Arbejdsgivere afviser kritik af tal: Efterlyser flere faglærte

Brancheorganisation om tal fra AE-Rådet: "Prognose tæt på det bedste bud"
Statsminister Mette Frederiksen talte i sidste uge på en stor konference i Fredericia, som regeringen stod bag, bekymret om manglen på faglærte i fremtiden.

Flere gange henviste hun og andre ministre til en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-Rådet, som forudser, at der i 2030 kommer til at mangle omkring 99.000 faglærte i 2030.

En forudsigelse, som ikke alle er enige i. RUC-professor, arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, og forskningschef i Rockwool Fonden og tidligere vismand i Det Økonomiske Råd, Jan Rose Skaksen, har i Berlingske således slået til lyd for, at det ikke kan lade sig gøre at forudsige manglen på faglært arbejdskraft så præcist, som AE-Rådet gør i sin prognose.

Mangler faglært arbejdskraft

Men hos SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 virksomheder indenfor industri, byggeri, handel og service,  er man ikke enig i kritikken fra de to forskere.

Tværtimod anser SMVdanmark AE-Rådets bud på manglen på faglært arbejdskraft i 2030 for at være “tæt på det bedste bud, vi har”:

“På den korte bane står vi allerede og mangler faglært arbejdskraft. Mange virksomheder oplever, at der ikke kommer nogen ansøgere, hvis man slå en stilling op. AE-Rådet har så set på den lange bane: Hvor er vi henne i 2030? Og her synes vi, at det bud AE-Rådet er kommet med er ret fornuftigt,” siger chefkonsulent hos SMVDanmark, Kasper M. Rasmussen, til Netavisen Pio.

Mange faglærte går på pension

Hos SMVdanmark hæfter man sig især ved, at mange faglærte vil gå på pension de kommende år:

Vi kan se at mange af de faglærte kommer til at gå pension de næste ni-ti år

“Om ni år - altså i 2030 - ved vi godt, hvor mange der er gået på pension. Vi kan se at mange af de faglærte kommer til at gå pension de næste ni-ti år.”

“Samtidig ved vi også, at antallet af faglærte, der kommer ind i den anden ende, ligger nogenlunde stabilt på det niveau, vi har nu. Mange forlader arbejdsmarkedet, få kommer ind,” forklarer Kasper M. Rasmussen.

Maskiner erstatter ikke behov

Bent Greve og Jan Rose Skaksen mener, at automatiseringen i de kommende år kan betyde, at behovet for faglærte kan falde.

Men den vurdering er man ikke enig i hos SMVdanmark:

Automatiseringen - robotteknologien - kræver faglærte

“Forskerne mener, at AE-Rådets prognose ikke tager højde for de kommende års automatisering. Men hos SMVdanmark ser vi egentlig modsat på det. Automatiseringen - robotteknologien - kræver faglærte," siger Kasper M. Rasmussen og fortsætter:.

"Det er faglærte, der kommer til at installere robotter og automatisering på fabrikker og arbejdspladser. Så vi vurderer, at der bliver behov for færre ufaglærte, der pakker ting i kasser og står ved samlebånd."

"Omvendt bliver der et endnu større behov for faglærte. Det er dem, der har den slags viden, der skal til for at komme i mål med automatiseringerne,” lyder det fra Kasper M. Rasmussen.

Forfejlet kritik

Han understreger, at automatiseringen især vil komme på industriens område, mens det er meget svært at automatisere inden for byggeriet:

AE-Rådets prognose er tæt på det bedste bud

“Vi tror ikke på, at det bliver robotter, der bygger huse om ni år. Der vil fortsat være brug for tømrere og murere. Så alt i alt mener vi, at AE-Rådets prognose er tæt på det bedste bud.”

Hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgivere, der er brancheorganisation for 4.100 el-, vvs- og metalvirksomheder, er man enige med AE-Rådet i, at manglen på faglært arbejdskraft bliver et stigende problem:

“Der er ingen tvivl om, at der vil være et øget behov for grønne faglærte i 2030. Vi mærker det allerede manglen nu. Men man selvfølgelig altid diskutere det præcise antal – sådan vil det altid være, når det drejer sig om fremskrivninger,” skriver brancheorganisationens direktør, Torben Blicher Danielsen, på Twitter.

DI og Dansk Erhverv: Vi kommer til at mangle faglærte

Hos Danmarks største brancheorganisation, Dansk Industri (DI), er man enige med AE-Rådet i, at der kommer til at mangle faglærte i fremtiden:

“Ingen tvivl om vi mangler faglærte både nu og i fremtiden. Men lad os løse problemerne her og nu, så kan vi skændes om prognoser senere,” skriver DI således i et tweet.

Ingen tvivl om vi mangler faglærte både nu og i fremtiden

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv er man på samme linje: Der kommer i høj grad til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden:

“Der kommer til at mangle faglærte. Det gør der allerede i mange af vores medlemsvirksomheder. Og den mangel er der ikke udsigt til bliver mindre de kommende år. Så på det overordnede plan er der ikke noget modsætningsforhold mellem hvad vi mener, og det man mener hos AE-Rådet,” siger arbejdsmarkedschef hos Dansk Erhverv, Peter Halkjær, til Netavisen Pio.

Ikke kun et spørgsmål om at opkvalificere ufaglærte

For Dansk Erhverv er det dog vigtigt at understrege, at det ikke er nok at se på manglen på faglærte, men at der også må andre reformer til for at skaffe den nødvendige arbejdskraft:

“Vi er optaget af at diskussionen ikke kun fokuserer på manglen på faglært arbejdskraft. Vi mener, at problemet er større end som så. Derfor mener vi ikke, at man alene kan løse problemet ved at opkvalificere ufaglærte til faglærte."

"Vi frygter, at man ved et for ensidigt fokus forskyder en mangelsituation fra en branche til en anden. Af samme grund stiller vi spørgsmålstegn ved, om AE-Rådets prognose holder,” siger Peter Halkjær.

AE-Rådet fastholder prognose

Hos AE-Rådet fastholder direktør Lars Andersen rådets prognose. Ja, faktisk mener han, at forudsigelsen af, at der kommer til at mangle omkring 99.000 faglærte i 2030 “kan være sat for lavt”:

Vi mener, at en del af kritikken er uberettiget

“Vi mener, at en del af kritikken er uberettiget, og at der desuden er indikationer på, at vores fremskrivning kan være sat for lavt – og ikke for højt,” skriver Lars Andersen i en kommentar i Berlingske fredag.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu har man i mange år bedt håndværksmestrene om at tage flere lærlinge, uden held. Og nu piber de.
De ligger som de har redt. Ingen medlidenhed her fra.

Hans, enig.
Egentlig vil arbejdsgiverne vel hellere have at der for mange hænder, så er det lettere at trykke lønnen?
Med mindre for få hænder betyder udenlandsk arbejdskraft der giver mulighed for at trykke lønnen helt i bund.

Arbejdsgiverne har selv det største ansvar for at der uddannes nok faglært arbejdskraft. De står nemlig selv for den vigtigste del af en faglært uddannelse. Nemlig den praktiske del af uddannelsen. Der, hvor man som ung lære ens fag at kende for alvor. Mange unge kan ikke få en praktikplads og må nøjes med den nødtørftigt oprette skolepraktik. Hvis der virkelig er brug for mere faglært arbejdskraft, hvorfor i alverden er der så tusindevis af unge, som tvinges til at færdiggøre deres uddannelse gennem skolepraktik ordningen?

Problemet er, at arbejdsgiverne er blevet for dovne og bekvemme og venter på alt ting sker af sig selv. Sådan har det været i mange mange år.

Der er masser af unge, som gerne vil have en faglært uddannelse. Men de kan ikke finde en praktikplads.

Ligesom der er masser af ledige, som gerne vil i arbejde. Men arbejdsgiverne vil ikke give nogen løn og arbejdsforholdene er forfærdelige. Særligt inden for hotel og restaurations branchen, rengørings branchen og lager branchen. Bare spørg lagermedarbejdere og chauffører hos nemlig.com, coop, jysk, bestseller osv.. I hotel og restaurations branchen bliver folk snydt og bedraget af arbejdsgivere, med krav om at betale dele af deres løn tilbage - det ses ofte hos udenlandske ansatte. Jeg har kenskab til sager, hvor en ledig lønmodtager i god tro begyndte at arbejde for et hotel/restaurant for siden at finde ud af arbejdsgivere bag hendes ryg søgte om løntilskud hos kommunen og at der således ikke var tale om et reelt ansættelsesforhold. Forleden kunne man i Jyske Vestkysten læse om en stor landmand ved Tinglev havde presset ansatte fra Ukraine til at betale halvdelen af deres løn tilbage til ham sort. Det har ikke haft nogen retslig konsekvenser for den pågældende landmand. Ingen bøde, ingen dom.

Og sådan kan man finde mange mange eksempler.

Det er jo vildt ar når vi bygger supersygehuse-broer og letbaner så er det udenlandsk arbejdskraft . Tænker nogle på hvor meget know how der bliver tabt på gulvet! Genindfør nu den lærlinge ordning!

Forhøj afgiften som alle virksomheder betaler til dækning af uddannelse af lærlinge og give et tilsvarende forhøjedet tilskud til virksomheder der uddanner lærlinge. Sætte afgiften op hver 1/2 år indtil der ikke er flere lærlinge der mangler en læreplads. Virksomheder der ikke bruger faglærte, ønske jo også at arbejde i gode lokaler.

Forhøj afgiften som alle virksomheder betaler til dækning af uddannelse af lærlinge og give et tilsvarende forhøjedet tilskud til virksomheder der uddanner lærlinge. Sætte afgiften op hver 1/2 år indtil der ikke er flere lærlinge der mangler en læreplads. Virksomheder der ikke bruger faglærte, ønske jo også at arbejde i gode lokaler.

Forhøj afgiften som alle virksomheder betaler til dækning af uddannelse af lærlinge og give et tilsvarende forhøjedet tilskud til virksomheder der uddanner lærlinge. Sætte afgiften op hver 1/2 år indtil der ikke er flere lærlinge der mangler en læreplads. Virksomheder der ikke bruger faglærte, ønske jo også at arbejde i gode lokaler.

Under corona-krisen har rigtig mange udtalt deres utilfredshed med regeringens manglende støtte, især har kulturens folk været fremme med deres utilfredshed.

Allerede før coronaen havde Danmark alt for mange kulturfolk. Enhver med blot lidt talent troede at han/hun/hen/den/de skulle leve af at underholde det hungrende arbejdende folk.

Hvilken fantastisk chance alle disse talenter som alligevel ikke formåede at forsørge sig selv kan få ved en voksen-lærling mulighed. Her er pengene og det Danmark har brug for!

Alle de politiske kloge-Åger kunne ligeledes omskoles.

Så kunne folketingspolitikere for en gangs skyld få tid og overskud til at lytte til “danskernes ønsker”.

Og turde følge folket!

En kæmpe omskolingsproces er det Danmark behøver!

De eneste der ikke har brokket sig er medarbejderne i minkerhvervet!

De er for længst videre!

Nu mangler vi blot hele kulturfolket!

Med 25 kanaler som vi aldrig bruger, er der i forvejen alt for mange i underholdningsbranchen.

I dag er selv politik mest underholdning!

Og alt for lidt forandring!

Vi vil jo blot hvad vi selv vil!

Samfundssind døde da forsørgersamfundet tog overhånd.

Kulturministeren skulle forsørge 200.000 munde.

Kultur er og bliver de riges tidsfordriv.

Minkpasseren blev VVSer.

Uden brok!

Tænk hvis stand-up komikeren havde de samme talenter!

Nej, han (90% mænd) vil hellere underholde de rige!

Så må han vente til de rige igen har penge!

Og lade sønnen blive hjemme fra fodbold
,
Indtil Enhedslisten giver et tilskud.

Tænk hvis alle Danmarks autodidakte selvudnævnte tusindkunstnere blev uddannede faglærte.

Sikke et stolt folkefærd danskerne kunne blive, uden alt det politisk/kulturelle brok!

Følg en håndværker en uge!

Og se hvor forkælet alt for mange danskere er blevet!

Den grønne omstilling kræver håndværkere som aldrig før!

Budskabet er for længst sivet ind!

Vil du og dine bidrage?

Eller skal vi sejle imod isbjerget underholdt af klimaforskere, stand-up komikere, skuespillere, sangere og en enkelt pianist!

At realisere sig selv er det danskerne vil!

Når huset er brændt, huset forsvundet i regnen eller oversvømmelser er det regeringens skyld!

Se Tyskland, USA, osv.

Kun håndværkerne redder miseren.

Selv dæmningen der for længst kunne være bygget i Holstebro.

Alt imens Danmarks Naturfredningsforening udøver deres kulturelle betydning.
/
Det interessante er hvad en udvidelse af antallet håndværkere på lang sigt kan få på den grønne indstilling i Danmark.

Politikere og kulturfolk kommunikerer.

Håndværkere forandrer verden!

Tænk hvis den viden nåede frem til professorerne og kulturpamperne!

De seneste dage har man kunne høre en masse indslag i medierne, inkl. DR TVA og Deadline, om 5 Stjerner i København, efter henvendelse til jobcenteret i København om behov for 450 ansatte til rengøring og de ente med at få to, er der så overhovedet nogen, som har efterkontrolleret om 5 Stjerner virkelig kan ansætte så mange her og nu?

For et par år siden var der en sag i Jyske Vestkysten om en klagende virksomhed i Aabenraa, som ikke kunne skaffe ufaglært arbejdskraft til deres virksomhed. Det viste sig så, at de overhovedet ikke havde annonceret efter arbejdskraft.

Dagen efter artiklen blev offentliggjort fik virksomheden over 600 henvendelser fra ledige, som gerne ville arbejde for dem.

Så den her 5 Stjerne historie er en plantet historie for at skabe debat og forargelse over de ledige igen og et angreb på dagpengereglerne og kontanthjælpssatsserne som nu igen skal skabe forargelse blandt særligt middelklassen.

Den blå løgn fortsætter.

De stillinger De 5 Stjerner tilbyder er på 80 timer pr. måned. Hvad lønnen er, er ikke offentliggjort. Men den er sikkert så lav som muligt. D.v.s. omkring 110 kr. i timen. Det giver en månedsløn på 8.800 kr. pr. måned før skat.

Hvem kan leve for det???

Det her drejer sig slet ikke om mangel på arbejdskraft. Ledige hænder er der nok af. Nej, det her drejer sig udelukkende om arbejdsgivere, som ikke vil tilbyde rimelige løn- og arbejdsforhold.

110 kr. i timen for et voldsomt hårdt arbejde uden pension, løn under sygdom og skiftende arbejdstider, hvor du bliver tilkaldt efter behov via en app.

Velkommen til det "Moderne" Danmark. Den blå løgn.

Og hvor er Socialdemokratiet henne, når det gælder???

- Ja, det får vi lidt syn for sagen på i morgen, når et hav af reformer atter præsenteres.

Er Socialdemokratiet stadig for folket eller er de blevet en del af det blå hold?

Annonce