Ældre efterlyser bedre hjemmehjælp og MeToo har ændret danskeres opførsel

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at hver tredje ældre, der modtager hjemmehjælp, ikke får gjort rent, når de har behov for det, og hver femte kan ikke få et bad, når de trænger, at danskerne i høj grad er opmærksomme på andres grænser i kølvandet af MeToo, samt at der er kritik af justitsministerens lovforslag, der vil begrænse dating i fængsler. Og så har du sikkert set ham, hvis du nogensinde ser Ishøj kommunes lokal-tv, TV-Ishøj. I hvert fald formår borgmesteren, Ole Bjørstorp, at sætte sig på sendefladen på det skattebetalt lokal-tv i en grad, så der sættes spørgsmålstegn ved lovligheden af borgmestereksponeringen

Tak fordi du læser med.

Ældre efterlyser bedre hjemmehjælp.

Hver tredje ældre, der modtager hjemmehjælp, svarer i en ny undersøgelse fra Ældre Sagen, at de ikke får gjort rent, når de har behov for det, og hver femte kan ikke få et bad, når de trænger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelsen får flere politikere til nu at ville gribe ind.

“Det kan vi ikke være bekendt. Dét at føle sig soigneret og at opholde sig i et rent og ryddeligt hjem er afgørende for livskvaliteten og helbredet. Hvis man føler, man har fedtet hår og ikke lugter så godt eller har skægstubbe og samtidig skal have besøg af mennesker, som man har relateret til i sit normale, civile liv, så føler man sig dårligt tilpas," siger SFs ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, til avisen.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) erkender problemerne og at pengene til det stigende antal ældre i mange år ikke er fulgt med.

Læs hele historien her.

 

Ny måling: MeToo har ændret danskeres opførsel

Danskerne er i høj grad opmærksomme på andres grænser i kølvandet af MeToo.

Det fremgår af en repræsentativ rundspørge blandt danskerne, som Megafon har lavet for fagforeningen Djøf. Her svarer 90 procent, at de i nogen, høj grad eller meget høj grad er opmærksomme på ikke at overskride andres grænser.

Det skriver Politiken.

Ifølge avisen har udviklingen det seneste år især været med til at rykke danskernes vaner. Mere end hver tredje svarer, at de er enige i, at de i løbet af det seneste år er blevet mere opmærksomme på problemet. Derudover finder de fleste det også positivt, at vanerne har ændret sig.

MeToo tog for alvor fart i Danmark sidste år, hvor tv-vært Sofie Linde holdt en tale ved ’Zulu Comedy Galla’. Her fortalte hun blandt andet om grænseoverskridende adfærd fra en tv-personlighed i begyndelsen af hendes karriere på DR.

Efterfølgende stod kvinder frem i adskillige brancher med lignende fortællinger om grænseoverskridende og sexistiske oplevelser.

Læs hele historien her.

 

Kritik af lovforslag, der vil begrænse dating i fængsler

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forslag om at sætte en stopper for livstidsfangers datingliv med seks nye initiativer, der skal indskrænke de dømtes mulighed for kontakt med omverdenen, møder nu kritik.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hverken Fængselsforbundets formand eller en forsker i fængselsmiljøet forstår, hvorfor justitsministeren vil bruge ressourcer på et problem, der ifølge dem begge nærmest ikke eksisterer.

“Det er fuldstændig paradoksalt, at man vil bruge så mange ressourcer på så lille et problem,” siger sociolog og professor mso ved Det Juridiske Fakultet på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke til avisen, mens formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, siger:

“Kriminalforsorgen er gået personalemæssigt konkurs, og så bekymrer man sig om to livstidsfanger.”

Læs hele historien her.

 

Vestas stopper produktionen på tre fabrikker

Vestas stopper produktionen på sin fabrik i Esbjerg, hvor der er 75 ansatte.

Det oplyser den danske vindmøllekoncern i en pressemeddelelse.

Derudover lukkes produktionen i tyske Lauchhammer og spanske Viveiro. De to fabrikker har henholdsvis 460 og 115 ansatte.

Det skriver Ritzau ifølge TV2.

Vestas stopper produktionen i Esbjerg, fordi de vindmølledele, som fabrikken har produceret, i dag primært bliver solgt i lande uden for Europa. Derfor vil Vestas fremover producere de dele på fabrikker lokalt.

Vestas forventer at lukke produktionen i Esbjerg i første halvdel af 2022. Produktionen på de to øvrige fabrikker lukker efter planen i slutningen af i år.

Vestas har på verdensplan 29.000 ansatte. De berørte stillinger på de tre fabrikker udgør dermed omtrent to procent af den samlede stab af medarbejdere. Der er 5900 ansatte i Danmark.

Den danske vindmøllekoncern håber, at man kan hjælpe nogle af de ansatte, der bliver ramt af de lukkede fabrikker, videre til andre job i Vestas.

Læs hele historien her.

 

Ishøj-borgmester sætter sig på sendefladen på skattebetalt lokal-tv

Borgmesteren i Ishøj, Ole Bjørstorp, er ikke bare tit i i kommunens lokal-tv, TV-Ishøj. Faktisk har han været det 53 gange på bare ét år.

Det skriver Danmarks Radio (DR).

Til sammenligning har kun tre andre politikere medvirket henholdsvis fire, to og en gang, og den ulige fordeling i taletid skaber nu stor utilfredshed i byrådet. Faktisk er alle partier i byrådet i Ishøj, på nær borgmester Ole Bjørstorps Ishøjlisten, utilfredse med den dækning, som borgmesteren får i TV-Ishøj.

Kommunalforsker Roger Buch drager lovligheden af borgmestereksponeringen på TV-Ishøj i tvivl, men Ole Bjørstorp kan ikke genkende kritikken:

”Jeg afviser det totalt. For det er da et fuldstændig vanvittigt synspunkt. Når du har noget, så skal du melde det ud. Det er for borgernes skyld,” siger Ole Bjørstorp til DR.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det der for kommunerne er det store problem, er ikke at skulle finansiere (det er det måske også) mere hjælp til de ældre, men at få ansat det personale som er nødvendigt. Der er jo ikke ligefrem kø for at blive uddannet til Sosu assistent og de pårørende, der klager mest over mangelfuld hjælp til deres pårørende, har jo ikke selv tænkt sig at tage den uddannelse som de så gerne vil havde at andre skal gøre.
Med hensyn til rengøring må støvsugning hver anden eller tredje uge være tilstrækkeligt. De ældre må jo også passe på så de ikke "spilder" mad og lignende over det hele. Hvor imod et dagligt bad nok er mere ønskelig, det får jeg selv nu så længe jeg er selvhjulpen.

Annonce