Annonce

Ny minister i sælskindskappe og grå paryk vækker opsigt

"En grønlandsminister i en revyrolle som skør eskimo?," lyder kritikken af billede af kirkeministeren til Køge Museums udstilling “Guld og guder”.
Det er ikke hver dag, at multikunstneren Jim Lyngvilds Facebook-side kan trække overskrifter i de landsdækkende aviser.

Men tirsdag er en af dagene.

PolitikenB.T., Berlingske, Jyllands-Posten og Kristeligt-Dagblad kan således alle berette, at kirkefolk, debattører og politikere kritiserer den nye kultur- og kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), fordi hun i en billedserie for Jim Lyngvild og Køge Museums udstilling “Guld og guder” portrætteres som en vølve, der er en figur fra nordisk mytologi.

Eller i hvert fald som multikunstneren tror en sådan ser ud, med grå paryk og i sælskindskappe.

placeholder

Frihed men ikke lighed

En af kritikerne er præsten og forfatter Kristian Ditlev Jensen som understreger, at nok er kirkeministeren minister for alle trossamfund. Og nok har vi religionsfrihed i Danmark.

Men vi har altså ikke “religionslighed”.

“Dronning Margrethe er kristen og kan ikke selv vælge sin religion, men ni ud af ti etniske danskere har frivilligt valgt kristendommen til,” skriver Kristian Ditlev Jensen på Facebook.

Selve grundlaget for det moderne velfærdssamfund

“At den nye kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen poserer på denne måde i Jim Lyngvilds provo-univers - som en vølve, altså som den hedenskab, som kristendommen erstattede med selve grundlaget for det moderne velfærdssamfund - svarer til, hvis skatteministerens allerførste move var at medvirke i en skæg film om, hvordan man trækker mest muligt fra i skat, eller til at miljøministerens første stunt var en kronik om, at så slemme er sprøjtemidlerne jo heller ikke.

“Kunne man forestille sig det? En grønlandsminister i en revyrolle som skør eskimo? En trafikminister afbilledet i en muskelbil med 200 i timen? 

“Jeg håber, at danskerne ved næste valg får en kirkeminister, som er troende. Og en kulturminister, der kan se forskel på kunst og kitsch.”

placeholder

En opsigtsvækkende debut

Den konservative rådmand på Frederiksberg og folketingskandidat, Nikolaj Bøgh, mener, at den nye kirkeminister hellere end gerne må bliver mere synlig end forgængeren på posten, Joy Mogensen (S).

“Men jeg synes nu alligevel det er en opsigtsvækkende debut, der for mig at se igen vidner om en regering, der ikke rigtigt tager tro eller kultur alvorligt, men mest ser det som politisk staffage og redskaber til selviscenesættelse,” skriver Nikolaj Bøgh på Facebook.

placeholder

“Fuck janteloven”

Ane Halsboe-Jørgensen afviser i flere af aviserne kritikken med henvisning til, at ikke er hendes første optræden - eller hendes sidste - og at det hverken gør hende mere eller mindre kristen eller for den sags skyld egnet til at være kirkeminister.

Selv forstår Jim Lyngvild ikke opstandelsen og ikke mindst, at medierne kun citerer kritikerne. Ellers ville de nemlig blive tvunget til at anerkende, at “det er et RØV fedt billede jeg har lavet af Ane.

“KÆFT det er stærkt,” skriver Jim Lyngvild i dag på Facebook.

“FUCK janteloven og middelalderlig tankegang - ikke folkekirken eller kristendommen.”

placeholder

En, som synes godt om billedet, er Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

"Jeg synes, det er et supergodt billede, Jim Lyngvild har skabt af vølve-minister Ane Halsbo-Jørgensen, og det er altså endnu ikke lykkedes mig at blive forarget," skriver Søren Espersen på Twitter.

"Kør på, Jim - og tag dig ikke af sure præster... !"

placeholder

Ifølge Museum Sydøstdanmark skal den kommende udstilling i Køge vise, at “vikingetidens mytologi er meget mere end Odin, Thor og Quark og Peter Madsens tegneserie om Valhalla.”

placeholder

Fakta om vølver

Vølve er en spåkone i førkristen nordisk religion, og ordet vølve kommer af det oldnordisk vǫlva, der er en afledning af vǫlr “stav” eller “tryllestav”.

  • Staven var en del af vølvens udrustning og anvendtes under sejden, den magiske handling.
  • I Vølvens spådom, eddadigtningens centrale digt, lægges visionen af det samlede verdensforløb i munden på vølven. Vølvens viden skyldes dels hendes opvækst hos jætterne i Udgård, dels hendes evne til i ekstase at skue ind i fremtiden.
  • I Erik den Rødes saga, nedskrevet før ca. 1250, beskrives nordbokolonien på Grønland kort før år 1000. Centralt står en beskrivelse af vølvens særprægede udstyr, udseende og magiske praksis.

Kilde: Den Store Danske

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"ni ud af ti etniske danskere har frivilligt valgt kristendommen til,” skriver Kristian Ditlev Jensen på Facebook.

Det er bare ikke sandt. Det er deres forældre, der har fået dem meldt ind, og da folkekirken kører efter bogklub-modellen, er det ikke alle, der får sig meldt ud igen trods nok så beskeden interesse.
Hvor stor en andel af folkekirkens medlemmer ville fortsætte, hvis regningen isf. over skatten skulle betales via et girokort eller aktivt tilmeldes betalingsservice? 15 procent? 10 procent? mindre?

Thor, du har sikkert ret langt hen ad vejen. Men det ændrer ikke på, at hele vort samfund bygger på kristendommen.
Hvad angår kulturministeren, synes jeg hun er lidt for populistisk. En ministertitel skal man have respekt for, og derfor passe på ikke at blive for pjattet.

Når det gælder kristendommen, er det så tiden fra år ca. 1000 til år 1536 hvor Danmark var katolsk du tænker på, eller tænker du på middelalderen, især under Chr. den 4, hvor hekseafbrænding var en del af den kristne kultur. Ligestilling mellem mænd og kvinder havde det også svært, kvinder fik først stemmeret i 1915 og kvindelige præster blev først tilladt i år 1948, så hvad er det for en kultur de kristne især har været bannerføre for? det er i hvert fald ikke frisind og ligestilling mellem kønnene. Kvinder kan ikke være præster eller paver i den katolske kristendom (som var fremherskende i Danmark i mere end 500 år) og der findes heller ikke kvindelige rabiner i den Jødiske religion, som er hele grundlaget for den kristne tro, så hvad er det du mener med at det Danske samfund bygger på kristendommen?

Ja, den bygger i hvert fald ikke på koranen. Så du kan jo starte med at se på vores vestlige kultur kontra den muslimske. Selvfølgelig afspejles vores lovgivning og levemåde i vores kultur, som kristendommen er en del af. Det kan godt være at det ikke er en populær tanke i alle kredse, men vi er alle formet mere eller mindre af vor historie.

Nu er Islam og koranen jo også af nyere dato fra ca. år 622 og nogle steder påvirket af den jødiske tro, man behøver blot at se de ortorkse jøder ved grædemuren, så ser man ligheden. Hvis det var indre mission der havde vundet flertal i Danmark havde kulturen og friheden for Danskere nok også været anderledes under deres form for hvordan man skulle leve og forstå livet, bønnemøder og kirkegang ville havde været obligatorisk. Heldigvis er vi næsten sluppet af med den formørkede religion.
Her under Coronakrisen har vi jo set hvilken indflydelse, eller måske nærmere ingen indflydelse, religionen har på udbredelsen af Covid19, kirkerne blev lukket og Paven "gemte" sig i sit palæ for at undgå smittefare til trods for at præsterne søndag efter søndag fremsiger at herren holder hånden over eder, gud være med eder alle.

Og havde vi for 1000 år siden haft et grænseværn, som nogle politikere ønsker sig i dag, havde vi slet ikke haft sådan en indvandrerreligion.

Mener du at så var kristendommen, den katolske tro, ikke blevet indført i Danmark? Den kom jo fra Italien via de daværende stater som i dag er samlet under Tyskland.

Utroligt at den danske stat bygger på en mellemøstlig religion og at mange danskere tror på sådan noget forvrøvlet volapyk.

Som hobbyfotograf kan jeg kun sige: Det er fantastiske billeder Jim Lyngvild laver!
Det her handler jo ikke om religion/kristendom, men om historie.

Lige netop, historie, det er kulturhistorie, og jeg synes selv om jeg ikke er fan af kunstneren, at det er fantastiske billeder og ting han laver. At nogen kan få ondt i bagen fatter jeg ikke. Skoene klemmer gevaldigt hos nogle præster og præstinder, pas på det ikke bliver for kvælende og snæversynet. Tror hun bliver en fantastisk kulturminister.

Kommer til at tænke på 'Røde' fra Matador
Han sagde vist noget i retning af 'kirkeligt kævleri' hvilket jeg synes passer godt til denne historie
Vores kirke og kulturminister ser i øvrigt glimrende ud som Vølve, og Jim Lyngvil er genial

Hvor er det dog dejligt at se en kulturminister der udfolder sig inden for netop..kulturen! Det er et kanon godt billede. Med hensyn til de kvababbelser præsten og andre troende har kan jeg kun sige en ting: Religion er opfundet i en anden tid, for at få magt over mennesker og for at udbytte mennesker!

Ane Halsbo-Jørgensen,er efter mit bedste bedømmelse ikke
overhoved for kirken, men er vel det som Trine Bramsen
kaldte forsvarschefen, hun er vel styrelses chef, eller
forvalter for de ansatte i kirken, det er vel Biskopperne
der er den kristne tros forvalter og den kristne kirkens
overhoved og værne om den kristne tros forkyndelse.

Nu kan en forsvarschef/styrelseschef vel ikke sammenlignes med en minister, som kan afsætte forsvarschefen, det modsatte er vist ikke tilfældet.
Så længe folkekirken er en "statskirke" underlagt kirkeministeriet, er kirkeministeren og folketinget vel de øverste i det "hieraki" som stifterne og biskopperne er underlagt jvnf. grundloven.

i hører jævnligt om den kristne tro som fundamentet i vores kultur. Men det er da et noget enøjet postulat.
det er da i langt højere grad oplysningstiden og ideologierne, der har udviklet det kulturgrundlag vi bygger vores værdier på idag.
Den kristne kirke og dens dogmer og dens sandheder blev til for 1700 år siden:
Det første koncil i Nikæa blev afholdt i 325 i Nikæa i Bithynien. Det var det første økumeniske koncil, hvor biskopper fra hele den kristne kirke var samlet. Koncilet blev sammenkaldt af kejser Konstantin. Han var selv ved at konvertere til kristendommen; akkurat hvor lang den proces var er genstand for debat.
Det var for alvor her kristendommen kom i den etablerede magts tjeneste som undertrykkelsesredskab i det romerske rige. Det var her de "guddommelige" sandheder blev vedtaget ved almindeligt flertal.
Siden hengik ca. 1400-1500 år, hvor den intet bidrog til kvindefrigørelse, politisk frihed, udbredelse af videnskabelige overvejelser og ordentlig statsførelse, tværtimod.
I det lys forekommer det jo nærmest absurd at tillægge kristendommen æren for alle de fremskridt, der har ført til fremkomsten af de kronjuveler, der lægger fundamentet under vores gældende samfundsmodel idag. Tværtimod er de seneste få århundreders udvikling snarere resultatet af et opgør med den kristne dogmatik og dens rolle som magtens forlængede arm i en meget lang periode med individuel undertrykkelse af menigmand.
Og denne absurde glorificering af kristendommen fra de højere teologiske luftlag fører direkte over i dagens latterlige smålige kritik af kulturministerens, især ført til slagmarken af de noget enøjede personer med tråde til den kristne mafia med rødder hos Søren Krarup og Langballe.