Annonce

Borgmester øjnede tusindvis af arbejdspladser: “Vi har ikke fået det ud af det"

Apples datacenter uden for Viborg er langt fra blevet til det erhvervseventyr, som kommunen havde håbet på.
Apples store datacenter på en mark ved Foulum uden for Viborg har ikke kastet de mange arbejdspladser af sig, som Viborg Kommune havde håbet på.

Langt fra.

Da planerne om datacentret blev præsenteret i 2015, talte Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), nemlig om, at milliardbyggeriet kunne tiltrække op mod 10.000 nye arbejdspladser til byen.

Torsten Nielsen var som borgmester, sammen med daværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), med til at lancere nyheden om datacentret til 6,3 milliarder kroner. Den største udenlandske investering i Danmark nogen sinde.

placeholder

Men i dag har piben fået en anden lyd, skriver TV Midvest.

“Vi har ikke fået det ud af det, som vi havde forventet,”siger Torsten Nielsen til tv-stationen.

“Det kan jeg lige så godt være ærlig og sige.”

Lagde sig i selen

Kommunen lagde sig ellers gevaldigt i selen for at udnytte Apple-effekten.

Både med konference og samarbejde med svenske Luleå, der også har et Facebook-datacenter, ligesom Viborg Kommune har haft udstationeret en medarbejder i USA.

Apple betalte i sin tid via selskabet Oconee Limited 23 millioner kroner for byggegrunden til Viborg Kommune, og selskabet har under byggeriet i vid udstrækning anvendt lokal arbejdskraft.

Men siden datacenteret åbnede har kun ganske enkelte mindre virksomheder slået sig ned i området, og Viborg Kommunes nuværende borgmester, Ulrik Wilbek (V), siger til stationen, at det er helt sikkert, at der ikke vil komme 10.000 arbejdspladser ud af Apple-projektet.

Og det er endda også tvivlsomt, at der vil komme så meget som 1000 arbejdspladser ud af det.

Det er svært at sige

“Det er svært at sige, om der kommer 1000 arbejdspladser ud af det på nuværende tidspunkt,” siger Ulrik Wilbek.

“Men det er tvivlsomt.”

Skortede ikke på advarsler

Tilbage i 2015 skortede det da heller ikke med advarsler om, at de 10.000 var et alt for højt tal.

“Hvis man tror, det bliver et sandt jobeventyr, så tager man fejl,” lød det fra formanden for It-arbejdernes fagforening, Prosa, Niels Bertelsen. Det skete med henvisning til, at nok ville byggeriet skabe arbejdspladser, men selve centret ville kun give ganske få  med længerevarende beskæftigelse til hans medlemmer.

Kører i høj grad på egen hånd

“De kan prale af at have et state of the art datacenter, hvilket jo kan give nogle afledte effekter, men centret i sig selv kører i høj grad på egen hånd,” sagde Niels Bertelsen.

Prosas formand vurderede, at når centret stod færdigt, så ville det give arbejde til 20-40 it-folk, hertil kom vagter og rengøring.

Hvilket skyldes, at datacentre i dag er fuldautomatiske serverparker, hvor der af og til skal flyttes en ledning, skiftes en maskine eller laves andre tekniske opgaver.

Dertil kommer drift og vedligeholdelse af bygningerne. Men selve serverne bliver i høj grad styret af eksperter, som sidder i udlandet. Og hvis der er noget som går i stykker, så bliver teknikere og eksperter fløjet ind.

Apple tændte for datacentret i september 2020, og det håndterer eksempelvis App Store, Apple Music, iMessage, Siri og Apples øvrige tjenester for det europæiske marked.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det eneste de her "fantastiske" datacentre skaber er et koloenorm strømforbrug, som i mange årtier frem vil dræne alle initiativer med opførelse af en bæredygtig strømforsyning i Danmark. Og strøm forbruget vil kun stige og stige. Om et årti vil de her datacentre være den største forbruger af strøm i Danmark. Ikke mindst fordi Internet Of Things og mere eller mindre selvkørende biler vil skabe et enormt behov for dataoverførelse.

"... milliardbyggeriet kunne tiltrække op mod 10.000 nye arbejdspladser til byen ...".
Man skal da være bundnaiv hvis man troede på det.
Dernæst:
- hvor meget skat kommer der løbende i stats- og kommunekassen?
- hvem betaler den dag denne betonklods skal rives ned?

Annonce