Kommissær garanterer: EU-mindsteløn må ikke ødelægge dansk model

”Vi vil sikre, at det system, der fungerer godt i Danmark, også i fremtiden kan fungere godt,” siger EU-kommissær - Lizette Risgaard ønsker skriftlig garanti
EU-Kommissionens job-kommissær garanterer, at den danske model kan fortsætte – også selv om der på EU-niveau skulle blive fastsat en EU-mindsteløn.

I Danmark er det arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og arbejdsvilkår. En model, der kunne komme i klemme, hvis EU fastsætter en EU-mindsteløn.

S-regeringen og arbejdsmarkedets parter har hidtil frygtet, at den danske model kunne komme i fare hvis f.eks. en EU-borger klager til EU-Domstolen med krav om at EU-mindstelønnen også skal gælde for ham eller hende. Hvis et sådant krav fandt tilslutning hos netop EU-Domstolen, ville det fuldstændig underminere den danske model.

EU-kommissær: Dansk frygt ubegrundet

Men frygten er ubegrundet, understreger job-kommissær Nicolas Schmit:

”Jeg ved, at det er en bekymring, som Danmark har, og derfor må vi tale om det. Jeg vil give alle juridiske garantier, så denne mulighed simpelthen er udelukket. Der bliver ingen smuthuller, som EU-Domstolen eventuelt vil kunne bruge, hvis en sag skulle blive rejst. Så vi vil sikre, at det system, der fungerer godt i Danmark, også i fremtiden kan fungere godt, siger Schmit til Ritzau.

Nicolas Schmit forestiller sig, at et eventuelt direktiv om en EU-mindsteløn kunne fastslå, at direktivet ikke vedrører lande, der har en kollektiv aftalemodel:

”Hvis direktivet meget klart slår fast, at det ikke vedrører de lande, der har en stærk kollektiv aftalemodel, så kan EU-Domstolen, som jeg ser det, ikke ændre direktivet,” siger Nicolas Schmit.

Vicegeneralsekretær Esther Lynch i Europas Faglige Samarbejdsorganisation (EFS) vurderer – akkurat som EU-jobkommissæren, at det er teknisk muligt at sikre den danske model – også selv om det skulle ende med et EU-direktiv.

Hun understreger dog, at ”det kommer helt an på, hvordan en garanti bliver formuleret juridisk.”

Lizette: Vil se det på skrift

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, betegner udtalelserne fra EU-jobkommissæren som ”meget tilfredsstillende”.

Men Risgaard vil se den danske model garanteret i et konkret forslag, før den danske fagbevægelse føler sig helt tryg:

”Der skal det til, at der ligger et konkret forslag til vedtagelse, som ikke piller ved den danske model. Jeg vil gerne se på skrift, hvad det er, EU-Kommissionen ønsker,” siger hun til Ritzau.

Fagbevægelsens Hovedorganisation holdt onsdag en reception i Bruxelles. EU-Kommissionens jobkommissær Nicolas Schmit deltog i receptionen. Og det var netop under receptionen, at han fremsatte garantien.

På twitter takker Lizette Risgaard EU-jobkommissæren, mens hun samtidig på den danske fagbevægelses vegne siger nej tak en lovbestemt EU-mindsteløn:

placeholder

 

Tirsdag afholder EU-Kommissionen er høring om EU-mindsteløn. Et konkret forslag om EU-mindsteløn ventes først fra EU-Kommissionen i marts.

Nicolas Schmit stillede også med en slags garanti over for den danske regering og arbejdsmarkedets parter oktober sidste år, da han som EU-kommissær i oktober sidste år var til høring i EU-Parlamentet:

”Hvis du vil kalde det en undtagelse, må du gerne det. Vi vil på ingen måde skabe problemer for de lande, der har systemer, som fungerer godt. Det er en garanti, jeg gerne vil give dig,” svarede Nicolas Schmit på et spørgsmål fra Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen.

EU-Kommissionen i mange år talt om, at man ønsker en EU-mindsteløn. Men alle initiativer er hidtil løbet ud i sandet.

Men situationen er ændret fundamentalt, fordi den nytiltrådte formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har lovet at fremsætte et forslag i løbet af hendes første 100 dage som formand.   

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DANMARK skal ud af EU. Længere er den ikke.

Ja hvis vi skal være en del af EU som den røde mafia fagbevægelse ønsker, så skal lønningerne selvfølgelig udlignes imellem medlemslandene.
Det glemte de røde pamperer bare at fortælle!

Annonce