Tyske socialdemokrater har succes med deres egen Joe Biden

I Bruxelles har man øjnene stift rettet mod det tyske valg, som tegner til at blive en overraskende succes for Socialdemokratiet.
Annoncørbetalt indhold.

Om fire uger skal de tyske vælgere til valg. For første gang i 16 år vil kansler Angela Merkel ikke være på stemmesedlen

I en meningsmåling forleden stod den konservative koalition med CDU og det bayerske søsterparti CSU til opbakning fra blot 20 procent af vælgerne.

Det er det laveste - nogensinde!

Som Europas mest befolkningsrige land og største økonomi er interessen for det tyske valg stor i Bruxelles. Det er den også hos det danske medlem af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang (S).

Uden Tysklands accept er det næsten umuligt at få gennemført noget i Bruxelles, fortæller Niels Fuglsang, der også står bag podcasten What’s Left.

En podcast, hvor han i en række samtaler med ledende socialdemokrater fra hele Europa diskuterer, hvorfor de socialdemokratiske partier på tværs af kontinentet er i krise, men også hvordan de kan komme videre og tilbage som den ledende politiske kraft i Europa.

En kompetent afløser

Niels Fuglsang havde tidligere på året besøg af den tyske SPD-politiker Kathrine Barley, der har været justitsminister i Angela Merkels regering. Kathrine Barley er i dag medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun er næstformand.

Kathrine Barleys forklaring er, at det tyske valg er blevet helt ekstremt personbåret. Og at det er SPD’s spidskandidat Olaf Scholz’ fordel, at han fremstår som mere kompetent end Angela Merkels afløser, den nuværende ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet.

“Hendes vurdering var, at Merkel har været ekstremt populær og samtidig god til at overtage en række af SPD’s økonomiske mærkesager. Men når hun først forsvandt, så var der en bane for SPD’s kandidat at spille på. Hun havde ret,” konstaterer Niels Fuglsang.

Valgkampen har været en lang nedtur for Armin Laschet, der kom i problemer efter at være blevet fanget i at grine midt i, at Angela Merkel holdt mindetale for oversvømmelses-ofre. Han har desuden haft det svært i tv-debatterne mod den mere rutinerede Olaf Scholz.

Har fået en venstreorienteret platform foræret

Olaf Scholz, der har en fortid som overborgmester i Hamborg og de seneste år har været finansminister, har ry for at være en finanspolitisk strammer.

Men to udefra kommende begivenheder har været med til at bløde lidt op for det image, mener Niels Fuglsang.

Olaf Scholz er - med Niels Fuglsangs ord - blevet en tysk Joe Biden. Den amerikanske præsident fik med coronakrisen foræret en politisk platform mod Donald Trump. Lidt det samme er sket for Olaf Scholz.

“Olaf Scholz har som finansminister været med til at fremlægge den genopretningspakke, med penge fra EU, som skal sætte gang i økonomien efter corona,” siger Niels Fuglsang.

“I modsætning til tyskernes traditionelle sparepolitik er der tale om en mere klassisk socialdemokratisk, keynesiansk politik, hvor man holder gang i beskæftigelsen og virksomhederne med offentlige investeringer.”

“Desuden har Scholz været med til at gennemføre en EU-pakke mod skattely, som har en klar fordelingspolitisk profil, hvor det er de rigeste og store virksomheder, der skal betale noget mere til fællesskabet.”

Fanget på den grønne dagsorden

Selv om SPD lige nu ser ud til at få fremgang, og blive det største parti, er det især De Grønne, som står til den største fremgang.

Ifølge Kathrine Barley skyldes dette, at SPD er splittet på miljøspørgsmålene, fordi mange i partiet frygter for tyske arbejdspladser, ikke mindst i den store tyske bilindustri.

Det betyder, at partiet har haft svært ved at præsentere sig som et reelt grønt alternativ til CDU/CSU, mens De Grønne samtidig har haft frit spil til at overbyde SPD, når det kommer til klimamål.

“SPD hænger lidt i bremsen, når det kommer til klimapolitikken. Vinder de regeringsmagten, så håber jeg, at den parlamentariske situation i Berlin betyder, at de bliver mere grønne. Det vil være et stort fremskridt, når vi i de kommende år skal rykke på klimapolitiske dagsorden her i EU,” siger Niels Fuglsang.

 

Podcasten What's Left kan downloades her og på alle de platforme, hvor du normalt hører dine podcasts.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var SPD (det tyske socialdemokrati) som indførte Hatz IV reformer og sendte over 20% af tyskerne i fattigdom og elendige løn- og arbejdsforhold og til slut på livet en pension, som hverken er til at leve eller dø for. En skændsel og en katastrofe for et Socialdemokratisk parti, at stå model til sådan en umenneskelig og ussel handling.

Hvis jeg var tysker fik SPD ALDRIG min stemme.

"Olaf Scholz er ... blevet en tysk Joe Biden."
Ja, ja, ja. Olaf Scholz ser dog heldigvis ud til at være ved sine fulde fem. Det er Joe Biden næppe.
Og Olaf Scholz må for min skyld gerne glemme klimahalløjet som udelukkende er et venstreorienteret hokus-pokus-nummer.
Jeg har endnu ikke set beviser for at CO2 ødelægger klimaet. Kloden har et naturligt niveau for CO2 som er lavere end det nuværende niveau, der imidlertid giver os en rigere plantevækst som kan brødføde den store befolkning. Ren win-win: mere CO2, flere fødevarer.

Klimaspørgsmålet har intet at gøre med højre eller venstre, det er videnskab, og truslen er den største, menneskeheden nogensinde har stået overfor.

Det betyder selvfølgelig ikke, at ingen med andre agendaer har koblet sig på den sag, for det har både veganere og "back to nature"-tosser såvel som antikapitalistiske grupperinger, som helt glemmer, at kommunist-regimer har været mindst lige så ødelæggende for natur, miljø og klima.

Men videnskaben er stadig den samme, og den er helt afklaret om dette spørgsmål. Og det er videnskaben, der har ret, ikke tosserne på youtube.

"Tosserne" fra Youtube er jo nu udelukket fra Youtube - følger du ikke med?
Politikere, herunder Youtube's ejere, har nu taget patent på videnskaben, så mener du at jorden er rund, så er du udelukket fra Youtube.
Jeg mangler stadig et bevis for CO2's såkaldte skadelige indflydelse på klimaet. Du har det jo åbenbart ikke, alligevel er du helt afklaret. Godt for dig.
Jeg lever i den rigtige verden med benzinbil og brændeovn, og det er jeg helt afklaret med.

Gunnar, alt er ikke som det var da du var unge vel? Det er blevet varmer, regnen er voldsomt, der dyrkes vindruer frit på markerne, osv. Ændringerne er sket på meget få år. Årtier ikke 10000 år . Så hurtigt ændre climate ikke naturligt. Det er på tide at du indser at du tog fejl.

Personligt har jeg ikke mærket nogen særlig ændring i klimaet. Middeltemperaturen er steget nogle decimaler her i Danmark i min levetid, ikke nok til at jeg mærker afgørende forskelle, og i øvrigt er en temperaturstigning kun at foretrække her i norden.

Annonce