Professor på retræte i Ærø-sag: Ministerbesøg havde forsvarsmæssigt indhold

Forsvarsministeren drøftede forsvars-spørgsmål med rektor på Marstal Navigationsskole under besøg på sydfynsk ø
Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitetscenter, Bent Greve, ændrer nu sin vurdering af forsvarsminister Trine Bramsens meget omtalte besøg på den sydfynske ø, Ærø.

Bent Greve kritiserede - sammen med professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, Sten Bønsing, 1. september i BT forsvarsministeren for at have benyttet en marinehjemmeværnskutter som transportmiddel  til og fra Ærø.

Bent Greve konkluderede - på baggrund af de oplysninger BT præsenterer ham for om ministerbesøgets karakter - at Bramsens besøg på Ærø alene er af partimæssig karakter. Og på den baggrund udtalte han kritik af ministeren:

“Det er meget ufornuftigt af hende. Det er afgørende, at befolkningen har tillid til landets politikere. Det lægger ministeren ikke op til her ved at bruge et marinefartøj til noget privat,” sagde Bent Greve til BT.

Det lægger ministeren ikke op til her ved at bruge et marinefartøj til noget privat

Greve understregede endnu engang, at han opfatter Trine Bramsens besøg som værende udelukkende privat, fordi hun efter de informationer han har modtaget, alene udfører partiarbejde på Ærø:

“Det er centralt, at det sker i hendes egenskab af minister. Det er partiarbejde ikke,” sagde Bent Greve til BT 1. september.

Drøftede uddannelsesproblemer for Søværnets folk

Men Trine Bramsen lagde ikke alene vejen fordi Socialdemokratiets kommunalvalgskampagne på havnen i Marstal, da hun gæstede Ærø.

Forsvarsministeren besøgte også Marstal Navigationsskole. Og her drøftede Trine Bramsen stive optagelsesregler med skolens rektor, Helle Poulsen.

Stive regler, som i dag rammer ansatte ved Søværnet, som gerne vil skifte til handelsflåden - og i den forbindelse ønsker at tage en navigationsuddannelse.

Problemet består i, at folk fra Søværnet - i forbindelse med optagelse på landets navigationsskoler, herunder Marstal Navigationsskole - har mere end svært ved at få anerkendt deres erfaring i form af sejltimer fra deres tid i Forsvaret.

Minister og rektor blev under mødet enige om, at der skal findes en løsning på problemet, og at indlede et samarbejde herom.

Indholdet af mødet på navigationsskolen er nøje beskrevet af Fyns Amts Avis i en fyldig reportage fra ministerbesøget, som allerede kunne læses på nettet på selve dagen søndag den 15. august - og dagen efter i printudgaven.

“Derfor fastholder jeg ikke” 

Netavisen Pio har spurgt Bent Greve om han nu - hvor han bliver gjort opmærksom på indholdet af forsvarsministerens drøftelser med rektor på Marstal Navigationsskole - fortsat fastholder, at Trine Bramsens besøg på Ærø alene var af privat karakter:

Når der har været andre aktiviteter kan det diskuteres og derfor fastholder jeg ikke, at det alene var af privat karakter

“Når der har været andre aktiviteter kan det diskuteres og derfor fastholder jeg ikke, at det alene var af privat karakter, men at det tilsyneladende har været en central del af aktiviteten,” lyder det nu fra Bent Greve.

Professor Sten Bønsing udtaler 1. september til BT, at Trine Bramsens besøg på Ærø udelukkende er af privat karakter, og derfor konkluderer han, at ministerens brug af marinehjemmeværnets kutter er “ulovlig”:

Det er ulovligt, når forsvarsministeren tager et marinefartøj til et privat besøg i hendes parti på Ærø

“Det er ulovligt, når forsvarsministeren tager et marinefartøj til et privat besøg i hendes parti på Ærø. Hvis en minister skal transporteres rundt af Forsvarets fartøjer, så skal det være relateret til hendes arbejde som minister. Det var besøget på Ærø ikke,” udtalte Sten Bønsing til BT.

Bønsing fastholder

Netavisen Pio har forelagt Sten Bønsing, at ministerens besøg på Ærø også havde et ministerielt indhold - og henledt professorens opmærksomhed på Fyns Amts Avis’ fyldige reportage, der indgående beskriver de problemer folk fra Søværnet har med at få godkendt deres sejlererfaring fra deres tid i Søværnet i forbindelse med ansøgning om optagelse på landets navigationsskoler.

Men de nye oplysninger får dog ikke Sten Bønsing til at skifte position:

“Jeg mener ikke, at det har betydning for min vurdering,” skriver Bønsing i et mailsvar til Netavisen Pio.

Jeg mener ikke, at det har betydning for min vurdering

Borgmester: Samarbejde mellem navigationsskole og Søværnet

Borgmester i Ærø Kommune, Ole Wej Petersen (S) beskriver allerede 15. august i et opslag på Facebook - altså på dagen for ministerbesøget - at Bramsens ministerbesøg også havde et forsvarspolitisk indhold:

“Ærø fik idag et kortvarigt besøg af forsvarsminister Trine Bramsen. Trine har en del at se til andet sted i verden idag. Men vi var forbi Navigationsskolen og fik en positiv snak om muligt samarbejde med søværnet. På Havnen i Marstal fik vi en snak med fiskerne om sæler, og Trine fik hilst på Ærø Søredning. Tak til Trine for et godt besøg på Ærø.”

placeholder

 

BT er bekendt med Facebook-opslaget for selve billedet fra opslaget har BT anvendt som en af flere illustrationer i sin 1. september-artikel, men uden at nævne, at billedet stammer fra Ole Wej Petersens Facebook-opslag. Ligesom den ledsagende Facebook-tekst ikke er nævnt i BT-artiklen.

Trine Bramsens sydfynske program

Trine Bramsens program søndag morgen og formiddag den 15. august bestod af fire ting:

  • Tjenestested-besøget på marinehjemmeværnsafdelingen i Svendborg - gennemført som en sejllads med en marinehjemmeværnskutter fra kl. 8.05 til 9.35, hvor Trine Bramsen ankommer til Ærøskøbing på Ærø.
  • Besøg og rundvisning på Marstal Navigationsskole.
  • Rundtur på Marstal havn.
  • Besøg ved Socialdemokratiets kommunalvalgskampagne på havnen i Marstal.
  • Trine Bramsen forlader Marstal igen kl. 11. En time tidligere end oprindeligt planlagt for at haste til møde med regeringstoppen på Marienborg i Lyngby. Marinehjemmeværnskutteren sejler ministeren retur til fastlandet.

Kilde: Mail sendt mellem Trine Bramsens særlige rådgiver og Ærø Kommunes borgmester, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i hos Ærø Kommune

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er meget betænkeligt, at professorer så let lader sig spænde for BT og Berlingskes vogn. Trist, at de lader sig lokke ind i de blå mediers hetz mod regeringen.

Måske det ville hjælpe hvis regeringen / ministrene var lidt mere åbne. Synes der er alt for mange gange hvor de ikke ønsker at udtale sig. Det giver plads til konspirationsteorier.
Se på det sådan her: når professorer udtaler sig så er det med udgangspunkt i det de får oplyst. Så hvis BT ikke spiller med åbne kort så er det jo ikke professorernes skyld.

Kære Kommentarer. BT og Ekstra er ikke medier, de er kun ude på at hjælpe Jacob Ellemann Jensen til magten det er
hans eneste chance

Ja og nu er Knut ude at sige han vil have forsvarsministeren fyret,de ved ikke hvordan de skal skade Mette og regeringen,for selv at komme til fadet,håber aldrig det sker.Hver gang Knut udtaler sig skal vi høre på hans pral da han var i Afghanistan som soldat,hvad rager det da befolkningen Knut ville slet ikke have nogen hjem fra Afghanistan,de kunne komme til lejer i nærområdet så kender man de konservetive igen.

Ja O.K. Simonsen, det kan jeg tilslutte mig det er jo den rene og skære sandhed, og Elleman er langt bagefter Frederiksen i meningsmålinger stadigvæk.

Af sikkerhedsgrunde er det ikke alt vi skal vi, synes der burde være resurset bedre inden professoren for i tasterne, med beskyldninger som ikke har noget på sig.

Det har du helt ret i, Aase.
En professor burde være klogere, så han ikke kun tager en kulørt sladder avis for gode varer. Håber han har fået røde ører

Ja man skal aldrig stole på B.T. oplysninger, det burde de fleste oplyste mennesker vide. Og halve vinde, rygter, sladder, Venstre må have røde ører.

Ja tænk bare på Helle Tornings mands skatteforhold,det var også okstraseret af Troels Lund fra venstre og B.T.af ham der har fået stillingen på den nye radio kanal Loud

Ulla, ang. HTS så var der altså en 'sjuskefejl'.
Når de røde medier ikke omtaler en sag men andre gør, så bliver det jo lidt svært at overbevise dig / Jer om at der er noget om snakken, ikke? Især hvis du / I kun får Jeres info fra få udvalgte (røde) kilder.

Har du / I tillid til dette:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/helle-t-gentog-vildledning-i-skattesag
https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/thorning-vildleder-atter-i-ska...

Ja, og nu læser man i BT med store bogstaver: Minister skal fyres, det er Konservative der er ude med riven,
de kræver Bramsens afgang, så kan man undre sig over hvornår det stopper med Heksejagten, det er utroligt at de ikke kan finde på andet at lave, 1. Mogens Jensen, 2. Trine Bramsen, hvem er nr 3?? Kofoed? Wammen? eller Frederiksen. Hvem er den næste de KRÆVER fjernet??? Hvor er det ynkeligt at man synker så dybt, bare fordi Bramsen har sejlet med en HJV båd. V og K går i for små sko. Kan man virkelig ikke finde på andet at hidse sig op over.

Kildekritik er en god ting. Heldigvis er der flere medier at hente info fra.
Er fortielse så ikke en halv løgn?

Var ikke vidende om, at rektor, Helle Poulsen, var socialdemokrat.

Jeg vidste heller ikke at Bønsing og Greve stemte borgerligt.

Hans Engell skrev forleden, at der er ingen på Christiansborg, der tager Sten Bønsing alvorligt.
Det er der nok ingen grund til, at vi andre gør.

Det er hele de blå sammenrend der vil have Ministeren fyret fordi hun har set på sæler,hun skulle da være i Kabul ikke,vi lever ikke i oldtiden hvor man skulle morse til hinandennår man skulle snakke sammen internet og tlf.er da opfundet,det er åbenbart ikke gået op for dem endnu,og så dansk folkepati som selv ligger med røven i vandskårben de skulle skamme sig dem som satte krigen i stand i Afghanistan og sandlig også Irak krigen,nej lad os få den Irak kommision åbnet igen så bliver de blå nok tavse og demente.

Gab - gab: Sikke en gang pladder. Hvor lavt vil Venstre gå for at ramme en minister???

Ja det kan man undre sig over, det er den eneste måde at de (V) og (K) selv kan komme til, det ser ikke så godt ud i målinger lige nu 2 år efter valget.

1. Vedr. HTS og den famøse skattesag, hvor hendes mand blev pure frikendt, det var en sag der blev " søgt og brugt" af Venstre med Troels Lund og Løkke som bagmænd. Ja HTS havde lavet en sløset fejl, men slet ikke så den kunne bære det drama der udspandt sig.
De blå i sær VKO går efter dem de ser som de svageste ministre, de bruger hvert lille prik til at puste ting op som ikke kan holde vand. de tror de virker på vælgerne, det gør det også, men negativt i forhold til afsenderne. Ellemann, Martin Geertzen, Troels Lund, Markus Knut, de virker modsat, og så Lars Chr. Lilleholt, jamen hvad han siger og ligner. VKO har ingen personer med format mere.

Helle, den sølle fejl var, at hun ansøgte Justitsministeriet,
om der kunne gives tilladelse til, at hendes mand kunne blive
medejer af deres fælles rækkehus i kartoffelrækkerne.
Og angående HTS så blev der under skattesag kommissionen oplyst,
at HTS under ingen omstændigheder kunne være skattepligtig til
Danmark, men sagen er den at hun da hun flyttede til Belgien,
bad om tilladelse til at beholde sin skattepligt til DK.
Og da skattesagen blev afsagt fra skatteregion KBH, stod der i
afgørelsen, at HTS flyttede tilbage til Danmark, i afgørelsen
står der ordret følgende "Den 11 marts 2004 flyttede din ægtefælle
og jeres børn tilbage til Danmark" Det var en kontorchef i
Koncerncentret i skatteministeriet der udtaler ved afhøringen,
at HTS i de 5 år (1999 - 2004 ) ikke kunne være skattepligtig til DK.
Og endvidere udtalte han, at en CO - adresse ikke kan give skattepligt.
HTS havde flyttet sin adresse hjem til sin mor.

Venstre og Konservative har skabt et nyt lavpunkt i dansk politisk historie med deres uværdige angreb af landet forsvarsminister - Komplet latterligt, uanstændigt og langt under bæltestedet. Hvem kan længere tage deres såkaldte "ordenlighed" og "ansvarlighed" alvorligt? Om nogen sinde. Jeg kan i hvert fald ikke.

Det blå hold er godt på vej til at sende verden ud over kanten. 1,5 grader er allerede nået. Og 2,0 grader er på vej. Et ukontrollabel klimatisk hendelsesforløb er på vej. Ikke mindst fordi den CO2 der udledes i dag har en reaktionstid på op mod 30 år før den effektuere drivhuseffekten. Dvs., at den klima påvirkning vi er vidner til nu stammer fra CO2 emissioner udledt for 30 år siden i 1990. Og i dag udleder vi meget meget mere. Game over.

- Alt i mens hænger blå blok sig i bagateller og ofre vores børns fremtid.

Den blå løgn fortsætter.

Intet af dette vi få BT til at se mere nuanceret på det. Michael Dyrby er nemlig stærkt forbitret over, at vi har en anden regering end en, han hellere ville have. Og hvis der ingen hår er i suppen, er han ikke for fin til selv at plante nogle i den højere sags tjeneste.

Så er parti-soldaterne ude :-)
Trine skrev stolt på Facebook at hun havde snakket om sæler med fiskerne.
Kabul faldt, hvilket ikke var uventet ifølge folk på stedet og gamle veteraner. Så hurtigst muligt et Facebook opslag fra War-Room.
Hvis der blev brugt mere tid på arbejdet fra ministerens side og mindre på de sociale medier ville det nok hjælpe!

Hjælpe hvad ? Danmark var et af de absolut første lande til at evakuere, hvis ikke vi VAR det første. Alt var planlagt INDEN besøget på Ærø. Derudover talte Bramsen fagligt med personalet på marinekutteren samt på søfartsskolen. Yderligere afkortede hun besøget på øen, for at skynde sig tilbage til Kbhv. for at deltage i krisemøde.
HVAD er det hun kunne have forhindret ?

Det var hurtigt ;-)
Der blev bedt om planer i april-maj måned, men dette blev afslået fra ministerierne. Både blå bllok og vi bad om at der skete noget for vores samarbejdspartnere, men vi fik altså ikke specielt mange ud da planlægningen af evakueringen åbenbart ikke fik så stor opmærksomhed fra Trine. At de folk vi og de øvrige lande havde derude til evakueringen gjorde en stor indsats er rigtig, men det var ikke Trine eller departementets skyld

Jeg forstår slet ikke argumenterne. DK havde som de første militærfly i Pakistan klar til aktion. Vi fik stort set alle ud, men folk dernede var langsomme til at melde sig. Selv efter evakueringen nu er slut, er der mennesker der tilmelder sig danskerlisten. Det de borgerlige nu forlanger var der ingen andre vestlige lande der gjorde, så at den danske regering skulle være mere fremsynet end alle andre, er nok en lille smule mærkeligt at forlange, med mindre man altså VIL være negativ.

Kurt Jensen,det er rigtig at jeg ikke får min viden fra de borgelig aviser såsom B.T.og berlingske de bestiller ikke andet en svine regeringen til,den bedste regering vi har haft i mands minde.Politiken betaler for Lars den helliges Ferietur med fruen,han skulle passe sit arbejde i folketinget i stedet for at tage på valgturne betalt af avisen,nej der er ikke mange aviser som ikke er borglig selv dr.1 og tv2 så heller en borgelig sammenrand

Hvordan skulle nogen politiker i Danmark kunne forudse at Kabul faldt hurtigere end en håndbremsevending, når ikke en gang CIA og den amerikanske regering kunne forudse det ville ske så hurtig?

Den blå løgn fortsætter. For som alle ved, er en løgnehistorie bedre ind ingen historie. Og når bare løgnen gentages ofte nok bliver den til sandheden - Det er vist det vi i dag kalder fake-news med et "moderne" udtryk.

Så velkommen til det "moderne" Danmark.

Erling blå blok kunne jo ikke blive enige om hvor mange som i ville hjælpe ud,Venstre ville hjælpe 200 hundrede Konservetive ville have dem i lejre i nærområdet ifølge Knut,ny borgelig og tullemanden vil slet ikke have nogen til Danmark,nu har han fået flygtninge i Thyrgod hvor Tulle bor.

Mette har flertal med os der var med til at vælge hende!

Du forklare det med indenrigspolitik. Ikke et spørgsmål om menneskeskæbner. De blå endda var mere menneskelige end jer.

At de Blå er mere menneskelige og flygtninge-venlige, det bliver DF og Nye Borgerlige da glad for at høre.
Måske du skulle forklare det lidt nærmere.

Hvad der er op og ned bestemmer det politiske flertal i folketinget sammen med 14 højesteretsdommere og 14 kloge fra partierne. Om mange år kender vi rettens svar.

Det kan rigtig mange højtuddannede og folkevalgte leve godt af i rigtig lang tid. Brskæftigelsesforanstaltninger på højeste niveau.

Og medierne elsker det! Især de københavnske. Så kan de nøjes med en bybusbillet hver dag for at skrive dagens avis.

At komme ud i landet hvor de virkelige problemer eksisterer, er alt for kompliceret og dyrt!

Tænk der er stadig sygehuse og sygeplejersker i hele landet!

Og almindelige arbejdere!

Det forlyder sig, at Forsvaret nu har tilmeldt sig samkørsels portalen GoMore for at bidrage med deres for at nedsætte CO2 udslippet. Nu kan du som almindelig borger nappe et lift med en Piranha 5 til og fra arbejde. For som Forsvaret siger i en pressemeddelelse vil de gerne udvise samfundssind. Og da de alligevel drøner landet rundt på kryds og tværs, hvorfor så ikke tilbyde et lift i de oftest halvfulde køretøjer.

Det er jo nærmest kult-agtigt efterhånden...
Som socialdemokrat er det trist at se hvordan der igen og igen gribes efter strå, med hovmodig arrogance, som vist i denne tråd. Forklaringen er altså at forsvarsministeren var ude og sørge for veteranernes videre færd... Det er storartet.
Sagen er jo bare, at ministeren har brugt en urimelig mængde energi på at gøre det klart at det er ministeren der er øverste chef for det danske forsvar, og tilsidesat den del af forsvarets ledelse, som rent faktisk ved hvad det vil sige at trække i en uniform, og sætte det hele på spil for Danmark.
At socialdemokratiske ministre bliver så opblæste, at det ender i foragt for alle os andre nede af stigen, er der intet nyt i. Men det er uværdigt, og decideret skammeligt at man nu end ikke vil forsøge at give vores soldater, bare illusionen, af at være under nogenlunde kompetent, nærværende og "ordentlig" ledelse.
Men ja, lad os da bruge tiden på at råbe "heksejagt" og andet lavpandet efter de andre...

Annonce