Annonce

Antallet af kontanthjælpsmodtagere sætter bundrekord og 145 steder skal tjekkes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er det laveste i 14 år, at 145 steder i Danmark skal undersøges for det sundhedsskadelige stof PFOS, og at skatteminister Morten Bødskov (S) venter, at 195.000 boligejere og virksomheder vil klage over de nye ejendomsvurderinger, der efter planen skal udsendes over de kommende år. Og så får finansminister Nicolai Wammen (S) en ny særlig rådgiver. Ligesom den sidste af slagsen kommer den særlige rådgiver fra Socialdemokratiets pressetjeneste.

Tak fordi du læser med.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere sætter bundrekord

Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt i juni til 103.300.

Det skriver Ritzau ifølge Fagbladet 3F.

Antallet er det laveste i de 14 år, som Danmarks Statistik har lavet statistikken. Tallene dækker ikke blot kontanthjælpsmodtagere, men også ydelser som uddannelseshjælp, integrationsydelse samt folk i løntilskud og på revalidering.

Hos tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger cheføkonom Erik Bjørsted på, at en god udvikling i dansk økonomi får folk på kanten af arbejdsmarkedet i job.

Vi oplever lige nu et jobboom, som er uden fortilfælde i nyere tid. Det er med til at åbne døre for personer på kanten af arbejdsmarkedet.

“Det store fald, man så i antallet af kontanthjælpsmodtagere fra 2004-2008, blev dengang kaldt det største socialpolitiske fremskridt i årtier. Det er vi nu ved at gentage,” siger han i en kommentar.

Det store fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere skal også delvist ses i lyset af, at dagpengeperioden var suspenderet under corona-nedlukningerne.

Det vurderer cheføkonom Niklas Praefke fra organisationen Lederne, som derfor betegner niveauet som “kunstigt lavt”.

“Under corona-krisen har dagpengeforbruget været suspenderet, og i den periode har ingen opbrugt dagpengeretten. Der har så at sige sat prop i overgangen fra dagpenge til kontanthjælp,” siger han i en kommentar.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere toppede i 2015 med 175.200, men er siden da faldet stort set uafbrudt med undtagelse af en markant – men kortvarig – stigning under corona-udbruddet.

Læs hele historien her. 

 

145 steder i Danmark skal undersøges for giftigt stof

Efter store fund af det sundhedsskadelige stof PFOS i Korsør har Danske Regioner nu udpeget 145 lokaliteter, som skal undersøges nærmere.

Det skriver TV 2.

“Det vides dog ikke, om pladserne er forurenede eller ej – det skal undersøges nu,” skriver Danske Regioner.

I foråret kom det frem, at det giftige stof - som tidligere blev brugt i brandskum - havde spredt sig fra brandskolen i Korsør til en mark.

Her gik køerne fra Korsør Kogræsserforening i årevis og indtog stoffet gennem græsset.

Giften spredte sig på samme måde til aftagerne af oksekødet.

Der blev taget blodprøver af kogræsserforeningens medlemmer, og de viste stærkt forhøjede værdier af PFOS.

Allerede i 2014 påpegede en rapport fra Miljøstyrelsen, at der kunne være problemer med forurening i området.

Læs hele historien her.

 

Minister forventer klagestorm over nye ejendomsvurderinger

Skatteminister Morten Bødskov (S) venter, at 195.000 boligejere og virksomheder vil klage over de nye ejendomsvurderinger, der efter planen skal udsendes over de kommende år.

Det fremgår af et faktaark, som Skatteministeriet har udarbejdet forud for udsendelsen af de første 50.000 vurderinger.

Det skriver Politiken.

195.000 klager vil være et historisk højt tal, som vil kunne udløse kaos i klagesystemet og årelange ventetider på at få behandlet klagerne.

Læs hele historien her. 

 

Lukning af 4000 internationale studiepladser kan koste arbejdskraft

Knap 4.000 engelsksprogede studiepladser på 87 forskellige uddannelser forsvinder fra næste år på især erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det fremgår af en liste, der er sendt ud til uddannelsesinstitutionerne.

Det skriver Jyllands-Posten.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) understreger, at der stadig er knap 14.000 engelsksprogede studiepladser tilbage på primært universiteterne.

“Vi har ikke SU i Danmark for at finansiere de her meget store udgifter – ud over de 450 millioner kroner – til udenlandske studerende,” siger Jesper Petersen.

Underdirektør Mette Fjord Sørensen, DI, advarer om, at selv om ledighedskvotienterne på en række af uddannelserne har været for høje, så er  beslutningen kortsigtet, og virksomheder risikerer at gå glip af potentiel arbejdskraft.

Læs hele historien her. 

 

Region vil have undersøgt omfanget af mistede 1-1-2-opkald

Sker der en ulykke, og du ringer til 1-1-2, er det med forventningen om, at telefonen bliver taget, og de blå blink rykker ud.

Men mange mennesker i hovedstadsområdet har oplevet, at telefonen ikke blev taget, da de ringede 1-1-2

Det skriver Berlingske.

Hos Region Hovedstaden kan man nikke genkendende til problemet med opkald, som ikke besvares indenfor de påkrævede 22 sekunder.

Regionen vil nu have undersøgt, hvor omfattende problemet er, siger Lars Gaardhøj, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden valgt for Socialdemokratiet:

“Det er klart, at når man ringer 1-1-2, så har man selvfølgelig en forventning om at få kompetent hjælp, og det handler jo dermed om tillid til at ringe til 1-1-2. Den skal være i orden, og derfor får vi nu afdækket, hvad der er op og ned. Og så må vi givetvis handle på det politisk bagefter.”

Læs hele historien her.

 

Nicolai Wammen får ny særlig rådgiver

Socialdemokratiets pressechef, Mikkel Harboe, bliver ny særlig rådgiver for finansminister Nicolai Wammen (S).

Mikkel Harboe har siden marts 2020 været pressechef for Socialdemokratiet, men skifter til Finansministeriet mandag den 20. september.

Før det har Mikkel Harboe været kommunikationschef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i knap otte år fra 2012-2020. Mikkel Harboe har en kandidatgrad i offentlig forvaltning fra RUC fra 2012.

placeholder

 Mikkel Harboe afløser Mads Brandstrup, som den 1. september startede som administrerende direktør for Danske Medier. Forinden havde Mads Brandstrup også være pressechef for Socialdemokratiet.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Antallet af kontanthjælpsmodtagere sætter bundrekord"

En glædelig nyhed - tak til S for at formidle sådan et resultat...

Jeg synes der er langt mod bunden, som vel må være nul? Så at kalde antallet af 103.300 kontanthjælpsmodtagere for en bundrekord synes lidt vel flot, når målet vel er så få så mange som muligt i arbejde, så antallet burde havde været meget lavere, set ud fra den for tiden store efterspørgsel efter arbejdskraft. Måske finder man ikke lige et ønskejob, men alle arbejder skal jo udføres af nogen, også de mindre spændende job.

Der skulle stå - når målet vel er at få så mange som muligt i arbejde.

Man kan desværre ikke rette i det der er skrevet, når det er udgivet, til forskel fra det man skriver på Facebook.