Rivegilde på venstrefløjen

Uffe Elbæk ville være regeringens "elskerinde". Men nu er Frie Grønne dem, som ikke bare truer med at ville vælte regeringen. De gjorde det, hvis partiet kunne.
“Den er fuldstændig afgørende for mig.”

Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, peger på et gadeskilt, som hænger på væggen på kontoret på Christiansborg. “Blågårds Plads” står der på skiltet.

“Den betyder rigtig meget for mig, fordi den minder mig om, hvem jeg er, hvor jeg kommer fra, og hvem jeg er her for,” fortsætter Sikandar Siddique og fortæller, at det, som folketingsmedlem, ellers er nemt at blive opslugt, og blive en del af, hvad han kalder “systemet” på Christiansborg.

Det er for at skabe et bedre liv for dem

“Jeg kommer fra trange kår og et socialt udfordret område, og det (beboerne omkring Blågårds Plads, red.) er de mennesker, som jeg er her for at repræsentere. Det er for at skabe et bedre liv for dem, og involvere dem i beslutningerne, at jeg er her.”

Den 35-årige Sikandar Siddique er høj, bred og har massive, kulsorte øjenbryn. Da Frie Grønne sidste år blev lanceret på netop Blågårds Plads på Nørrebro, hvor Sikandar Siddique voksede op, reklamerede Alternativets tidligere leder, Uffe Elbæk, for ham med disse ord:

”Jeg har sagt til ham: ”Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X".”

Revolutioneret ALT

Sikandar Siddique har da også allerede været med til at revolutionere Uffe Elbæks politiske projekt i form af Frie Grønne.

Hvor den tidligere radikale kulturminister tilbage i 2013 forklarede, at Alternativet var som De Radikale -  bare mere rødt og  iværksætter-agtigt - så er Frie Grønne ikke bare meget mere rødt.

Frie Grønne kritiserer Enhedslisten for ikke at være rødt nok. Forstået på den måde, at Frie Grønne mener, at Enhedslisten burde gøre alvor af sine mange trusler om at vælte regeringen.

“Den samlede venstrefløj er desværre er hoppet med på status quo eller den neoliberale økonomiske tænkning og tilgang til naturen og demokratiet,” siger Sikandar Siddique i et interview med Netavisen Pio.  

Vi ønsker et radikalt anderledes samfund

“Vi savner en venstrefløj, og et parti på venstrefløjen, som tør sige, at det er fint nok, at vi skal lave dag-til-dag-politik. Men som samtidig også præsenterer en vision for, hvordan samfundet skal se ud. Vi ønsker et radikalt anderledes samfund. Vi ønsker et friere samfund, hvor individet er frit, og hvor vi nok arbejder sammen i et fællesskab, men hvor magten ligger hos folket og magten er decentraliseret.

“Beslutninger skal træffes lokalt for eksempel i kommuner eller lokalråd. Det er ikke nok at have købt sig en plads ved forhandlingsbordet, hvis prisen til gengæld er at have mistet visionen om et opgør med kapitalismen.”

Alternativet gjorde ellers en dyd ud af ikke at være en del af venstrefløjen men at være helt sin egen?

“I Alternativet var der medlemmer, som både kom fra Venstre, De Radikale og SF - hvilket var, hvad det var. Men det har fra starten været afgørende for Frie Grønne at definere vores ideologiske udgangspunkt - eller ståsted - og dér har der aldrig været tvivl: Vi vil have et opgør med den neoliberale økonomi, et opgør med kapitalismen.

“Omvendt ønsker vi også et opgør med tanken om, at staten skal løse alt. For os er det hverken de frie markedskræfter eller staten, som skal løse det hele. Derfor er vi et klart et venstrefløjsparti med udspring i en moderne anarkistisk verdensforståelse.

“Hvilket også gør, at vi adskiller os fra Enhedslisten. De ønsker en stor stat. Hvorimod vi mener, at staten skal styres nede fra.” 

Hvad der må gøres

Men kommunerne er en del af staten, så hvad skal der ske i praksis?

“Det kan godt være, at kommunerne er en del af staten. Men spørgsmålet handler om, hvor mange af de beslutninger, som der træffes i dag, vi borgere har indflydelse på. Hvor meget er borgerne reelt involveret i vores repræsentative demokrati? 

Tilbageerobre frihedsbegrebet fra højrefløjen

"Det er årsagen til, at vi vil bevæge os væk fra det repræsentative og til et mere direkte demokrati, hvor beslutningerne bliver taget lokalt. Derfor vil vi også gerne tilbageerobre frihedsbegrebet fra højrefløjen.

“I dag taler man om frihed til at vælge, hvilke skole ens børn skal gå på eller retten til at bestemme over ens egne penge. Men for os handler frihed om, at man er med til at tage de afgørende beslutninger om ens eget liv.”

Sygeplejersker og verdensbillede

Senest har Sikandar Siddique efterlyst en forklaring på, hvorfor Enhedslisten og SF bliver ved at med kræve flere penge til sygeplejerskerne velvidende, at de ikke får dem.

Hvilket får SF’s gruppeformand, Jacob Mark, til efterlyse et svar på, hvorfor “Frie Grønnes politiske verdensbillede altid bliver gjort op i om man vælter regeringen eller ej?”

placeholder
 

Svaret lyder, at “venstrefløjen har spillet fallit”. Ikke mindst hvad angår flygtninge- og indvandrerpolitikken.

“Vi hører mange gange det argument fra venstrefløjen, at man holder hånden under statsministeren, fordi der er et stort folkeligt flertal for udlændingepolitikken,” siger Frie Grønnes politiske leder.

“Det kan ikke være anderledes, og derfor har man opgivet at få ændret denne. Så derfor sidder man nu ved forhandlingsbordet. Men dertil er kun at sige: Det er en falliterklæring. Venstrefløjen har spillet fallit”

Men er det netop ikke direkte demokrati: At man lytter til befolkningen?

“Det kan du godt sige. Men det betyder også, at du langsomt - men sikkert - er på vej et sted hen, hvor vi bliver mindre solidariske overfor hinanden, hvor vi bliver mindre humanistiske end i dag. Jeg mener, at det er en langsom - men sikker - kvælning af vores…”

Sikandar Siddique leder efter ordene.

“Ja, hvad kan man sige? Vores humanistiske, solidariske tilgang til både vores medmennesker og naturen.”

Hvad er så løsningen?

“At sætte foden ned og sige: Hertil og ikke længere, og hvis det kræver, at regeringen må falde, så må den falde. Så må den falde en gang. Så må den falde to gange. Og den må falde tre gange.

“Men på et eller andet tidspunkt må socialdemokraterne stoppe op og tænke: Det her går ikke. Venstrefløjen - og vores støttepartier - tillader os simpelthen ikke at gå i den retning.

"Det er den eneste måde at vise befolkningen, at der findes en anden retning. I dag fodrer venstrefløjspartierne bare højredrejningen ved at sige, at der er ikke noget at gøre.” 

Parlamentarisk strategi

Enhedslisten vil sige, at politik er det muliges kunst, og hvis partiet vælter regeringen, så får det bare Jakob Ellemann-Jensen som statsminister?

“For mig er det altså lige meget for øjeblikket, om det en socialdemokrat eller Jakob Ellemann-Jensen, som er statsminister. De leverer jo alligevel ikke på klimaet og fører den samme udlændingepolitik. Det er den samme statsracisme, som Pia Kjærsgaard altid har stået for.

Det vil på lang sigt gøre en forskel

“Men det vil på lang sigt gøre en forskel at vælte regeringen, for så vil Socialdemokratiet forstå, at nu tolerer venstrefløjen - og støttepartierne - ikke højredrejningen. Det er den eneste mulighed, vi har for at sige nej.

"Selvfølgelig skal vi være med til dag-for-dag-politik at gøre tingene bedre. Men det må ikke ske på bekostning af at svigte klimaet og vore medmennesker.”

Hvordan er Frie Grønnes parlamentariske strategi anderledes end Enhedslistens såkaldte røde linjer? Er jeres linjer anderledes? Eller kritiserer I Enhedslisten for ikke at leve op til dem?

“I stedet for at snakke om røde linjer, så vil jeg hellere snakke om, hvilken politik vi gerne vil have gennemført. Hvor er venstrefløjens samlede projekt? Hvorfor har vi opgivet visionen om et andet andet samfund. Der vil jeg hellere starte.

“Ellers risikerer man at blive for professionaliseret, hvor det bliver den her særlige Christiansborg-logik, som bestemmer politikken. Får du lidt, så giver jeg lidt. Og det er der, jeg håber, at Frie Grønne kan gøre en forskel.”

Arbejderisme

Sikandar Siddique fremhæver også den såkaldte arbejderisme, som en skillelinje mellem Enhedslisten og for den sags skyld også SF og Socialdemokratiet.

Nemlig den politiske fokus på arbejdet og det, at alle skal i arbejde. Hvilket gik igen og igen tidligere på ugen på “Konference om fremtidens Danmark” i Fredericia.

“Selv Enhedslisten snakker jo om, at det er vigtigt at styrke beskæftigelsen, og at alle skal have et job,” siger Sikandar Siddique.

“Men vi vil have et opgør med arbejderismen, så dit liv ikke bliver defineret af et job. Og et job som de fleste for øvrigt passer otte timer om dagen uden at have nogen som helst indflydelse på det. Vi snakker ellers om, at vi er et demokratisk samfund. Men otte timer om dagen er du ikke del af noget demokrati. Du får bare besked på, hvad du skal gøre.”

Hvad foreslår Frie Grønne? ØD? Centrale fonde? Arbejderråd på de enkelte arbejdspladser?

Hvis jeg havde svaret på det hele, så havde jeg jo vundet Nobelprisen i økonomi

“Vi har ikke svarene på det hele. Men vi ved i hvert fald, at den nuværende økonomiske model smadrer planeten og holder os mennesker fanget i et hamsterhjul. Og det mindste, og første, er i hvert fald, at venstrefløjen får en samlet vision. Hvordan det skal organiseres lokal må være op til netop de lokale. Hvis jeg havde svaret på det hele, så havde jeg jo vundet Nobelprisen i økonomi.”

Hvor skal pengene komme fra, hvis alle ikke skal arbejde otte timer om dagen?

“Hvis du fik anden økonomisk model, så vil samfundet jo også se anderledes ud. Den neoliberale model gør, at pengene tilsyneladende altid mangler. Men her og nu kan vi starte med en såkaldt omsætningsskat på mange af de multinationale selskaber, som ikke bidrager nok, vi skal have en CO2-skat og en aktieskat, samt højere formue- og boligskatter.”

Plejer arbejdsmarkedets parter ikke at aftale arbejdstidens længde?

“Det er rigtigt, at det er noget, som fagforeningerne skal kræve. Derfor kunne jeg også godt tænke mig, at de begyndte at gøre det. Så når de snakker om en stigning i reallønnen, at det så dækker over en sænkning af arbejdstiden.”

Elskerinden 

Inden folketingsvalget i 2019 pegede Uffe Elbæk, på sig selv som statsministerkandidat. Hvilket som bekendt ikke viste sig at være nogen succes.

Alternativet gik tilbage fra ni til fem mandater.

Efter folketingsvalget takkede Alternativet også nej til Mette Frederiksens invitation til alligevel at blive parlamentarisk grundlag for hendes nye regering. Vælgerne skulle kunne stole på, at det Liste Å sagde før valget også var det, partiet gjorde efterfølgende.

Men som Uffe Elbæk spøgende bemærkede til Mette Frederiksen og Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, på deres møde. Hvis regeringen fik papir på De Radikale, SF og Enhedslisten, så kunne den betragte Alternativet som “elskerinden.” 

Hende de to kunne ringe til, hvis de syntes, at det skulle være lidt sjovere end det, som var aftalt i det såkaldte forståelsespapir mellem de fire partier.

“Der skal ikke være tvivl om, at vi kommer til at pege på nogen fra centrum og til venstre,” lyder det i dag fra Sikandar Siddique.

Hellere pege på en statsministerkandidat fra Enhedslisten

“Vi kommer under ingen omstændighed til at pege på en borgerlig statsminister. Som det ser ud i dag, vil jeg hellere pege på en statsministerkandidat fra Enhedslisten end en socialdemokrat. Men vi har besluttet at vente med at sige, hvem vi peger på til, efter at vi har set resultatet på valgaftenen.”

Sikandar Siddique kommer dog ikke til at pege på sig selv som Danmarks næste statsminister.  

“Nej,” siger han og tilføjer.

“Overhovedet ikke.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Interessant! Det er kun godt, at EL udfordres - som det er nu, har EL overtaget SDs gamle plads i det politiske spektrum, efter at SD selv gik mod højre.

Spørgsmålet er så, hvilken udenrigspolitik, de Frie Grønne står for. Forhåbentlig ikke én, der ligner deres tyske navnefælles udenrigspolitik.

Jeg kan ikke helt frigøre mig fra den tanke, at han egentlig bare ønsker at rive det hele ned og skabe tilpas meget uro, forvirring, kaos og anarki med tilhørende optøjer og gadekampe, at hans gamle venner i Hizb-ut-Tahrir kan blive dem, der kommer ind, og tager magten, inden røgen har lagt sig.

Helt urealistisk, naturligvis, men det kunne da være sjovt at se, hvor hurtigt han kunne pakke regnbueflaget væk og omdefinere frihed og lighed til noget mere i tråd med det, hans pakistanske støtter kan bakke op om.

"... han egentlig bare ønsker at rive det hele ned ...".
Godt hjulet af Rosa Lund og enhedslisten!
Sikandar Siddique er en 'politisk nar'.

Jeg fatter ikke hvorfor de fire grønne fra kassen skulle fylde en hel artikel. De er ude efter næste valg.

Forhåbentlig er de snart ude. Men hjernen bag det hele er Uffe Elbæk og han vil helst skade danskerne og bruge skatteydernes penge, Folketingarbejde til gavn for danskerne, har han ikke lavet meget af.

Det er måske ikke helt logisk - men det er da ikke uinteressant at få beskrevet, hvordan vores politiske system infiltreres af de rene tossefabrikker.
Lad dem endelig komme til orde og frem i lyset - så vi tydeligt kan få lagt afstand til dem. De bliver ikke regeringsbærende parti - og skal ikke regne med nogen som helst betydende rolle i dansk politik.
Enhver regering vil hellere taget et valg end at fastholde sin magt med hjælp fra denne gruppe fantaster.

Det interessante ved manden er hans manglende kendskab til hvem der skabte Danmark og hvordan Danmark igennem de sidste 100 år blev til et velfærdssamfund.

Men når man er opvokset hvor han er, er han selvfølgelig undskyldt. Hvem skulle formidle denne viden og under hvilke omstændigheder?

Det mest interessante er at manden er lige så meget på spanden som alle andre i denne verden, når det gælder alle de ufødte og fødte børn, hvis forældre ingen tanker gjorde sig om, hvad der skulle forsørge og mætte de stakkels børn.

Manden taler om humanisme! Men den svamp er for længst blevet mættet af oversvømmelse og tørke og krig.

Det skete allerede i 1980erne i Danmark.

I Sverige forsvinder den ved næste valg!

I Norge holder oliefonden den i live et årti endnu samt den dårlige samvittighed over en vis landsmand.

Antallet betyder noget!

Især hvis man har levet og er opvokset hos det arbejdende folk, hvor enhver betaler sit!

Det smukkeste frihedsbegreb der fortsat lever og ånder hos danskerne og ligesindede.

At redde verden har i årtier været fælles gods for nye partier!

Med tiden og indsigten bliver de klogere.

Vi kan ikke arbejde os ihjel for alverdens indvandrere!

Argumentet er altid de riges formuer og livsgods!

Problemet er bare at de mange tjener pengene til de få.

Og deres formuer blev til landets stoltheder som Lego, Novo, Maersk, osv.

De mange bække små blev til den store å - velfærdssamfundet.

Og den har mange rigtig meget at takke for!

Utak er verdens løn!

Utak var sygeplejerskernes løn!

Lad manden sidde i folketinget og blive klogere på livet!

Det fortjener han!

Og vi danskere!

I fællesskab nås den forståelse som en Kristian Thulesen Dahl i dag var udtryk for i Folketingets 3. behandling af lovindgrebet imod sygeplejerskerne.

Han kender historien og ved at sygeplejerskerne fortjente bedre!

Hvis alle gik på arbejde og tjente til deres egen frihed!

Men på grund af sproglige og kulturelle forbistringer lykkes det fortsat for alt for mange at slippe uden om.

Den ægte danske model. Fra dengang alle med djævelens vold og magt forsøgte at forsørge sig selv og sin egen frihed.

Men danskerne lærte at stå sammen og andels- og foreningsdanmark skabte det velfærdssamfund, der er en fødselsgave uanset om forældrene/bedsteforældrene/oldeforældrene har gjort sig fortjente til det.

Det var humanismens oprindelse. Nu er den mættet!

I frihedstrangen til koncerter, ferierejser, restaurantsbesøg, cafelattecafeer, fancy tøj og smykker, sportsevents, 24 timers tv på 25 kanaler, osv., osv.

Intet er gratis!

Men det tror manden!

Og hvordan skulle han tro anderledes?

Hvor skulle den viden komme fra?

Giv manden 25 år i folketinget!

Og han ender i favnen hos DF. Og siger undskyld!

Men lad for Guds skyld være med at stemme manden ud af folketinget!

Han kommer med de vidnesbyrd hvoraf humanistiske politikere bliver klogere!

Verdens befolkning skal reduceres med flere milliarder hvis mandens grønne målsætninger nogensinde skal blive til virkelighed!

Det ved han heldigvis ikke på nuværende tidspunkt!

Politik er det muliges kunst!

Dansk landbrug forsørger i øjeblikket hen ved 20 millioner munde!

Spændende bliver det i næste uge, hvem af de 20 millioner der fremover må sulte?

Det spørgsmål kommer automatisk fra udlandet, når de danske leverancer ophører!

Manden vil blive afkrævet svar?

Konfirmanden kommer pludselig i mandehænder!

Og kan ikke mere forsvare sig med at henvise til Pia Kjærsgaard!

Du reducerede dansk landbrug. Hvorfor skulle så mange børn dø? Fremtidsscenarier om 25 år.

Når han har siddet lige så længe i folketinget som Pia Kjærsgaard!

De grå hår må til den tid stå inde for sine egne uhumane beslutninger!

Danmark er et landbrugsland! Men inde midt i København er der kun cafelatte!

Danmark har et kæmpe pædagogisk problem?

Nu skal der gives karakterer for flid!

Hvordan kunne vi ende der?

Hårdtarbejdende landmænd, landarbejdere, arbejdere, industriarbejdere, skolelærere, sygeplejersker, kontorfolk, osv., osv. skabte med stor flid vort land, vores infrastruktur, vores institutioner, vores skoler, sygehuse, osv.

Nu skal flid karaktersættes. Som en mangelvare!

Før var flid en personlig frihed! Uden målsætning! Uden italesættelse!

Hvordan kunne vi nå så langt på afveje!

Humanismen skal nu effektiviseres! Standardiseres! Statsliggøres!

Måske manden alligevel har nogle grundlæggende danske normer, som han har lært af en eller anden lærer!

Flid er indbygget i mennesker født i et tempereret klima med vandrende lavtryk med skiftende vejrtyper sol, vind, regn, tordenvejr og pludseligt et højtryk, der får alle til at mindes den sommer. Sommeren hvor fliden kunne sættes blot lidt på lavt blus.

Høet kom i hus, kornet var tørt, og dyrene sunde af grønt græs.

Taknemmelighed vendt mod naturen! En grønnere sommer!

Nu skal dansk landbrugs fremtid afgøres af mennesker, der aldrig har siddet på en traktor, endsige hørt bøvsen fra en ko.

Men forskere siger…….

Konsekvenserne kender den ældre generation af landmænd!

Ingen mad på bordet!

Lad byboerne bestemme indtil de mærker konsekvenserne på egen krop!

Magre, udhungrede, som vi kender fra 1960’ernes Vietnam.

Dengang humanismen tog fart!

Med 3 milliarder mennesker på jordkloden!

I dag skal den unge mand være humanist for 7 milliarder mennesker.

Håber han er flittig!

Aksel, Aksel, Aksel, enten kan du ikke, eller også vil du ikke. Skriv dog lidt mere kortfattet og koncentreret. Der er næsten ingen der orker at gå i gang med dine mærkelige skriverier.

Tjah ... man skal jo høre og læse meget før ørerne falder af og man bliver totalt døv og blind. Men her har vi da et renlivet eksempel på en fantasi-politik, som ikke bygger på samfundets demokratiske regler, men nærmer sig vejen til et neofacistisk og konstant selvmodsigende fanatisk politisk styre.
Alt det ganle skal væltes og folket skal styre. Ikke demokratisk - for det har vist sig ikke at fungere. Men et stærkt styret system, hvor folket - altså den lille gruppe af folket, som har fat i rorpinden - vil tage magten fra alle. Fra både politiske partier, fra fagforeninger, fra demokratisk valgte kommunal- og regionsbestyrelser og fra regeringen selv.
Ringere bliver det ikke!!
Heldigvis er den danske vælger ikke født helt så dum, som Sikandar Siddique formoder det! Så lad ham/dem endelig komme ind til forhandlingsbordet - og opdage, at demoktatiet sagtens kan magte at gøre ham og bevægelsen aldeles indflydelsesfri.

Jeg så en TV-udsendelse fra folketinget, hvor Sikandar Siddique påtalte at hans fornavn skulle udtales Sikanda uden (r), det var meget vigtigt kunne man forstå, men vel ikke Dansk udtale. Men mon han ikke er fortid efter næste valg, ellers skal han da få alle muslimer til at stemme på sig. Jeg tror næppe der er nogen der går ind for "demokrati" som stemmer på ham med de holdninger han giver udtryk for, det er alt andet end demokrati og synes tydelig præget af en opvækst i det muslimske miljø, hvor ligestilling mellem kønnene er totalt fraværende.

Der er meget i det portræt, der tydeliggør, hvorfor jeg ikke kunne stemme på Frie Grønne. Men der er også forfriskende skarpe citater, som rammer hovedet på sømmet og er et kærkommen, åbenmundet kritik af det nuværende politiske landskab:

"For mig er det altså lige meget for øjeblikket, om det en socialdemokrat eller Jakob Ellemann-Jensen, som er statsminister. De leverer jo alligevel ikke på klimaet og fører den samme udlændingepolitik. Det er den samme statsracisme, som Pia Kjærsgaard altid har stået for."

Der er så mange SD-vælgere, der på ingen måde er enige i den karakteristik. Og så er der os andre, der har mere og mere svært ved at få øje på andet. Jeg er ikke enig med Siddique i, at det hele skal rives ned, før vi kan komme videre. Men jeg kan godt forstå lysten ...

Annonce