Annonce

Dansk økonomi i top efter coronakrisen: “Vi har valgt den rigtige vej”

Danmark er dét land i Europa med det laveste coronaunderskud i 2020.
I kølvandet på corona pandemien, står dansk økonomi ikke så slemt til som man kunne have frygtet.

Danmark er lige nu det EU-land, der har klaret sig bedst ud af coronakrisen målt på udviklingen af vores bruttonationalprodukt (BNP).

Det viser tal fra Finansministeriet.

Det glæder ikke overraskende finansminister Nicolai Wammen (S):

“Vi er ikke bare dem, der har klaret os bedst, vi har klaret os markant bedst,” siger han til Børsen.

Hjælpepakkerne har sikret danskerne  

Forskellen på det som Danmark har tjent ind, og dét som landet har brugt under coronakrisen er ikke særlig stor.

Underskuddet af den offentlige saldo er dermed kun 0,6 procent af BNP - hvilket i runde tal svarer til 14 milliarder kroner.

Dansk økonomi havde ikke set ud, som den gør i dag - hvis ikke det var for regeringens hjælpepakker, mener Christian Rabjerg Madsen, der er finansordfører for Socialdemokratiet.

Vi har klaret os markant bedst

Han giver sit bud på, hvorfor Danmark har klaret sig så godt igennem krisen: 

“Det handler om hjælpepakkerne. Det handler om, at vi har sikret, at folk ikke er blevet fyret og at virksomhederne ikke er gået konkurs”, siger han til Netavisen Pio.

Investeret på den lange bane  

Christian Rabjerg Madsen tilføjer, at hjælpepakkerne har kostet på den korte bane, men at gælden ville blive langt større på den lange bane, hvis ikke regeringen havde grebet ind og hjulpet virksomhederne: 

“Det har kostet nogle penge til hjælpepakkerne, men prisen var blevet langt langt højere, gælden var blevet langt langt større, hvis ikke vi havde gjort noget.

Så havde vi godt nok sparet penge på hjælpepakkerne, men så havde vi set masser af arbejdsløshed og konkurser, og det havde medført en langt højere gæld”, siger han.  

Danmark har det laveste underskud 

De lande vi normalt sammenligner os med indenfor Europas grænser, har klaret sig betydeligt dårligere med et underskud, der ligger markant højere, end det vi har i Danmark.  

Sveriges underskud ligger på -3,1 procent af den offentlige saldo, mens Tyskland ligger på -4,2 procent og Finland på -5,4 procent .

Allerværst stillet er dog Spanien, hvor underskuddet er på -11,0 procent af landets BNP efter coronakrisen.

Oversigt over Eu-landenes coronaunderskud efter krisen. Kilde: Finansministeriet

 

“Vi har investeret os ud af krisen”  

Tallene fra Finansministeriet, er en positiv nyhed og et vidnesbyrd på, at regeringens prispolitik har virket, mener Christian Rabjerg Madsen (S).

“Det har været godt for den enkelte, at vi har bekæmpet arbejdsløshed. Det har været godt for virksomhederne, at vi har bekæmpet arbejdsløshed, fordi de har kunne fastholde deres medarbejdere, siger han og fortsætter:

“Så dette er et endegyldigt bevis på at den vej, vi har valgt, hvor vi har investeret os ud af krisen, det var den rigtige. Både menneskeligt og økonomisk”.

 

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Forleden kunne jeg læse i den lokale sprøjte, at den lokale biografejer havde fået 3.600.000 kr. i corona støtte i 2020. Samme år havde biografejeren haft et rekord overskud på 1.700.000 kr..

- Man skulle være biografejer i en corona tid.

For en gangs skyld støtter de borgerlige overførelsesindkomster. Når det drejer sig om dem selv og deres egne.