortjent både lønforhøjelse og bedre arbejdsvilkår, men det vil Danmark ikke give jer ifølge seneste nyt,
socialdemokratiet med følge har åbenbart mere travlt med et give alle andre sorte mænd og banan stater fuld skrue med økonomisk hjælp.

I skal ikke finde jer i det regeringen forsøger at spise jer af med.
Så få jer et job i enten Norge eller Sverige, hvis muligt, der får I bedre både løn og arbejdsforhold
og giv så Danmark fingeren.
Hvis ikke muligt, så opsig Jeres job og tilmeld Jer et bookingfirma for vikar sygeplejersker og forlang den timeløn i ønsker at arbejde for, og så kan de take it or not.
Substansen er, at i under alle omstændigheder skal have den løn i forlanger, det fortjener I alle.
Slut prut.