De allerrigeste bliver endnu rigere og DSU lancerer 10 teser

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at pengene vælter ind på kontoen hos den ene procent af danskerne, der i forvejen tjener allermest, at DSU mener, at Mette Frederiksen er ved at forpasse muligheden for at bruge det rødeste Folketing i næsten et halvt århundrede til at sætte varige sociale aftryk på samfundet, samt at De Radikale vil genåbne klimaloven. Og så er der endnu engang nyt om Naser Khader. Denne gang bliver der stillet spørgsmålstegn ved løsgængerens alibi i en af krænkelsessagerne.

Tak fordi du læser med.

Slår alle rekorder: De allerrigeste i Danmark bliver endnu rigere

Pengene vælter ind på kontoen hos den ene procent af danskerne, der i forvejen tjener allermest. De sidder på en større og større andel af danskernes samlede indkomster.

Det viser tal i ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det fremgår af rapporten, at de allerrigeste i det danske samfund nu sidder på ni procent af danskernes samlede indkomster. Det svarer til, at hver gang danskerne samlet tjener 100 kroner, går ni kroner til den rigeste procent. Ikke siden 1970 har top-1 procenten siddet på så stor en andel.

“Tallene taler jo deres tydelige sprog. Vi har at gøre med en lille, velbjærget elite allerøverst i toppen af samfundspyramiden, som stikker af fra resten af samfundet. Det siger jo noget om, at den velstand, vi skaber i Danmark, bliver mere og mere ulige fordelt,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Særligt i løbet af de seneste årtier er de rigestes andel af de samlede indkomster vokset – fra 5,1 procent i 1992 til 8,8 procent i 2019.

Læs hele historien her.

 

Med 10 overraskende teser går DSU nu hårdt til Socialdemokratiet inden partikongres: “Der er et gabende hul – et idéhul”

Kort inden Socialdemokratiet samles til kongres i Aalborg, præsenterer Danmarks Socialdemokratiske Ungdom – DSU – og formanden Frederik Vad 10 opsigtsvækkende teser, der går særdeles hårdt til statsminister Mette Frederiksens (S) etpartiregering.

Det skriver Jyllands-Posten.

Mette Frederiksen er nemlig ved at forpasse muligheden for at bruge det rødeste Folketing i næsten et halvt århundrede til at sætte varige sociale aftryk på samfundet.

“Vi skal blive langt bedre til at stå ideologisk skarpere,” lyder det fra Frederik Vad.

Teserne er nogle hårde ideologiske kæberaslere til moderpartiet, der ifølge de unge socialdemokrater er mere optaget af at bruge penge på velfærd end at sikre, at flere unge får medbestemmelse over eget liv.

Frederik Vad og DSU anklager Mette Frederiksens regering for at “svageliggøre” unge i velfærdsstaten Danmark.

“Vi har en kæmpestor mistrivselskrise i hele Vesten – også i Danmark. Aldrig har så mange unge haft det så dårligt mentalt. Hvilke svar er vi såkaldt venstreorienterede kommet med indtil videre? Vi har givet gratis psykologhjælp på finansloven og afskaffet uddannelsesloftet. Det er fint, og jeg er enig. Men det handler hele tiden om løsninger, der aflaster individer. Ingen af os har sagt: hvad med at klæde flere unge på til at kunne håndtere modgang i tilværelsen?” siger Frederik Vad.

placeholder

Læs hele historien her.

 

Radikale vil genåbne klimaloven: 100 procents reduktion af CO2 er ikke godt nok

Frem mod partiets landsmøde fremlægger De Radikale nu et nyt klimaudspil.

Her lyder det, at målsætningen om en 70-procents reduktion i 2030 skal nærme sig 80 procent. Derudover skal Danmark på sigt blive et 110 procent grønt samfund, der indfanger mere CO2, end det udleder.

Det skriver Politiken.

“Kløften mellem det, vi kan og bør gøre, og det, vi faktisk gør, er blevet for dyb,” lyder det fra næstformanden for De Radikales folketingsgruppe, Martin Lidegaard.

“Derfor præsenterer RV de kommende uger en konkret vej mod 80% CO2 reduktion i 2030 og en vision om fuld grøn omstilling af Danmark i 2040.”

placeholder

 

Udlandet har lagt mærke til Danmark i kampen mod corona

Det er næppe gået nogen danskeres næse forbi, at restriktionerne i forbindelse med corona her i landet er blevet ophævet, og at natklubber, caféer og stadions igen kan fyldes - endda uden at skulle have coronapasset op af lommen.

Men også i udlandet er der blevet lagt mærke til Danmarks ”sejr” over pandemien.

Det skriver Jyllands-Posten.

Således fremhæver det amerikanske medie CNN torsdag Danmark som det første europæiske land til at ophæve alle restriktioner i forbindelse med covid-19.

"Nøglen til Danmarks succes ligger hovedsagelig i dets vaccinationsudrulning," skriver CNN.

I alt er 73,7 danskere færdigvaccinerede. Det svarer til, at godt 4,3 millioner danskere har fået begge stik. Kun 11 lande i verden har procentmæssig flere vaccinerede, fremgår det af tal fra Oxford University. Samtidig er Danmark blandt de lande, der forholdsvist har færrest nye daglige tilfælde af smittede.

Læs hele historien her. 

 

Mystik om Khaders alibi

Sagen om Naser Khaders mulige krænkelser tager nu en ny drejning. Det sker, samtidig med at Naser Khader gør comeback i offentligheden.

Det skriver Jyllands-Posten.

I en af sagerne har Naser Khader offentligt fremhævet, at han har et alibi og altså ikke kan have stået bag den påståede krænkelse. Konkret har løsgængeren forklaret, at han befandt sig i den egyptiske hovedstad, Kairo, på daværende tidspunkt. Derudover deltog en medrejsende på turen, som kunne bekræfte turens eksistens, har forsvaret lydt fra Naser Khader.

Men begge dele kan der rejses tvivl om.

Kort efter at en række kvinder stod frem og fortalte om krænkelserne i DR, iværksatte De Konservative en advokatundersøgelse for at komme til bunds i sagen.

Undersøgelsen konkluderer dog ikke, at Naser Khader har et alibi, skriver avisen. Det fremgår også af undersøgelsen, at personen, som ifølge Naser Khader ledsagede ham til Kairo, ikke har ønsket at medvirke.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad der ikke står skrevet ovenfor er, at De Radikale Venstre vil "redde" klimaet ved at lade efterlønnen betale for regningen. Samtidig vil De Radikale Venstre have grænsen for topskat sat markant op. Så kan det vist ikke blive mere asocial. De Radikale Venstre er udelukkende til for det cafélatte drikkende elitære højtlønnede akademiske hævesænkebords segment.

Nu for de danske vælgere, som i tillid har sat deres stemme på Socialdemokratiet, for alvor at se hvem Socialdemokratiet egentlig er. Er de for det almindelige hårdt arbejdende folk, som har brug for efterlønsordningen eller støtter de, som De Radikale Venstre, den højtlønnede akademiske elite, som har økonomi til selv at spare op til tidlig pension og derfor ikke har brug for efterlønsordningen.

Er det værd at stemme på Socialdemokratiet? Ja, det må de kommende måneder vise.

Klart det er, det er da det eneste anstændige parti, som gennemfører hvad de siger. Og som har mulighed for at samarbejde bredt, hvad er det bedste for et folkestyre.

Og det er så den fordelingspolitik Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten fører. Hvor i alverden kan vi lavere klasser - med nogen som helst fornuft - stemme?

Når Frederik Vad, fmd. for DSU, omtaler et "rødt flertal" er det jo ikke virkeligheden, de radikale har aldrig været og kan ikke betegnes som et "rødt parti, de tilhøre i virkeligheden den borgelige fløj når det gælder indkomst og skatteforhold, hvor de især ønsker afskaffelse af efterlønnen, nedsættelse af erhvervsskatten og hævelse af topskattegrænsen, alt sammen noget der er til gavn for de mest velstillede i samfundet. Kun når det gælder indvandring og flygtningepolitik er de "røde" sammen med SF og Enhedslisten, et område som ikke er til gavn for de fattigste her i landet.

Annonce