Danmark tilbyder pigtrådshegn til Litauen

15 kilometer pigtråd skal hjælpe med til at holde migranter og flygtninge fra Hviderusland ude.
Efter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har kaldt det en fejl at kritisere Ungarns premierminister, Viktor Orbán, for at bygge pigtrådshegn ved grænsen til Serbien tilbage i 2015, hvor det nærmest væltede ind i Europa med strømme af migranter og flygtninge, går han nu skridtet videre.

Mattias Tesfaye tilbyder Litauen at købe 15 kilometer pigtråd til at forstærke landets indsats langs grænsen til Hviderusland.

“Litauen har den seneste tid oplevet en usædvanlig og massiv tilstrømning af irregulære migranter fra særligt Irak, men også det øvrige Mellemøsten, Afrika og Sydasien ved landets grænse til Belarus (Hviderusland, red.),” skriver udlændinge- og integrationsministeren således i en såkaldt orientering til Folketingets europaudvalg.

Krig om migranter

Efter at Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, tidligere på året annoncerede at ville åbne grænserne for migranter og flygtninge mod sine vestlige nabolande, har Litauen, Polen og Letland ikke bare  modtaget et markant højere antal end vanligt.

Litauen mener, at der er tale om "hybrid-krig" og en hævnakt mod EU, når Alexander Lukasjenko har givet grønt lys for, at irakere kan flyve til Minsk og blive guidet over grænsen til Litauen og ind i EU. ​​

Antallet af migranter og flygtninge, der er krydset ind over grænsen mellem de to lande, er steget fra 81 i hele 2020, til knap 4000 i årets første otte måneder.

Indvirkning på tilstrømningen af irregulære migranter til Danmark

 

“Det er vurderingen, at situationen potentielt kan have indvirkning på tilstrømningen af irregulære migranter til Danmark,” forklarer Mattias Tesfaye og henviser til, at Litauen arbejder på at forstærke grænsen til Hviderusland og at opbygge modtagekapacitet.

Har bedt EU om hjælp

Af samme årsag har Litauen bedt EU-Kommissionen, Unionens forskellige agenturer (Frontex, Europol og EASO) samt medlemslande om hjælp i form beboelses- og sanitetsfaciliteter, pigtrådshegn og grænse- og asylpersonel.

“I lyset af regeringens generelle ønske om at styrke EU’s ydre grænse og specifikke ønske om at begrænse tilstrømningen til Danmark i form af sekundære bevægelse fra andre medlemsstater har regeringen besluttet at yde et dansk bidrag til Litauen på baggrund af konkrete litauiske anmodninger,” hedder det i orienteringen.

Ud over pigtrådshegnet tilbyder Danmark ekspertbidrag fra Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen, otte beboelses- og tre sanitetsfaciliteter samt syv generatorer fra Beredskabsstyrelsens gennem EU’s såkaldte civilbeskyttelsesmekanisme.

“Regeringen vil i forbindelse med tilbuddet om støtte tilkendegive en klar forventning om overholdelse af EU-retten og internationale forpligtelser, herunder menneskeretlige forpligtelser,” understreger Mattias Tesfaye.

Orban havde ret

I 2015 var Ungarns grænsehegn dybt kontroversielt, men siden har flere lande i Europa fulgt eksemplet og selv opført grænsehegn eller -mure.

Senest meddelte Grækenland, at landet er blevet færdige med at bygge en 40 kilometer lang stål- og betonmur på grænsen til Tyrkiet. Muren er forsynet med pigtråd, overvågningskameraer og soldater vogter langs siden.

I dag kalder Mattias Tesfaye mure "en del af løsningen" og kritikken af Ungarn i 2015 for "fejlagtig".

"Dengang i 2015 ønskede Europas ledere ikke fysiske grænser,” har udlændinge- og integrationsministeren sagt til Netavisen Pio.

Grænsehegn er en del af svaret

“Det var en fejl, må vi erkende i dag. Grænsehegn er en del af svaret på at undgå en massiv bølge af irregulære migranter.”

Mattias Tesfaye understreger dog, at mure og hegn mellem Europa og resten af verden ikke må stå alene. Man skal også - som en del af løsningen - yde humanitær hjælp til nærområderne.

Løkke-Muren

I 2015 var den daværende Løkke-regering så langt fremme med en hemmelig plan om at opføre en mur mod Tyskland, at der blev brugt 21,7 millioner kroner på købet af pigtrådsspiraler, hegnspæle og handsker.

Helt præcist blev der indkøbt 37.500 pigtrådsspiraler, 1900 ruller enkelttråd, 37.000 pigtrådspæle, 35.000 pigtrådspløkker, 1600 ruller bindetråd. Og – ikke mindst – diverse pigtrådshandsker, pladesakse og tænger der skulle bruges i forbindelse med at udlægge pigtrådshegnet.

Løsningen endte dog som bekendt med at blive, at regeringen i begyndelsen af januar 2016 indførte en midlertidig grænsekontrol.

Byggematerialerne blev oplagt på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, hvor de har ligget siden.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fy for helvede. Det her er grimt og kun grimt.

Ja du har ret Nanna, ham Aleksandr Lukasjenko er en fæl karl.

Det er forhåbentlig en and. den historie.

Det er det ikke. Hvideruslands diktator henter migranter op fra Syrien og Irak med løfte om at skaffe dem ind i EU.

Hans land grænser op til to EU-lande, nemlig Litauen og Polen, og da specielt Litauen huser en del prominente kritikere og politiske modstandere af diktatoren, har han fået den groteske ide at straffe sine naboer i EU ved at hjælpe en strøm af syriske og irakiske migranter ind i deres lande.

Ja, det lyder helt vanvittigt, men det er sandt.

Skal lige tilføje, at Hviderusland også har en kort grænse mod Letland, så det er ikke alene Polen og Litauen.

Helle, du har ret. Kan det virkelig passe at vi kun bidrager med 15km.?

Annonce