“Ordentlighed og respekt. Det er det mindste, vi andre kan udvise”

Statsministeren med opsang: Når vi diskuterer Danmarks krigsdeltagelse, så bør det ske på en mere respektfuld
Statsminister Mette Frederiksen (S) gav på flagdagen søndag en opsang til politikere, medier, kommentatorer, eksperter, debattører og andre, der de seneste uger flittigt har diskuteret værdien af den tyveårige danske indsats i Afghanistan:

“En ting er jeg ikke selv i tvivl om. Når vi inde på Christiansborg og i medierne diskuterer Danmarks krigsdeltagelse, så bør det, og så skal det, ske på en mere respektfuld måde end det, jeg synes jeg oplever lige nu,” lød det således fra Mette Frederiksen under flagdagen, hvor Danmark ærer sine udsendte og tidligere udsendte.

Mette Frederiksen talte om, at vi alle bør udvise “ordentlighed og respekt”:

“For de faldne, for dem, der overlevede. For dem der stadig er klar til at tage ud med Dannebrog på skulderen. For deres familier.”

Lad os gøre det. Ordentlighed og respekt

“Ordentlighed og respekt. Det er det mindste, vi andre kan udvise. Lad os gøre det. Ordentlighed og respekt.”

“Smerteligt”

Mette Frederiksen betegnede Talibans magtovertagelse i Afghanistan som “en katastrofe”:  

“Lige nu oplever vi en dybt ulykkelig situation efter næsten tyve års internationalt engagement i Afghanistan. En katastrofe. For Afghanistan. For afghanerne. For piger. For kvinder. For os alle.”

Hun understregede, at de billeder vi ser er “smertelige”:

Det er så brutalt. Og forkert. Og smerteligt. Særligt for jer, der selv har været udsendt

“De billeder, vi ser. De historier, vi hører. Det er så brutalt. Og forkert. Og smerteligt. Særligt for jer, der selv har været udsendt.”

Henvendt direkte til udsendte og tidligere udsendte understregede Mette Frederiksen, at de aktuelle TV-billeder kan rive op i gamle sår:

“Nogle af jer er vendt stærkere hjem, end I tog ud. Modnet af ansvar og erfaring.”

“Andre er kommet hjem med ar på krop eller på sjæl. En særlig tanke skal i dag gå til jer, hvor de frygtelige billeder og historier fra Afghanistan kan rive op i gamle sår. Ingen af jer er glemt.”

“Jeg kan godt huske min mors bekymrede blik”

Mette Frederiksen sendte en særlig tak til hver udsendts pårørende:

“Bag hver udsendt. Bag hver veteran. Står de pårørende. Derfor vil jeg sige til jeres børn. Ægtefæller. Forældre. Søskende: Danmark skylder jer en særlig tak.”

I den forbindelse nævnte Mette Frederiksen, at hendes egen storebror har været udsendt:

Jeg kan godt huske min mors bekymrede blik, da min egen storebror var udsendt

“Jeg kan godt huske min mors bekymrede blik, da min egen storebror var udsendt. Især rædslen, hvis der uventet blev banket på døren. Min bror kom hjem igen,” sagde statsministeren og føjede så til:

“Men det gjorde alle ikke. I år vil og skal vi særligt mindes dem, der ikke kom hjem fra Afghanistan. Ord kan ikke lindre smerten hos jer, der sidder tilbage med det tunge savn.”

Mette Frederiksen sagde - direkte henvendt til alle pårørende:

“Må I – smerten til trods – være stolte af jeres søn eller datter. Af jeres bror eller søster. Ægtefælle. Forældre. Af jeres ven. Må Danmark være stolt. Og må vi aldrig glemme.”

“I har vist, at der er en anden vej”

Mette Frederiksen kom i sin flagdags-tale ind på, at hun godt forstår, at den seneste ugers udvikling kan betyde, at tvivlen melder sig:

“I lyset af de seneste ugers ulykkelige udvikling – rejser der sig uundgåelige spørgsmål. Og jeg hører det igen og igen: Var tyve års indsats det hele værd?”

Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at tvivlen melder sig

“Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at tvivlen melder sig, når man kigger på Afghanistan i disse dage. Og ingen forstår helt, tror jeg, hvor smerteligt det er i mange gode danske familier.”

Mette Frederiksen understregede over for veteranerne, at hver enkelt har bidraget til kampen mod terrorisme:

“I har, hver enkelt af jer, bidraget til den nødvendige kamp mod terrorisme. I har været med til at sikre andres sikkerhed – i Danmark og hos vores allierede."

Statsministeren understregede, at udsendte også har bidraget til, at den afghanske befolkning i en periode har oplevet frihed:

“I har ydet jeres til, at en hårdt prøvet afghansk befolkning i en periode har oplevet noget af den frihed og det liv, som alle mennesker på jordkloden bør have.”

“En ny generation er vokset op med skolegang, lægehjælp, pigers rettigheder, kvinders rettigheder.”

“I har vist, at der er en anden vej. Et andet liv. Det håb kan ingen tage fra afghanerne igen.”

“En stor bedrift i en uhyre vanskelig situation”

Mette Frederiksen sendte en særlig tak til dem, der netop - og under svære betingelser - har bidraget til evakueringen fra Afghanistan:

“Derfor vil jeg også i dag rette en særlig tak til jer, der har bistået med evakueringen fra Kabul under stadigt mere vanskelige vilkår.”

Statsministeren betegner evakueringen som “en stor bedrift i en uhyre vanskelig situation”:

“Danmark har i kraft af jeres store indsats evakueret hundredevis af mennesker fra et Afghanistan i opløsning. Danske statsborgere. Tolke. Lokalt ansatte. Familier. Menneskerettighedsforkæmpere. Og oven i det været i stand til at hjælpe vores allierede med deres evakuering.”

“Så skal de have arbejdsro”

I den forbindelse kom Mette Frederiksen med endnu en kraftig appel:

“Og jeg bliver nødt til i dag at rette endnu en appel. Når Danmarks udsendte står i verdens brændpunkt med andres menneskers liv og død mellem hænderne, så skal de have arbejdsro, og de skal have fuldstændig opbakning.”

Mette Frederiksens storebror, som hun omtalte i søndagens flagdags-tale, har været udsendt to gange. Både til Irak og på Balkan.

Mette Frederiksen omtalte for fire år siden - i anledning af flagdagen 5. september 2017 -, at hun er stolt af sin storebror Pers indsats:

“Ham her er jeg stolt af. Det er min kære storebror. Per er tidligere udsendt. Både på Balkan og i Irak. Vi er til flagdag sammen. Vi hædrer og mindes både vores faldne, pårørende og alle soldaterne.”

Og så føjede - lillesøster - Mette Frederiksen til:

Det er ærligt talt rørende. Især som lillesøster

“Det er ærligt talt rørende. Især som lillesøster.”

placeholder

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

To solide stærke kvinder holdt tale ved Flagdagen. Statsministeren holdt en flot og hjertevarm tale, Trine Bramsen en mindre, men også fin tale med jordnær forbindelse. HUN FREMHÆVEDE IKKE sig selv på nogen måde, det Chr.Lilleholt fra V påstår, han trænger til både hørerør og nye briller. Han er begyndt at virke som komiske Ali med sine angreb, det ene mere tåbeligt end det andet.

Hvad mener MF med at "de udsendte skal have arbejdsro"?

Er det nu forbudt at kritisere en hovedløs udenrigspolitik? Den største støtte, vi som borgere kan give de udsendte soldater, er da at kræve dem hentet hjem. For de tyve års indsats var jo tydeligvis ikke "det hele værd", tværtimod var det et gigantisk spild af ressourcer, som i sidste ende intet formål tjente overhovedet. Afghanistan er tilbage, hvor det hele startede, blot minus 100.000 dræbte afghanere.

"Det håb kan ingen tage fra afghanerne igen" - ikke det? Hvad er det så Taliban lige har gjort?

Selvfølgelig skal de udsendte soldater behandles med et minimum af respekt, de vidste jo ikke bedre, da de lod sig udsende. Men det gjorde politikerne, som opfordrede dem til at melde sig frivilligt til at slå afghanere ihjel, de burde have vidst bedre. Siden 2008 har der i hvert fald ikke været nogen undskyldninger: Allerede det år var det tydeligt for enhver med øjne i hovedet, at missionen i Afghanistan var tabt på gulvet på grund af mission creep.

"Sejren er lige om hjørnet" sagde efterretningstjenesterne, indtil de ikke kunne sige det mere uden fuldstændig at tabe ansigt. Og politikerne troede beredvilligt på dem, på grund af en eller anden misforstået tro på, at det er i Danmarks interesse at underlægge sig amerikansk udenrigspolitik. Men det er det ikke, USA er på vej ind i en dyb isolationisme, og har været det siden 2016. Man kan ikke længere stole på USA, og dfet er et stort spørgsmål, om man nogensinde har kunnet.

Respekt min bare! Jeg har stor respekt for MF på grund af den måde hun håndterede Coronakrisen på, men hun har altså ikke forstand på udenrigspolitik. En mangel på evner, som hun deler med udenrigsministeren.

Drop nu krigsliderligheden, socialdemokrater, og anerkend at I er medskyldige i AFRs, Blairs og Bushs krigsforbrydelser. Der går en lige linje fra Det liberale Venstres støtte til mujaheddinerne til Talibans undertrykkelse af de afghanske kvinder. Uden Lars Løkke, der poserede med en Kalashnikov og støttede de fundamentalistiske afghanere med pengegaver i 80erne, havde historien måske set helt anderledes ud.

Jamen Niels, så er det da godt at DU har forstand på udenrigspolitik. Jeg er sikker på at MF vil kontakte dig i nærmeste fremtid for at få gode råd.
Det er jo altid dejligt at kunne kloge sig, når man HAR set resultatet. Pudsigt nok er der mange af den slags mennesker.

Når man ikke kan argumenterer kan man jo altid håne manden. Vi er mange der fra starten og hele vejen igennem har kritiseret Danmarks krigsaktivistiske udenrigspolitik. Det er en skandale at det politiske flertal i folketinget hele vejen igennem har fyldt befolkningen med løgn og spin omkring både formål og resultater af indsatsen. Ingen af de ledende partier ønsker en dybtgående og seriøs evaluering af indsatsen fordi de alle er medskyldige i det katastrofale resultat. Men i længden kan man ikke skjule resultaterne af den fejlslagne politik, virkeligheden indhenter den.

Jens. Hvad er der at argumentere for ? Niels skriver at Mette F. og Jeppe Kofoed ikke har forstand på udenrigspolitik. Det synspunkt har han da lov til at have. Men jeg har da lige så meget ret til at mene, at han overvurderer sig selv, uden at man skal lave en doktorafhandling om det.

hans Jensen, jeg har i de seneste år læst måske 100 politologiske afhandlinger om europæisk sikkerhedspolitik, skrevet af netop de europæiske akademikere, som rådgiver politikerne om sikkerhedsspørgsmål. Og jeg har måttet konstatere, at de stort alle skriver af efter hinanden.

Nogle ganske få af dem har hørt om Gerasimov-doktrinen, som de er meget bekymrede over, men ingen af dem nævner Priakov-doktrinen, som er forudsætningen for Gerasimov-doktrinen og hvis man ikke kender den russiske Priakov-doktrin, der udlægger teorien om en multipolær verden, har man simpelthen ikke forstand på geo- og udenrigspolitik. Og hvordan skulle politikerne kende til denne doktrin, hvis deres rådgivere heller ikke kender den?

Og dette er bare et enkelt eksempel på den uvidenhed, som præger dansk udenrigspolitik.

Og du ved godt, at vi lever i et demokrati, og at den førte politik ideelt set skal udformes af borgerne? Du lyder jo ligesom aristokraten og antidemokraten Holberg i Den politiske Kandestøber, hvor han gør grin med ideen om at almindelige mennesker skal have medbestemmelse. Politik skal overlades til aristokratiet, ifølge Holberg, bønder som dig og mig er jo for dumme til at forstå konsekvenserne af vore holdninger

Det er helt okay, at du ikke har forstand på udenrigspolitik, det er en ærlig sag, og det er jo et frit land, vi lever i, så du er i den gode ret til at forblive uvidende. Men som borgere bør vi kunne forvente, at vore valgte politikere er i besiddelse af et minimum af viden om den verden, vi lever i. At tro, at Danmarks indsats har gjort en positiv forskel for afghanerne er topmålet af stupiditet og udtryk for en katastrofal mangel på viden.

Prøv at tjekke op på Ole Wæver og hans overvejelser over den omsiggribende "sikkerhedsliggørelse" af visse politiske spørgsmål, som dybest set ikke har noget som helst med sikkerhed at gøre, men i stedet er slet skjulte forsøg på at forklæde en imperialistisk udenrigspolitik som en række humanitære indsatser. Krig er det modsatte af humanitært, men det synes politikerne at have glemt. Og du har jo alligevel ingen anelse om, hvad du taler om, så du er undskyldt.

Dog ville det klæde dig så at holde kæft, når du alligevel ikke har noget på hjerte.

Niels, du er jo ikke en s.... bedre end alle de andre bedrevidende, der forbeholder sig retten til at vide bedre. Om du så har læst alle doktriner i hele verden og kan prale af det, så bliver din mening ikke bedre end andres.
At du mener at du har sandheden, og andre bare skal holde kæft, er ynkeligt.
Du mener at jeg ikke har noget på hjertet ? Jo, hvis du gider se efter, så kritiserer jeg, at du skriver at Mette F. ikke har forstand på udenrigspolitik. Det ER da at have noget på hjertet, men det kan du i din indbildskhed ikke fatte. Så det vil klæde dig at holde din kæft, til du fatter det.

Enhver idiot kan kalde andre mennesker for idioter.

Når jeg fyrer mine udenrigspolitiske holdninger af, er det bl. a. for at give folk som dig mulighed for at sige mig imod, så vi måske kan nå frem til nogle løsninger, som er bredere og mere omfattende end dem, jeg koger sammen på egen hånd.

Men du siger mig ikke imod på nogen som helst konkret måde. Det er bedøvende ligegyldigt og totalt uinteressant for alle andre end dig, at du bliver fornærmet over, at jeg siger noget grimt om MF.

Det ville derimod være meget mere givende for debatten, hvis du kunne finde ud af at forklare mig, hvorfor du synes MF er så fremragende en udenrigspolitiker. Jeg har forklaret dig, hvorfor jeg finder hende talentløs, du har endnu ikke forklaret mig, hvorfor du finder hendes synspunkter så fantastiske.

Kom igen, og prøv med nogle argumenter, i stedet for bare at have ondt i røven.

“ “De billeder, vi ser. De historier, vi hører. Det er så brutalt. Og forkert. Og smerteligt. Særligt for jer, der selv har været udsendt.””

Tænk hvis Mette Frederiksen i stedet for en storebror, i et tankeeksperiment havde haft en storesøster ansat som jordemoder på et Københavnersygehus, eller ligefrem en storesøster ansat som sygeplejerske på en intensiv afdeling.

Tænk hvilken tale hun så i respekt for sin storesøster måtte holde?

Og hvilke beslutninger hun for længst kunne have truffet!

“ “Og jeg bliver nødt til i dag at rette endnu en appel. Når Danmarks udsendte står i verdens brændpunkt med andres menneskers liv og død mellem hænderne, så skal de have arbejdsro, og de skal have fuldstændig opbakning.””

Præcis den opbakning som sygeplejerskerne og SF og Enhedslisten havde håbet på! For de havde netop givet sygeplejerskerne arbejdsro under pandemien da flest danskeres liv var lagt i deres hænder.

Men Mette Frederiksen er en stor tilhænger af den danske model!

Den model der kræver lig på bordet før folketingsflertallet reagerer! Døde patienter! Døde soldater!

En fornuftig snak om udenrigspolitik!

En fornuftig snak om sundhedspolitik!

Nej, Mette Frederiksen elsker som en anden amerikansk præsident “det operative rum”.

Det hun brugte under coronaen!
Det hun brugte under minkskandalen!
Det hun brugte under evakueringen fra Kabul!
Det hun brugte under indgrebet i sygeplejerskestrejken!

Mette Frederiksen er frem for alt general!

Og er god til det! Med alle kriges ofre og forbandelser og fejltagelser!

Og hun nyder det!

Og den menige og udsendte befalingsmand som blå bloks leder hr. Ellemann, hader hende for det!

Demokrati er alt for besværligt for de to største danske ledere! Ligesom for Løkke! Det ligger ligesom ikke til de store lederes DNA.

At dem ud i fronten oplever tv-billederne anderledes end politikere, kommer kun sporadisk ind på lystavlen. Som hvis de berettes igennem en bror. Eller blikket fra en moder!

Løkkes kæphest var kræftbehandlingen i Danmark, fordi han havde det familiemæssigt inde på livet!
Mettes blev for en dag udsendte soldater! Vi har nu fået forklaringen…

“ “En ny generation er vokset op med skolegang, lægehjælp, pigers rettigheder, kvinders rettigheder.””

I Danmark skriver vi 2021!
I Afghanistan skriver de fortsat 1721!

Tænk hvad Mette Frederiksen under Helle Thornings regering og under egen ledelse kunne have gjort for skolegang, lægehjælp, pigers rettigheder, kvinders rettigheder i lille Danmark.

Hun skabte en skolekonflikt og en sygeplejerskekonflikt!

Mette Frederiksen elsker konflikter! Så kan de lære det!

Demokrati, samtale, lytten var og er en by i Afghanistan!

“ “Derfor vil jeg også i dag rette en særlig tak til jer, der har bistået med evakueringen fra Kabul under stadigt mere vanskelige vilkår.””

Demokrati er besværligt!
Det starter i skolen!
Det fortsætter på arbejdsmarkedet!
Det udvikles imellem kønnene hen over køkkenbordet!

Men “den danske model” har intet med samtale, lytten og demokrati at gøre!

Det er ren krig!
Og det får fruen så!

Ingen trepartsforhandlinger! Ingen støttepartier der bliver lyttet til! Ingen sygeplejersker der lyttes på!

Men når storebror kommer hjem som soldat, lyttes der!

Lyder som Nordkorea!

Men kære Mette, vi bor i Danmark i 2021! I 2021! I to tusinde og en og tyve!

Tænk hvis vi danskere nøjedes med at klare egne problemer, før alle de andres!

Var det afrikanske studier fru Frederiksen studerede?

Tænk hvis hun blot havde studeret til sygeplejerske? Måske endda sent i praktik til fronten?
På et københavnsk sygehus! Eller måske endda ligefrem en fødeafdeling! Eller til blot Hjørring sygehus hvor de forstår nordjysk! I en hvilken som helst afdeling!

Tænk, tænk,tænk!!!

Vi har de ledere som vi fortjener!

Danmark lever af landmænd, fiskere, håndværkere, industriarbejdere…

Og de holdes i gang af sygeplejersker, læger, jordemødre, pædagoger, lærere,

Men Anders Foghs teoretiske ideer om demokrati i Irak, Iran og Afghanistan?!? De måtte da kunne føres ud i livet???

Demokratiet er jo langt fra indført i Danmark!

Sygeplejerskerne stemte nej to gange! To gange!

Blev de hørt???

Lærerne stemte nej to gange! To gange!

Blev de hørt???

Hvorfor stemmes der nej? Nedsættes der en undersøgelseskommission?

Nej, Mette (generalen) alene vide! Sammen med undergeneralerne!

Og i Afghanistan?

Nå, ja! Der er også en der ved bedst! Sammen med andre der ved bedst!

“ “I har vist, at der er en anden vej. Et andet liv. Det håb kan ingen tage fra afghanerne igen.””

Men i Danmark mistede sygeplejerskerne håbet! Støttepartierne mistede håbet! SFerne mistede håbet! Enhedslisten mistede håbet!
Lærerne mistede håbet! Unge kvinder mistede håbet! Små piger i folkeskolen mistede håbet!

Thi “ “Jeg kan godt huske min mors bekymrede blik”” (Hun havde strejket i 10 uger - og nu var hun sur og vred og det faglige kontingent sattes op - og der var nu ikke mere råd til mit fodboldskontingent)

Intet barn i Danmark må blive fattigere?

Mette - børnenes statsminister!

I Danmark og i Afghanistan!

“Jeg kan godt huske min mors bekymrede blik”.

- Du schaffst es nicht!

Mutti…

I USA er det fattigste borgere, som sendes i krig for at beskytte de riges formuer og velstand. En formue og velstand de aldrig selv får en del af.

Annonce