Venstre vil afskaffe EU-forbehold og direktør ryger i fængsel for trusler

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til torsdagens udgave af vores korte nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi alle ugens hverdag samler en lille håndfuld nyheder fra dansk politik.

På Christiansborg har særligt to sager optaget politikerne. I dag er der blevet hastebehandlet et lovforslag om at ende sygeplejerske-strejken og så er der fortsat debat om regeringens rolle i evakueringen af Afghanistan.

Begge de historier kan du læse mere om andetsted på Netavisen Pio.

I det her nyhedsoverblik er der til gengæld både et krav om en folkeafstemning, politianmeldelser og en dom og så har Venstre fundet en nye person, der skal stå i spidsen for partiets klimapolitik.

Tak fordi du læser med.

 

Venstre vil have forsvarsforbehold

Der skal udskrives en folkeafstemning i Danmark, så vi kan få afskaffet det danske forsvarsforbehold. Det mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er læren af kollapset i Afghanistan. Det skriver Berlingske.

”Jeg har svært ved at få øje på en mere oplagt anledning,” siger Venstre-formanden til avisen.

Han foreslår også, at regeringen hurtigst muligt indkalder Folketinget for at lave en ny national strategi for Danmarks udenrigspolitik og sikkerhed.

Sådan en strategi skal ifølge Ellemann-Jensen blandt andet adressere behovet for at styrke dansk og europæisk forsvar, risikoen for voldsomme flygtningestrømme i Europa, og den skal også se på situationen internt i Afghanistan, herunder civile rettigheder for kvinder.

Samtidig siger han, at vi bør orientere os mere mod Europa og mindre mod USA.

Regeringen har flere gange afvist et forslag om at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Læs hele historien her.

 

Venstre finder afløser for Ahlers 

Vi bliver kort hos Venstre, hvor Tommy Ahlers i begyndelsen af måneden meddelte, at han efter et år som minister og to år som folketingsmedlem havde fået nok af politik.

Nu har Venstre fundet hans afløser som klimaordfører.

Valget er faldet på folketingsmedlem Marie Bjerre, der tidligere været bæredygtighedsordfører for Venstre og fortsætter nu sit arbejde på det felt.

”Jeg er både stolt og glad for at få ansvar for et område, som var en af grundene til, at jeg gik ind i politik. Venstre har lanceret den borgerlige klimapolitik, som er markedsdrevet, og hvor vi er klar til at investere i den grønne omstilling, så vi både fastholder og skaber nye arbejdspladser i hele Danmark,” siger hun i en pressemeddelelse.

Marie Bjerre er 35 år gammel og uddannet jurist og advokat. På sit CV har hun også en periode som politisk assistent for Jens Rohde i Europa-Parlamentet.

Hun er nyvalgt til Folketinget.

 

Aftrådt borgmester scorer formandspost

En anden tidligere fremtrædende Venstre-mand, som også fik nok er politik, er den tidligere Herning-borgmester Lars Krarup.

Efter to årtier som borgmester gik han forleden af, men allerede nu kan han skrive en ny titel på vistkortet. Han er nemlig blevet formand for Realdania, som er en filantropisk forening, bedst kendt for at opføre en masse bygninger.

Det meddeler Realdania i en pressemeddelelse.

”Jeg er utrolig glad for muligheden og bestyrelsens tillid. Arbejdet i Realdania forener på fineste vis nogle dagsordner, som jeg er stærkt engageret i. Foreningsliv har været en del af mit eget liv lige fra barnsben og er noget, jeg har arbejdet aktivt med i hele mit arbejdsliv.

Og både fra min tid som borgmester og mit hidtidige arbejde i Realdania ved jeg, hvor stor en forskel de fysiske rammer kan gøre for menneskers trivsel og livskvalitet – og for udviklingen i et område,” siger Lars Krarup i en pressemeddelelse.

Lars Krarup afløser kammerherre og hofjægermester Frands Axel Michael greve Brockenhuus-Schack, der har været formand for Realdania i otte år.

Grev Brockenhuus-Schack modtog sidste år 900.000 kroner i vederlag for formandsposten,

 

Tidligere kommunal topembedsmand politianmeldt

Et flertal i Kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune har besluttet at politianmelde tidligere kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær for brug af kommunens kreditkort.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

"Et flertal i Kommunalbestyrelsen vurderer, at politiet bør undersøge sagen, da politiet er den rette myndighed til at afklare, om der er foregået noget ulovligt," skriver Sorøs borgmester, Gert Jørgensen (K).

Kommunaldirektøren sagde selv op i starten af august, efter DR kunne afsløre, at kommunaldirektøren tilbage i 2019 foretog private køb på kommunens regning.

Hvis han bliver dømt, så mister den tidligere kommunaldirektør det eftervederlag, som han fik forhandlet sig frem til ved sin aftrædelse.

 

Direktør ryger i fængsel for vold og trusler

Vi bliver lidt i kriminalstoffet, hvor direktøren for et fynsk busselskab er blevet idømt tre måneders ubetinget fængsel for trusler om drab og vold mod et medlem af 3F, der tidligere var ansat som chauffør i busselskabet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ved Retten i Odense er direktøren blevet idømt tre måneders ubetinget fængsel for at have truet med at tæve og dræbe sin tidligere chauffør.

Ifølge anklagerfuldmægtig Frederik Hald, Fyns Politi, blev direktøren idømt 60 dages ubetinget fængsel for truslerne mod medlemmet af 3F.

Derudover blev der lagt yderligere en måned til dommen, fordi direktøren fremsatte truslerne under prøvetiden for en tidligere dom på tre måneders ubetinget fængsel, som han fik i 2018.

Det var et krav om udbetaling af nogle tillæg, som fik direktøren til at ty til truslerne.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For første gang i mands minde er jeg enig med Venstre: Lad os komme af med forsvarsforbeholdet, så vi kan indgå i et militært samarbejde med de øvrige lande i EU. Det er den nødvendige forudsætning for at kunne melde os ud af det NATO, som ikke længere er en forsvarsalliance, men derimod er blevet en organisation, hvis eneste eksistensberettigelse er at give legitimitet til USAs mange krigsforbrydelser.

Vi kan ikke stole på USA, det har først Trump og nu Biden vist os. Og selv, hvis vi kunne, har vi ingen interesser overhovedet i den kommende krig mod Kina. NATO har ikke længere en eksistensberettigelse i Europa; de sikkerhedsmæssige problemer, som Europa har, har intet at gøre med USAs ambitioner om verdensherredømme, men alt at gøre med forholdet til vore naboer øst og syd for Europa. Forhold, som USA i de seneste mange år har gjort alt for at sabotere.

Lad os komme af med forsvarsforbeholdet og i stedet forberede en deltagelse i dannelsen af en Euro-hær, og lad os så ellers glemme alt om USA og de såkaldte "fælles værdier". Hvis Rusland er en tankstation med en regering, så er USA en våbenfabrik med en regering. Jeg vil hellere arbejde sammen med en tankstation end med en våbenfabrik.

Måske er der lys for enden af tunnelen, når selv Venstre kan se, at den er gal,

Ja, DK har ikke længere interesse fællesskab med USA. USA er ikke længere pålidelig. Det er på tide at vi flytter vores sikkerhedssamarbejde til EU.

Nu er grøn omstilling og klimakrise jo meget oppe i tiden, så det kunne være interessant at få oplyst hvordan en udbygning af EU-forsvaret med mere våbenfremstilling og mere militær vil gavne klimaet og miljøet og hvordan det vil gavne den grønne omstilling med mindre CO-udslip og gøre det nemmere at opnå de 70% mindre CO2 udslip i 2030.

Som det er nu, er militæret ikke en del af de aftaler, der er lavet om reduktion af drivhusgasser. Militæret er simpelt hen ikke skrevet ind i COP15 og hvad alle disse aftaler hedder. Det betyder, at det amerikanske forsvarsministerium er den enkeltstående organisation, som udleder flest drivhusgasser - mere end selv det mest forurenende olieselskab eller mineselskab.

Vi slipper ikke for at have et militær, selv om det da ville være dejligt. Så når vi alligevel skal købe våben, kan vi jo lige så godt købe dem her i Europa. På den måde får vi da lidt indflydelse på, hvorledes disse våben produceres, og hvor meget de forurener.

Man kan sige, at der er langt til Bruxelles, og at en dansk indflydelse vil være ringe. Men hertil er svaret, at dansk indflydelse vil være større end den indflydelse, vi har på den amerikanske våbenindustri, som for tiden er nul.

Våbnene skal vi have under alle omstændigheder, så hvorfor ikke lave dem selv? Og med "selv" mener jeg os her i Europa. Svenskerne laver glimrende jagerfly, tyskerne er gode til kampvogne, osv. Jeg ved ikke, hvad vi er gode til her i Danmark - radarudstyr?

Og nu til noget helt andet.

Lars Krarup, formand for Realdania.
Godt hjulpet af vennerne. Bestyrelse består for langt størstedelen af meget vellønnede personer. Og to falder i den sammenhæng helt igennem. Se mere her https://realdania.dk/om-os/bestyrelsen og her https://realdania.dk/om-os/ledelse-og-organisation/bestyrelsens-honorarer
Der er i sandhed nogen der aldrig får føling med samfundet.

Annonce