Tesfaye: Kritikken af Orbán var “fejlagtig”

Det var en fejl at kritisere Ungarns premierminister for at bygge pigtrådshegn ved grænsen i 2015, mener udlændinge- og integrationsministeren.
Det var en fejl at kritisere Ungarns premierminister, Viktor Orbán, for at bygge pigtrådshegn ved grænsen til Serbien tilbage i 2015, hvor det nærmest væltede ind i Europa med strømme af migranter og flygtninge.

Det mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som tirsdag deltog i et EU-rådsmøde med et eneste punkt på dagsordenen: Talibans hurtige magtovertagelse i Afghanistan, og frygten for at det vil medføre store strømme af flygtninge ud af Afghanistan.

I 2015 var Ungarns grænsehegn dybt kontroversielt, men siden har flere lande i Europa fulgt Ungarns eksempel og selv opført grænsehegn eller -mure.

en 40 kilometer lang stål- og betonmur på grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet

Så sent som i sidste uge meldte Grækenland, at man er blevet færdige med at bygge en 40 kilometer lang stål- og betonmur på grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet. Muren er forsynet med pigtråd, overvågningskameraer og soldater vogter langs muren.

Mure en del af løsningen

Mattias Tesfaye kalder mure "en del af løsningen" og betegner over for TV 2 kritikken af Ungarn i 2015 som "fejlagtig".

Grænsehegn er en del af svaret på at undgå en massiv bølge af irregulære migranter

"Dengang i 2015 ønskede Europas ledere ikke fysiske grænser. Det var en fejl, må vi erkende i dag. Grænsehegn er en del af svaret på at undgå en massiv bølge af irregulære migranter," uddyber Mattias Tesfaye over for Netavisen Pio.

Tesfaye understreger dog, at mure og hegn mellem Europa og resten af verden ikke må stå alene. Man skal også - som en del af løsningen - yde humanitær hjælp til nærområderne:

"Men grænsebevogtning kan ikke stå alene. Vi skal også sørge for at grave dybt i lommerne og få sendt økonomisk støtte til nærområderne, så vi kan sørge for ordentlige vilkår der og samtidig forebygge den irregulære migration. Det er helt afgørende for den danske regering. Vi har allerede selv sendt penge og er villige til at sende flere,” siger Tesfaye til Netavisen Pio.

Udlændingeministeren peger på to områder uden for EU, hvor Danmark bakker landene op "i at intensivere deres grænser":

“Vi er tilhængere af stærke grænser. Ikke kun mellem Europa og de lande, der grænser op til Europa, men også for eksempel den tyrkiske grænse østpå og den tunesiske grænse sydpå. Det er to konkrete steder, hvor vi fra dansk side regner med, at vi skal bakke de lande op i at intensivere deres grænser,” siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Intet “Wir schaffen das”

Op til EU-rådsmødet tirsdag understregede udlændinge- og integrationsministeren, at regeringen arbejder på at undgå en situation som i 2015, da asylansøgere og migranter gik på motorvejene.

Danmark har i første omgang sendt 100 millioner afsted til akut at hjælpe flygtninge og fordrevne i Afghanistan og i nærområdet. Ministeren understregede tirsdag, at Danmark er villig til at sende flere penge.

Tesfaye appellerede under rådsmødet sine kollegaer til ikke at være nærige. Nødhjælp og bistand, der sikrer rimelige leveforhold er afgørende.

Udlændingeministeren understregede også, at man skal undgå at sende signaler om at dørene til velfærdsstaterne står åbne.

Tesfaye henviste her direkte til den retorik, som den tyske kansler Angela Merkel, anvendte midt under flygtningekrisen i 2015.

Her udtalte Merkel den berømmede sætning: "Wir schaffen das", som oversat betyder "Vi klarer det".

Sætningen blev af mange tyskere og andre dengang opfattet som om den tyske kansler nærmest inviterede flere flygtninge til Tyskland.

FN forudser 500.000 flygtninge i september

Mattias Tesfaye sagde op til rådsmødet, at regeringen er klar “til at reagere hurtigt, hvis situationen udvikler sig”:

”Vi står i dag heldigvis et bedre sted, end vi gjorde i 2015. Vores myndigheder er bedre forberedt end dengang. Det gælder ikke mindst i forhold til grænsekontrol.”

en halv million afghanere vil flygte ud af deres hjemland alene i løbet af september

FN forudser at en halv million afghanere vil flygte ud af deres hjemland alene i løbet af september.

Og ifølge FN’s organisation for migration, IMO, har omkring 30.000 afghanere forladt Afghanistan hver eneste uge siden NATO og USA indledte sin militære tilbagetrækning i maj.

Opdateret kl. 13.30 med citater fra Mattias Tesfaye

Støtte på vej fra EU-lande

Der er mere støtte på vej til Afghanistans nabolande fra EU's medlemslande. 

Det fremgår af en erklæring fra EU-rådsmødet tirsdag, hvor EU's udlændinge- og integrationsministre har drøftet situationen i Afghanistan og dens betydning på migrationsområdet.

Den ekstra støtte skal sikre, at afghanere på flugt bliver i nærområderne i stedet for at sætte kursen mod Europa.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er godt tilfreds med aftalen.

"Jeg er godt tilfreds med, at vi er enige om, at hvis vi skal undgå en flygtningekrise i Europa, så skal vi undgå en humanitær krise i Afghanistan," siger Tesfaye efter rådsmødet til TV 2 og føjer til:

"Det er det absolut vigtigste, at vi kommer til lommerne og får hjulpet de internationale organisationer og nabolande til Afghanistan, som står med problemerne lige nu."

Han oplyser, at Danmark kommer med endnu et bidrag til landene omkring Afghanistan. Ud over de 100 millioner som allerede er doneret. Det danske bidrag til Afghanistans naboer bliver på mere end 100 millioner kroner.

"Og lige nu er der kun et signal til dem. Og det er, at de ikke kommer til at mangle penge, støtte eller teknisk assistance fra Europa."

EU-ministrene er også blevet enige om at støtte de EU-medlemslande, der har ydre EU-grænser. Hjælpen skal gå til yderligere bevogtning og hjælpe med til at hindre "en tilstrømning af flygtninge"

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Muslimer er slaver af islam, det er de meget stolte af at være, de vokser op med sharia, det er vejen til paradis. Folkekirken burde sættes i gang med at fortælle om den frihed, mennesket kan opnå i gennem dåben og troen på kristus. Med en massiv indsats for at befrie indvandrerne fra islams slaveri, vil de islamiske landes interesse, for at producere flygtninge blive mindsket. Der skal virkeligt gøres en indsats, for en slave er nødt til at befrie sig selv, det kan ikke gøres udefra.

Bullshit, Jørgen Fabrin, kristendommen er en slavereligion, lige så meget som Islam. Alle bogreligionerne er slavereligioner, som kræver lydighed over for guden og gudens stedfortrædere på jord.

Niels, den ene time om ugen folkeskolen tilbyder faget 'kristendomskundskab' har jeg ikke hørt fører til at børnene sidder og rokker medens de lærer bibelen udenad.

Selv helt væk bullshit, NDN. Kristendommens organisationelle mærkesag nr. 1 fra starten var afskaffelse af slaveri, unikt i sin historiske kontekst. Som 'bogreligion betragtet er kristendommen den videnskabelige metodes religion. De to egenskaber som helhed er basis for den 'europæiske' kulturtradition.

Først hæder til Kjærsgaard, så til Thulesen Dahl og nu den ungarnske autokrat, der er smidt ud af det europæiske parti for despekt for menneskerettigheder og demokrati, og ind i mellem venskabsbesøg hos den daværende højreregering i Israel og Rwanda, som med guld i kasser skal lokkes til at tage danske flygtninge. Suppleret med nøl i bestræbelserne på at redde afghanere, som havde arbejdet for danskerne, og planer om så sent som juli at sende flygtninge retur til Afg. og Taleban. Hvad er der blevet sf det gode gamle socialdemokrati , der altid var at finde i kampen for menneskerettigheder, omsorg for forfulgte, international solidaritet og på de svages side. Er der ingen grænse for højredrejningen og viljen til at kaste vrag på socialdemokratiske værdier? Er jeg den eneste Pio-læser, som har svært ved at genkende Krags, Ankers, Auken og Nyrups parti, men finder trøst ved SPD i Tyskland, partifællerne i Norge, Sverige og Finland.?

Nej det er du ikke alene om. Jeg græmmes over socialdemokratiets populistiske og menneskefjendske politik på udlændingeområdet.

Eva, menneskefjendsk over for hvem? De etniske danskere eller migranterne?

Jeg tror, at du taler for mange. Merkel sagde dengang til Orban: “Jeg er vokset op bag en mur og bag pigtråd. Jeg vil aldrig bygge mure”. Tænk, at en dansk minister i dag kan kalde kritikken af Orban forfejlet, og at man som socialdemokrat skal være nervøs for, hvordan verden kommer til at se ud, når Merkel ikke længere er der.

Helt enig med dig Kristian K. Det er sørgeligt at høre Tesfaye bakke aktivt op om Orbans grænsepolitik. Vi burde kunne gøre det meget bedre i en mere solidarisk Europæisk grænsepolitik, hvor EU både yder støtte i nærområderne, og tager en rimelig mængde asylansøgere fra for eksempel Afghanistan, Syrien m.v., hvor vi jo uogså selv til dels har været med til deltage i den konflikt, som asylansøgerne flygter fra..

Hørt, Karsten. Jeg så Tesfaye på tv og fik decideret kvalme. Som i fysisk ubehag over det, han stod og sagde, og alt det, det betyder. Og jeg sad tilbage med én følelse i kroppen: Vælt regeringen. De er simpelthen for farlige. Er man i tvivl, kan man bare læse de kommentarer her, der er begejstrede.

Kære Karsten Madsen.
Du må medgive, at Verden har forandret sig meget siden Krag, Anker, Auken og Nyrup; og nye problemer kræver nye løsninger.

Tesfaye er blevet en "præmieperker".

Han mener åbenbart, at hans hudfarve gør det legitimt, at forkaste alle europæiske værdier, for at tækkes det mørkeste mørke. :-(

På samme måde som f.eks. Naser Khader

Jan, der har ikke noget med hudfarve at gøre, men ønsket om og viljen til at gøre noget ved den uhensigtsmæssige indvandring og den kriminalitet den medfører, fx LTF der nu er forbudt ved lov for 3. gang.

fx LTF der nu er forbudt ved dom for 3. gang

- og du er blevet til en racist..

Ja, jeg studsede også noget der. Det er trods alt sjældent at se så skamløst racistiske indlæg i debatten.

Der er givetvis en hel masse ting, man med god ret kan kritisere Victor Orban for, men at insistere på at man ikke uden videre har ret til at spadsere ind over landets grænser uden som minimum at fremvise gyldige papirer, er i hvert fald ikke iblandt dem. Og der er heller ikke noget galt i at bygge et hegn som en nødvendighed for at kunne håndhæve disse helt banale og helt almindelige regler, når man pludselig og på kort tid oplever så talrige og massive brud på selvsamme regler.

Tror ikke Tesfaye har udtalt sig som det gengives her, så lad ham lige forklare hvad han mener. Vi kan jo ikke have tusindvis af migranter, som ikke taler vort sprog , ikke har nogen uddannelse og som måske ikke er berettiget til asyl. Man skal stille det meget sort/ hvidt op som flere gør her. Men sådan tror jeg ikke fakta hænger sammen.

Helle, så må du tro om igen, for han talte direkte ind i kamera i forberedt tale og med stor overbevisning. Det var ret rædsomt.

Jeg er ikke helt med, Helle. Citaterne i artiklen her rummer vel ikke noget, nogen almindelige, fornuftige mennesker bør kunne være uenige i?

Tesfaye og socialdemokratiet har ikke længere bremseklodser på. Fuld fart frem og kursen hårdt til højre.
Og det har regeringens støttepartier desværre heller ikke.

Havde det været på vejene, havde politiet indraget førebeviset p.g.a. vandvidskørsel.

Nu har regeringen regeret i mere end to år. I den tid er nettoresultatet ca. 15.000 flere udlændinge i Danmark.
Jeg er enig med dig i at det er vanvidskørsel, men vi er vist ikke enige på samme måde.
Tesfaye snakker og snakker, men der er ingen nedgang at se på tallene over udlændinge i Danmark.
Han kommer sikkert til at snakke i to år mere, og så får han nok en anden ministerpost hvorefter vi får et andet snakkehoved.

Meget kritik af lovgiverne...
Hvad med, om der kom nogle løsningsforslag, når lovgiverne, som iflg. flere indlæg her ikke kan finde ud af det.
Skal vi have tilstande som i 2015 igen...???

Der er kommet masser af løsningsforslag, men flertallet af politikerne mangler desværre viljen til at gøre noget effektivt ved den ulykkelige situation vi er havnet i.
Blå blok bilder sig stadig ind at de kan hente billig arbejdskraft fra Mellemøsten, mens rød blok har indset at uanset arbejdskraften ikke rigtig vil arbejde, så vil den gerne stemme på rød blok.

Tal med en tysker og find ud af at 30erne er på vej tilbage alt imens danskerne sover socialdemokratisk romantisk tornerosesøvn og spærrer Støjberg inde før de må spærre øjnene op for hvad der i virkeligheden foregår lige syd for grænsen.

Tyskerne er gale, vrede og frustrerede!

Og i Danmark ønsker ingen mere at lære tysk!

Vi lukker øjnene og sover videre!

Indtil den nye besættelse er over os!

Og englænderne og amerikanerne må befri os påny!

Wir schaffner es nicht!

Tesfaye er et ægte mandfolk!

Her er ihvertfald én ægte humanist, som har valgt at forholde sig realistisk til nutidens problemer.
Weekendavisen den 2.september:

Krigstræt. Vi hverken kan eller skal påføre verden vores værdier og livsform, siger Bo Lidegaard. Og så skal vi bygge Fort Europa.

Enig med Lene der bringer Lidegaards nye position på banen.

Når selv en tidligere leder af Politiken kan erkende at
Verden ændrer sig og fortidige løsninger i dag må
betegnes som netop fortidens løsninger, hvorfor så denne
modstand mod Tesfayes standpunkt.

ligeledes:
enig med Palle i at Verden har forandret sig,
Palle problematiserer Karsten Madsens indlæg.

endvidere:
noget som jeg, personligt, vil tilføje er Nyrups erkendelse:

Det kan man læse på Altinget hvor han stille erkender at
Socialdemokratiets gamle position måtte ændres:

(fra Altingets interview med Nyrup)
Ny situation efter 2015 (overskrift)

Men generer partiets nye udlændingepolitik dig ikke?

"Nej, vi må erkende, at efter den store flygtningekrise i 2015
må Socialdemokratiet håndtere det område anderledes end i 90'erne.
Så det tager jeg til efterretning," siger Poul Nyrup Rasmussen.
https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/nyrup-jeg-er-glad-for-at-...

Karsten Madsen, refererer Nyrup ud fra Nyrups daværende position i 90erne,
men der befinder Nyrup sig altså ikke længere.

Jeg vil anbefale Karsten Madsen at læse Nyrups interview på Altinget
hvis Karsten Madsen ikke stoler på mit citat.

Annonce