Annonce

"Tumpet at tro, at det er de højtuddannede, der skal løse manglen på ufaglærte"

Nyt afsnit af Netavisen Pios podcast ‘Faglige Stemmer’ diskuterer regeringens reformudspil ‘Danmark kan mere’.
Mange arbejdsgivere efterspørger mere arbejdskraft.

For at imødekomme det, præsenterede regeringen den 6. september reformudspillet 'Danmark kan mere I'.

Med udspillet vil regeringen blandt andet, forhøje satsen de første tre måneder for ledige, som har været på arbejdsmarkedet i to af de tre forgangne år, også skal der mere fokus på nyttejobs.

Der er særligt mangel på arbejdskraft i servicefagene, hvor niveauet er det højeste siden 2011, viser tal fra Danmarks Statistik.  

Kolleger løber stærkt

Det genkender Julie Brendstrup, der er receptionist og formand for Brancheklubben for Hotel og Restauration i 3F København; 

”Hvis jeg påstod, at der ikke var mangel på arbejdskraft, så vil jeg have en masse kollegaer, der ville blive meget kede af det. De løber rigtig stærkt fortiden”, siger hun i Netavisen Pios podcast ‘Faglige Stemmer’.

For at få flere hænder til bl.a. servicebranchen vil regeringen skabe øget incitament for nyuddannede til at komme hurtigere i arbejde efter endt uddannelse.

Helt konkret ønsker regeringen, at nedsætte dagpengesatsen for dimittender under 30, så de nyuddannede fremover vil miste ca. 4.000 kr. om måneden.

En fair omfordeling, hvis dagpengesystemet skal forbedres, medgiver Nicolai Bentsen, der er tillidsrepræsentant og scenetekniker hos det Kongelige Teater.

Han mener dog, at der er noget galt med præmissen: 

”Regeringen leger, at vi ikke kan tilføre midler udefra. Så hvis vi skal lave forbedringer inde i systemet, så skal vi ommøblere, og der synes jeg det er den rigtige fordeling regeringen præsenterer. Jeg synes dog det er ærgerligt, at man vælger den logik,” siger han i Faglige Stemmer.

Om problemet med mangel på arbejdskraft kan løses ved at presse de nyuddannede på pengepungen tvivler Nicolai Bentsen dog stærkt på.

Han mener, at det er helt urealistisk at det er de højtuddannede, der kan løse problemet med mangel på ufaglært arbejdskraft.

For hurtigt ude

Den skepsis som Nicolai Bentsens udtrykker, deler Pia Henriksen, der er lærer og debattør. Hun mener, at regeringen har været for hurtige til at modvirke den manglende arbejdskraft netop på dette område: 

”Regeringen skal være lidt varsomme med, at være så hurtige til at gå ind og regulere, fordi der kunne være forhold, der kunne regulere og forbedre sig selv eksempelvis løn og arbejdsforhold”, siger hun i Faglige Stemmer.

Du kan høre hele diskussionen om reformudspillet i denne udgave af Faglige Stemmer.

Faglige Stemmer er Netavisen Pios megafon for landets kloge hænder, der fri for Christiansborg-spin og -retorik, taler lige ud af posen om tidens aktuelle emner set fra et fagforeningsperspektiv.

placeholder

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Som langtidsledig og en alder omkring 60 år er industrien ikke intreseret
sådan er det bare
Så industrien skal lade være med at gå og pive,for arbejdskraften er der men ialt for mang år har industrien gået uden om det såkalde grå guld,de fleste jobansøgninger fra plus 55-67 årige ryger i skrældespanden,og hvis man får
svar på jobsøgning så har der været 150-200 ansøgninger,så arbejdeskraften er der men man vil ikke bruge den

Så stop nu den løgen om at der er mangel på arbejdskraft