Unge socialdemokrater med opsang til moderparti: Myndiggør de unge!

Med et 150 års jubilæum og en post-corona økonomi i højkonjunktur, ulmer kongrescentret i Aalborg af begejstring. Men på talerstolen kommer DSU-formand med en opsang.
Dørene er slået op til kongrescentret i Aalborg, socialdemokrater i røde trøjer strømmer ind, og pressefolk mingler uden for.

Der bliver hilst og skålet, mens klapsalverne ruller ind over publikum. Stemningen er høj, og der er skulderklap i luften.

Men torsdag  et par dage inden partikongressen og to år med den socialdemokratiske etpartiregering – retter Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og forbundsformand Frederik Vad Nielsen en kritik af den socialdemokratiske linje.

DSU skruer bissen på 

I Jyllands-Posten præsenterer ungdomsformanden ti teser, der skruer bissen på over for moderpartiet.

Mange af os venstreorienterede, vi er nogle klynkerøve

Socialdemokratiet er mere optaget af den offentlige sektor og individuelle løsninger end at sikre medbestemmelse for unge over eget liv, mener DSU.

Det klinger af oprør, når DSU anklager moderpartiet for at “tale ned til fremtidens generationer” og “svagliggøre unge” i landet.

Kære kongres. Mange af os venstreorienterede, vi er nogle klynkerøve. Vi møder ofte mennesker med beskeden om, at det er synd for dem. Vi svageliggør ofte mennesker i stedet for at myndiggøre dem,” siger Frederik Vad på talerstolen til Socialdemokratiets kongres.

Staten er ikke løsningen på alt 

Socialdemokratiet satser for meget på løsninger fra det offentlige, og dermed individualiseres problemerne, mener Frederik Vad.

Danmark står over for en mistrivselskrise, og den unge socialdemokrat er utålmodig.

Når vi står over for en historisk eksplosion – uden sidestykke – i ensomhed, stress, angst og depression, så har vi kun symptombehandling,” lyder det fra Frederik Vad, og han fortsætter:

DSU går også ind for gratis psykologhjælp. Men det er jo bare symptombehandling. Og vi i Socialdemokratiet er ikke de værste. Men vi leder et flertal, som gerne vil den vej. Det er ikke i tråd med vores historie og rødder”.

Det er ikke i tråd med vores historie og rødder

Større fokus på foreningsdanmark 

Der skal mere fokus på kollektive løsninger, og unge skal engageres i fællesskaber, hvor staten ikke er indblandet.

“Måske skulle vi prøve at få flere unge ind i forpligtende fællesskaber, som færre og færre er en del af.

Sportsklubben, der har brug for en. Arbejde, hvor man får lov at glemme sig selv. Værnepligt, der opbygger modenhed og personlighed. Foreninger med varme mennesker og rigtige forpligtelser. Fællesskaber der myndiggør unge”, siger Frederik Vad.

 Netavisen Pio/Sarah Gratløv
Foto: Netvaisen Pio/Sarah Gratløv

 

Statsministeren giver nik til DSU 

Opsangen fra den socialdemokratiske ungdomsorganisation bliver pænt modtaget af partiformand og statsminister Mette Frederiksen. Hun roser DSU-formandens tale, men understreger, at hun selv ville formulere tingene anderledes.

Frederik Vad siger, at Socialdemokratiet er for statscentreret på bekostning af civilsamfundet. Er det et billede, du kan genkende?

“Først og fremmest synes jeg, at vores DSU-formand holdt en fuldstændig fremragende tale. Jeg er meget meget fortrøstningsfuld, også på socialdemokratiets fremtid, når jeg lytter til, hvad vores unge mennesker siger i salen i dag.

Så kan man jo altid betone ordene forskelligt, og jeg formulerer mig anderledes, end vores DSU-formand gør”, siger Mette Frederiksen til Netavisen Pio.  

Frederiksen: Civilsamfundet må gerne fylde mere 

Mette Frederiksen erklærer sig enig i DSU-formandens henstilling til et stærkere civilsamfund og ser gerne, at netop civilsamfundet kommer til at fylde mere, end det gør i dag.

“Jeg synes, Frederik Vad har meget ret i, at dét, der har bygget Danmark op og en af grundene til, at vi er så stærkt et samfund, som vi er, det er jo ikke den stærke stat. Det er i virkeligheden det stærke civilsamfund. Jeg ser gerne civilsamfundet i Danmark spille en større og mere markant rolle end i dag”, siger Mette Frederiksen til Netavisen Pio.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Unge har lært at fremlægge og argumenterer hele vejen gennem folkeskolen. De kan argumentere sand til guld på ingen tid. Men de forstår ikke dybten og konsekvenserne af deres egne argumenter. Dertil mangler de gennemgribende livserfaring.

Så stemmeret til 16 årige. Nej tak.

Helt enig.

Frederik Vad har været ude i medierne med sine "10 teser" hvor han foreslår at den socialdemokratiske regering udnytter sit røde flertal hvor han så ser det? Det må jo betyde at han medregner de Radikale som "røde", hvis det er tilfældet, har han vist en mangelfuld viden om hvad de Radikales politik er, de tilhøre den borgelig fløj når det gælder velfærd, som de har medvirket til at forringe, som det sket inden de gik i regering med Helle Thorning Schmidt. De Radikale ønsker grænsen for topskat hævet, flere udlændinge til Danmark, afskaffelse af efterlønnen, nedsættelse af selskabsskatten, noget som gavner de mest velstillede. Kun når det gælder indvandring- og flygtningepolitik er de "røde" sammen med Enhedslisten og SF.

Piopios chefredaktør om DF:

“ Ud med venner og familie og ind med professionelle politikudviklere og reklamefolk.”

Måske skulle man helt fjerne stemmeretten for socialdemokrater!

Og overlade demokratiet til reklamefolk!

Det går jo netop så godt for Mette Frederiksen, der om nogen forstår at lade sig styre af reklamefolkene!

Bortset fra minken! Den bærer hun selv! For evig tid!

Her var der ikke tid til at spørge reklamefolkene til råds!

Eller var det netop reklamemandens råd?

“Smarte biler skal manden ha’. Minken til hende står ofte i vejen for udbetalingen til den sidste nye Audi-model!

Ud med minken!”

Og bagefter får reklamemanden fru Frederiksen til at oneline “Fejl sker! Fejl sker!”

Det kan enhver ufejlbarlig socialdemokrat forstå!

Selv dem der af frygt for at fejle holder sig væk fra stemmelokalerne!

Demokrati og regeringsførelse er for reklamefolk!

Derfor lyttes der selvfølgelig heller ikke til de unge endsige DSU!

Alligevel siger Mette Frederiksen:

“Først og fremmest synes jeg, at vores DSU-formand holdt en fuldstændig fremragende tale. Jeg er meget meget fortrøstningsfuld, også på socialdemokratiets fremtid, når jeg lytter til hvad vores unge mennesker siger i salen i dag.

Så kan man jo altid betone ordene forskelligt, og jeg formulerer mig anderledes, end vores DSU-formand gør”

Netop formuleringer er reklamefolkenes stærke side! Det de lever af!

De unge ud med badevandet!

For at understrege sit demokratiske sindelag understreger statsministeren: “ Jeg ser gerne civilsamfundet i Danmark spille en større og mere markant rolle end i dag”,

Statsministeren kan sine oneliner. Altid være enig med kunden! Reklamens bedste trick!

TV2’s bilreklamer kører derudad. Alt imens de røde partier taler om CO2-reduktioner.

Reklame til folket!

Civilsamfundet er det sidste der interesserer reklamebranchen og fru Frederiksen.

Så længe hun har regeringsmagten.

Sige det rigtige, bære det rigtige tøj, have den rigtige frisure, og sminke sig rigtig. Og lægge ansigtet i de rigtige folder!

Og være civil på sociale medier!

To adskilte verdener!

Der med reklamens bedste fif, narrer de fleste. Selv SF, Enhedslisten og de radikale.

De borgerlige er fortsat grønne af misundelse! Selv en Pernille Vermund!

Demokratiet har trange kår!

Selv for DSU!

Men især for civilsamfundet! Sygeplejerskerne fortsætter deres strejker! Som om de var unge DSUere, der intet forstår!.

“Den danske model” har givet Danmark velfærdssamfundet! Mette Frederiksens sygeplejerske oneliner!

Og den virker!

Bare ikke over for sygeplejerskerne og DSU!

Nu mangler vi blot at fru Frederiksen roser de unge sygeplejersker!

Reklamefolkene har endnu ikke fundet indpakningen!

Men det kommer, når den næste i rækken til 1.200.000 kroner ansættes.

“Jeg forstår godt jeres frustrationer, men landmændene er endnu mere frustrerede! Det tager vi selvfølgelig alvorligt! Civilsamfundet står altid mit socialdemokratiske arbejderhjerte nært!

Og så går verden ellers videre. Indtil en ny ung DSUer om 30 år indtager regeringskontorerne!

Gennemtæsket af reklamefolk til en værdi af 50 millioner sammenlagt! Per minister!

Alt det de mangler i DF!

Hvorfor de aldrig bliver regeringsduelige! Og ej vovede springet!

Aksel Jensen: Enten må du have nogle forfærdelige mareridt om natten, eller også har du en livlig fantasi. Sidst, men ikke mindst realistisk gætter jeg på, du tilhører blå blok. For den svada tvivler jeg på kommer fra en socialdemokrat. I et moderne samfund vil en regeringsleder altid benytte sig af personlige rådgivere - som du kalder “reklamefolk”. Det skete også under den tidligere regering. Og det vil være naturligt, at antallet af rådgivere afgøres af de udfordringer, der ligger foran en regering.
Oppositionspolitikere har længe forsøgt at skabe en illusion om, at denne regering benytter sig af mange rådgivere, og det er ganske naturligt, at de forsøger at bringe regeringen i miskredit. Det er nok mere en lov, end en dårlig vane i Danmark. Selvom de hellere skulle bruge tiden på det, de er valgt til - nemlig at hjælpe regeringen med at løse de udfordringer, landet står overfor. Så kan man “slås” de sidste måneder op til valget, og ellers forsøge at forme en politik, som vælgerne vil støtte op om.
Den med at klantre regeringen for at ansætte en rådgiver til 1,5 mio. kr. giver jeg ikke meget for. Det er vel bedre at have gode rådgivere, end at lave fejl, som kan koste meget mere, end de 1,5 mio. en rådgiver koster i drift.
Tænk videre og se perspektivet i tingene i stedet for at dåne over et beløb på 1,5 mio., som tingene taget i betragtning ikke er så stort et beløb.

Annonce