Gule fagforeninger i intern krig om fradrag

Ase foreslår fagforeningsfradraget fuldstændig afskaffet, men den er hverken Krifa eller Det Faglige Hus med på
Der er udbrudt krig i den gule lejr.

Baggrunden er, at den gule fagforening Ase - som især henvender sig til selvstændige - ønsker det nuværende fagforeningsfradrag på 6.000 kroner helt afskaffet.

Den melding møder ikke alene indædt modstand hos den traditionelle, overenskomstbærende fagbevægelse, men også hos de to største gule fagforeninger, Krifa og Det Faglige Hus.

Som led i reformudspillet ‘Danmark kan mere I’ har S-regeringen foreslået, at fagforeningsfradraget på de nuværende 6.000 kroner sættes op til 7.000 kroner.

Formålet er at “understøtte, at danskerne organiserer sig”.

Men det forslag går Ase ikke ind for. Tværtimod foreslår Ase det nuværende fagforeningsfradrag på 6.000 kroner helt afskaffet:

Vores egne medlemmer nyder også godt af det her fradrag, men

“Det er skatteydernes penge, vi bruger. Vores egne medlemmer nyder også godt af det her fradrag, men vi mener godt, vi kan bede medlemmerne betale for det, de får.” 

“Der findes mange andre velmenende foretagender i foreningslivet, hvor man selv skal betale det hele,” siger administrerende direktør hos Ase, Karsten Mølgaard, således til Berlingske.

FH: Arbejdsgivere, partier og medier får støtte

Meldingen fra Ase finder ikke opbakning fra den overenskomstbærende del af fagbevægelsen organiseret under Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne.

Formanden for FH, Lizette Risgaard, understreger således over for Berlingske, at en stærk organisering er en helt afgørende forudsætning for, at arbejdsmarkedet fungerer effektivt og fleksibelt.

Hun peger desuden på, at også arbejdsgiverne får et fradrag, at partierne får statsstøtte, og at pressen får mediestøtte.

Men også i de gules egen lejr møder Ase-meldingerne indædt modstand.

Det Faglige Hus: Vil skræmme lønmodtagerne væk

“Vi er overbeviste om, at en fjernelse af fradraget vil skræmme lønmodtagere væk fra fagforeninger og a-kasser, og det vil gå ud over den danske model,” siger formanden og stifter af Det Faglige Hus, Johnny Nim blandt andet til Berlingske.

Vi er overbeviste om, at en fjernelse af fradraget vil skræmme lønmodtagere væk fra fagforeninger

Hos Kristelig Fagbevægelse - Krifa - understreger formanden, Eik Dahl Bidstrup, over for Berlingske, at Krifa “naturligvis” fortsat ønsker, at også Krifas medlemmer kan trække deres fagforeningskontingent fra.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tja, ASEs medemmer er generelt rigere end de andres, og KRIFA og Det Faglige Hus lever stort set kun af at være billige, så intet overraskende her.

Kommentar:

Ser man på arbejdsmarkedet i en helhed, er mit gæt, at man ikke skræmmer medlemmer af en Fagforening væk, hvis man fjerne fagforeningsfradraget, da fremtidens arbejdsmarkedet bliver meget mere uroligt og turbulens i fremtiden, derfor er det en rigtig god ting af være medlem af en Fagforening, som har jurister/Fagfolk og Socialrådgivere, som stilles til rådighed hvis man behov herfor...

Ser man på det skattemæssige er fradraget/skatteværdien ca. netto 2.000,- om året, eller omkring 167,- om måneden, så det kan overhovedet ikke økonomisk betale sig- ikke at være medlem af en Fagforening...

Til gengæld kan man sætte et stort spørgsmål- om det at være medlem af en A-kasse på langt sigt er en god investering, da Dagpengene konstant udhules, samt at vores folkevalgte politikere, konstant blander sig med den ene forringelse efter den anden, som også udhuler de opnåede goder, at man egentligt kan stille spørgsmålet ?:

"Skal A-kasse systemet adskaffes, så man i stedet for laver private forsikringer mod ledighed, hvor man vælger den forsikring, som man mener tjener en bedst, så kan alle, uanset økomomisk indkomst tegne en forsikring som passer til ens økonomi"...

Hermed er man fuldstændigt fri for tåbelige forringelser og politisk indblanding konstant...

God Aften,
Erling Drews...

Ellers tak.

Ingen skal tjene på arbejdsløshed og slet ikke på folks elendighed.

De seneste års udvikling på arbejdsmarkedet er skræmmende med working poor og 0 timerskontrakter uden noget sikkerhedsnet - ingen sygedagpenge, ingen ferie, ingen arbejdsmiljøsikring osv.

Selvtilfredsheden kommer til at koste og ikke sært, at selv arbejdende begynder at foreslå, at man destruerer et system der sikrer folk en mulighed for en indkomst, når folk fyres - sund fornuft er efterhånden kun gjort op i penge fra blå side.

Det interessante er hvilke tåbelige forringelser fremtiden vil byde uden et stort medlemskab af fagforeninger.

Det eksperiment mangler vi fortsat.

Placebo-effekten af gratister kender vi knap nok!

Den danske model er så indgroet på begge sider hegnet, at ingen kender dagen og vejen når private jobforsikringer måske en dag har overtaget markedet!

Om verden genopfinder sig selv er tvivlsom.

Klimakrisen skaber så store forandringer i menneskets prioriteringer, at Mette Frederiksens mantra om “arbejdet som eneste lykkepille” snart er en saga blot!

Fagforeninger der kan gøre mennesket arbejdsfrie, bliver den nye standard om 10-20 år! Formodentlig endda med succes!

Mette Frederiksen og fagbevægelsen er en parentes i det bæredygtige klimavenlige samfund.

Selvforsyning bliver modeordet! Og ingen arbejder for nogen! Alt bliver tusk og fusk og selvforsørgning. Som på 1800-tallet!

Trenden er allerede udbredt!

Og som sædvanlig ser ASE og de borgerlige væk fra at arbejdsgiverne kan trække 100% af deres fulde udgift til diverse medlemskaber af arbejdsgiverforeninger og interesseorganisationer fra som en driftsudgift.
At det forhøjede fradrag som regeringen forslår så er et holdkæft-bolsje til vennerne i LO for at man kan få lov til at forringe dimittenddagpengene og dermed fjerne de unge fra A-kasserne og fagforeningerne er jo en anden (og meget sørgerlig) snak. Det er rigtig ærgerligt at Lizette og Co. ser ud til at lade sig købe af dette billige trick.

Igen igen ser vi borgerlig retoriske og neoliberale tilgang til, hvordan et samfund skal skrues sammen, en debat fyldt med halve sandheder og skræmmebilleder i form af tal og som om fagforeninger og a-kasser ingen funktion har – for dem (de blå) deres egne gule foreninger, der ingen indflydelse har på det overenskomstdækket arbejdsmarked, bliver for en gangs skyld lidt i tvivl.

I hele debatten fra blå side hører man ikke et ord om, at DI, DA og DE er fuldt kontingent fradragsberettiget, samtidigt med at de blå politiske partier, har skabt et misk mask af skjulte donationer til moderpartierne, et system uden transparens.

Den ideologiske tilgang er skræmmende, selv her på siden foreslår man, at man skal privatisere dagpengesystemet, en skændsel og endnu et led i den blå neoliberale tilgang til et solidarisk samfund – i mine øjne skal ingen, som i absolut ingen tjene fem flade øre på folks mulighed for en solidarisk samfundsopgave som dagpenge.

Som det er nu, tjener hverken fagforeninger eller a-kasser penge på medlemskab af en a-kasse, så i stedet for den blå ideologiske tilgang til a-kasser, skulle man til at diskutere a-kassernes opgaver, som de tætteste på de arbejdsløses kompetencer, så virksomhederne kan drage nytte af, at få de rette medarbejdere og man kan få de rigtige arbejdsløse i job, i stedet for de meningsløse jobtræningsordninger med 1 times arbejde om ugen.

6.000 kr…….hvilket stort set kun svare til a-kasse kontingentet.

Selv socialdemokratiet, kan vel se, at dette handler om samarbejde i stedet for ideologisk krig mellem fløjene.

De gule "fagforeninger" er slet ingen fagforening. Derfor skal der ikke være fradrag for kontingent for medlemskab af deres foreninger. Deres gratis ridt på andres bekostning skal være slut.

Den blå løgn fortsætter.

Annonce