Debat: Blå blok hykler om Afghanistan

De samme partier, som ikke ønskede en undersøgelse af Danmarks krig i Irak, vil nu have undersøgt, hvad der skete i Afghanistan.
Igennem de seneste dage har man kunnet høre blå blok kræve en uvildig undersøgelse af regeringens håndtering af evakueringen fra Afghanistan.

Der er stærk utilfredshed med, at regeringen vil lave en intern undersøgelse af sagen.

De borgerlige partiers tiltro til af en eventuel undersøgelse er nærmest ikke-eksisterende.

Dog kan det virke som det sædvanlige Christiansborg-fnidder, når man tager i betragtning, at ingen kender kravet til undersøgelsen endnu.

Blå blok ønsker derimod ikke en kommissionsundersøgelse, da den jo kan tage op til et år at gennemføre. Derimod kræver de “en hurtig undersøgelse”.

Lukkede selv Irak-kommission

Umiddelbart må man udlede, at hurtige svar, som kan bruges i politisk øjemed, er vigtigere end en grundig undersøgelse.

Igen vægter muligheden for at udskamme regeringen mere end de reelle årsager til håndteringen af tilbagetrækningen.

Det er meget svært at tage Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti alvorligt, når de kræver undersøgelser og klare svar på regeringens, og specielt ministrenes, ansvar for håndteringen i Afghanistan.

For de selvsamme partier havde dårligt sat sig til rette efter folketingsvalget i 2015, før de nedlagde Irak-kommissionen.

En kommission som havde til formål at undersøge Danmarks deltagelse i Afghanistan- og Irak krigen.

Kritisk undersøgelse udeblev

Da kommissionen blev nedlagt, blev forskellige papirer lækket. Papirer som havde indgået i undersøgelsen og viste, at blandt andet det danske forsvar havde samarbejdet med det amerikanske firma Blackwater.

Et kontroversielt firma, som blandt andet bestod af lejesoldater, der opererede helt uden for de samme rammer og regler, som besættelsesstyrkerne. Herunder var der beskyldninger om kidnapninger, overgreb på civilbefolkningen og andre mindre kønne ting.

Samtidigt kom det også frem, at en database, som det danske militærpoliti havde over tilfangetagne, på mystisk vis var forsvundet.

Potentielt alvorligt for ministre

Alt i alt var der lagt op til afsløringer om den danske indsats, som ville have stillet utallige spørgsmål til daværende ministre og embedsmænds viden, og eventuel godkendelse af, operationer i både Afghanistan og Irak.

Ting som ville have rejst adskillige øjenbryn og sikkert afstedkommet mange spørgetimer i Folketinget.

Men vigtigst af alt ville kommissionen have kunnet afklare, hvorvidt den daværende regering under ledelse af Anders Fogh Rasmussen havde været bevidst om det spinkle grundlag, der var for invasionen af Irak.

I krig på tvivlsomt grundlag

En invasion som efterfølgende er blevet stærkt kritiseret, da grundlaget var mere end tvivlsomt.

Argumentet om at Saddam Hussein skulle være på nippet til at have masseødelæggelsesvåben, som den amerikanske regering påstod, var så langt fra valid, som man prøvede at gøre det!

Nu undgik man behændigt de mange pinlige spørgsmål og kunne dermed også frede de ansvarlige ministre, da Lars Løkke Rasmussens regering besluttede at nedlægge kommissionen.

Og det fører os direkte til hykleriet, som vi oplever i disse dage!

De selvsamme partier, som kræver en uvildig undersøgelse af Danmarks tilbagetrækning fra Afghanistan, var ikke selv villige til at lade deres ansvar for krigene undersøge.

Behov for fuld undersøgelse

Dobbeltmoralen - og den påtagede forargelse - er til at tage og føle på! Oppositionens krav er en hån mod de soldater og Afghanere, som de siger, de repræsenterer.

Hvis deres samvittighed skal stå mål med deres ambitioner, vil de kræve en ny kommission, som skal undersøge hele Danmarks deltagelse og krigsførelse, i både Afghanistan og Irak. Inklusiv tilbagetrækningen fra Afghanistan.

Indtil det sker, kan de blå partiers krav ikke ses som andet end det sædvanlige Christiansborg-fnidder, som udelukkende har til formål at sætte sig selv i centrum på bekostning af befolkningens ret til at kende sandheden.  

Mickei Reinhold Jacobsen er domsmand og kandidat til kommunalbestyrelsen i Slagelse for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak for den artikel! Jeg kan ikke forstå, at der ikke findes en normalbegavet journalist, der kan fortælle offentligheden, at Danmark gik ind i krigen under USAs lederskab, at vi deltog under samme lands lederskab, og at vi derfor også trækker os ud under dette lands lederskab. Længere er den sag ikke!

Ja hvis journalister undersøgte tingene betydelig grundigere end de gør, før de gengiver og vinkler ting og sager, ville meget være vundet. De rigtig gode journalister som Mette Fugl bl.a de findes ikke mere. Det er trist. De fleste i dag formulere sig dårligt, stiller ubegavede spørgsmål og mangler fingerfornemmelse for jobbet.

Dagens journalister har travlt med at finde fejlene i øjeblikket og har ingen historisk perspektiv i deres artikler.
Det afstedkommer en læserskare, som tror at virkeligheden kun foregår i øjeblikket, og glemmer derfor at de fleste af nutidens problemer bunder i tidligere tiders be- og fejlslutninger...

Den normale læser har så travlt med at opsuge nuet, at han/hun ikke orker at sætte sig ind i det historiske billede. Og så er vejen banet for politikere der kun har her og nu løsninger, på problemer som ofte er større end dem selv.

Dobbeltmoral er jo som bekendt dobbelt så godt som moral. Eller noget.

Vi savner saglige dybdeborende journalister som Mette Fugl. Hun var noget særligt.🌹

Annonce