Rengøringsfirma tryglede om medarbejdere: Har ansat 550 de seneste tre måneder

”Vi har skaffet dem via opslag på Facebook og Instagram, via jobopslag på Jobindex og Ofir,” siger direktør hos rengøringsfirma.
Rengøringsvirksomheden De Fem Stjerner manglede i sommer 450 ansatte, kunne man i forrige uge læse i en stort opsat artikel i Berlingske under overskriften: “Virksomhedsleder henvendte sig til jobcentret, fordi han havde arbejde til 450. Det fik han to ansatte ud af, selvom de har 24.000 ledige.”

Artiklen tændte yderligere op under debatten om arbejdskraftmangel. Og hvad man kan gøre for at skaffe flere hænder.

Stor indsats giver pote

Men faktisk er historien om De Fem Stjerner en succeshistorie ud i at skaffe flere hænder.

For De Fem Stjerner har gjort en stor indsats for at skaffe flere hænder hen over sommeren. Gennem de sidste tre måneder har De Fem Stjerner således ansat 550 nye medarbejdere, så der nu er omkring 1.000 ansatte.

Det fortæller direktør Brian Holmboe til Netavisen Pio:

“Vi har selv  skaffet de 550. De er ikke kommet til via jobcentre eller A-kasser. Fra den kant har vi måske fået ti i alt.”

“Vi har skaffet dem via opslag på Facebook, via Instagram, via jobopslag på Jobindex.dk og Ofir.dk, og via en stor markedsføringsindsats i det hele taget, som vi har brugt halvanden millioner kroner på.”  

Det er jo en fantastisk historie. Hvorfor har I ikke fortalt den historie, i stedet for at tale med Berlingske om, at I engang i sommer manglede 450?

“Tja, det er jo afhængig af, hvad folk gerne vil høre,” lyder det fra Brian Holmboe, der understreger, at De Fem Stjerner aktuelt står og mangler 100 til 150 medarbejdere.

“Vi kan ikke ansætte på fuld tid”

Fagforeningen 3F København skriver på Facebook, at De Fem Stjerner ikke ansætter nogen på fuld tid. Det kunne måske være forklaringen på, at De Fem Stjerner - trods alt - stadig mangler hænder?

Vi kan ikke ansætte på fuld tid

“Ja, det har vi ikke mulighed for. Vi kan ikke ansætte på fuld tid. På hotellerne er det jo nu engang sådan - og det er 99 procent af vores forretning - at gæsterne tjekker ud mellem ni og 11, og de nye gæster tjekker ind mellem 14 og 15, og der skal værelserne være færdige. Det giver jo typisk en daglig arbejdstid på seks timer.”

Hvad er det typiske timetal om ugen for en servicemedarbejder hos jer?

“Det er mellem 20 og 30 timer.”

Ville du selv være tilfreds med mellem 20 og 30 timer?

“Nej, men vi har ikke noget valg. Vi har aldrig nogensinde haft problemer med at skaffe folk før. Det er nu engang sådan branchen er skruet sammen. Vi kan ikke bare sætte timetallet op. Vores kunder - hotellerne - vil ikke gå med til det.”

Vi kan ikke bare sætte timetallet op

Hvad er timelønnen hos jer?

“129,74 kroner. Plus det løse: Tillæg for aften og nat, løn under sygdom, otte procent i pension og så videre. Vi lønner efter 3F’s Overenskomst. Vi har overenskomst med 3F.”

Kunne I så ikke gøre jer endnu mere attraktive hos dem, der har ledige hænder, ved at give lidt oveni?

“Det kan vi ikke. Vi tjener måske tre-fem procent på vores hotel-kontrakter. Hvis vi kom og sagde, at vi godt vil have ti procent oveni, fordi vi gerne vil lønne folk noget højere, så finder de bare en anden leverandør.”

Giver coronakrisen skylden

Hvorfor mangler I folk lige netop denne sommer?

Det er coronaen, helt klart

“Det er coronaen, helt klart.”

Næste sommer er det bedre?

“Det håber jeg. Vi har altid haft udfordringer med at finde personale, men det er jo sandsynligvis også fordi, vi ansætter så mange på så kort tid.”

Så jeres kunder er sæsonbetonede?

“Ja, det er jo hoteller.”

I regner med at kunne få fat i dem, der lige nu stadig poder og har andre corona-jobs?

“Ja, ja, helt klart. Der bliver masser at tage af,” siger Brian Holmboe, som vi fanger på mobilen under ferieophold i Grækenland.

3F København: Viser at folk gerne vil arbejde

For 3F København viser historien om De Fem Stjerner, at folk gerne vil arbejde:

Folk erparate til at tage fat

“Det her viser, at det ikke passer, at folk ikke vil arbejde. Folk er  parate til at tage fat. Historierne om, at der går en masse dovne folk rundt i Danmark, der ikke gider at arbejde, den passer jo ikke. Jeg synes, det er helt fantastisk, at de har fået ansat 550. Det viser, at systemet fungerer,” siger formanden for 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen, til Netavisen Pio.

Han er ikke i tvivl om, at diverse netværk har medvirket til De Fem Stjerner-succesen:

“Historien viser også, at netværk virker. Både stuepigernes netværk, De Fem Stjerners eget netværk, og vores netværk.”

Slå to deltidsjob sammen

Hos 3F København har man konkrete forslag til, hvordan De Fem Stjerner får fat i de sidste sæt hænder, som virksomheden aktuelt står og mangler:

“Vi har indgået en overenskomst med De Fem Stjerner, som dækker rengøring på skole- og institutionsområdet. Vi lavede så en lokalaftale i København sådan, at ansatte hos De Fem Stjerner kunne arbejde deltids på hoteloverenskomsten om formiddagen og deltids på skoleoverenskomsten om eftermiddagen. Det gav jo så de pågældende et fuldtidsjob,” forklarer Ekebjærg-Jakobsen.

Han og 3F København har i august foreslået De Fem Stjerner at udbygge den model, så virksomheden på den måde kan ansætte flere fuldtids.

3F København har også foreslået De Fem Stjerner, at få Rumænere op til Danmark, men på den betingelse, at de bliver fuldtidsansatte.

på NH-hoteller i Berlin har man ud- og indtjek mellem 10 og 17

“Jeg har også nævnt over for ejeren af De Fem Stjerner, John Christensen, at på NH-hoteller i Berlin har man ud- og indtjek mellem 10 og 17. Her har man altså et syv-timers vindue at gøre rent i. Og det betyder jo, at NH Group, som netop har etableret sig i København, kan tilbyde fuldtidsjobs,” fortæller 3F-fagforeningsformanden.

NH-hotelkæden har netop etableret sig i Strandgade på Christianshavn i København City under navnet NH Collection Copenhagen

 

“Tænk ud af boksen”

John Ekebjærg-Jakobsen nævner i den forbindelse, at også Hotel Clarion Copenhagen Airport er gået nye veje. Her gør stuepigerne rent 20 timer om ugen, men tilbydes så at udføre anden service og rengøring op til fuld tid:

“Ud over at det så giver job på fuld tid, så giver det jo den fordel, at det kun er de tyve timer, de har det virkeligt hårde arbejde. Noget af det hårdeste arbejde, vi har i Danmark, det er rent faktisk at ordne hotelværelser.”

Hos 3F København lyder opfordringen til De Fem Stjerner og andre virksomheder, der står og mangler hænder:

“Tænk ud af boksen, så viser løsningerne sig.” 

D’angleterre

På de Fem Stjerners kundeliste står hoteller som:

Tivoli Hotel & Kongrescenter, Wake Up Copenhagen, Comwell Hotels, D’angleterre, Copenhagen Admiral Hotel, Skt. Petri, Hotel Imperial Copenhagen, DanHostel, First, Kong Arthur, Cabinn, Ibsen og Andersen Hotel.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan de 1.000 nyankomne afghanere og de 50.000 syrere fra migrationskrisen ikke gøre rent? De har måske sæbeallergi alle sammen?

Peter, vi blir' sgu' nødt til at grine lidt engang imellem for at overleve mentalt.

Så skal du sikre dig, at Mette Frederiksen overhovedet vil give dem lov til at arbejde.
Hun er som regel koncentreret om at få dem ud af landet hurtigst muligt. Og da hun er optaget af holde sig til højre for DF, synes hun hellere, de skal rådne op end bidrage - selv om de gerne vil.

Ja, og Socialdemokratiet ofrer desværre gerne en håndfuld afghanere udenrigs, for at kunne vise en stram udlændingepolitik indenrigs.

Javel - ja. Og alt imens at Statsministeren, altså ifølge dig, gør alt hvad hun kan for at immigranter skal rådne op i stedet for at bidrage til samfundet, så står andre galninge og skælder ud over hvor forfærdeligt det er at Statsministeren forlanger, at de skal bidrage 37 timer om ugen. Det er måske ikke så helt let at være populær i alle fora når man er Statsminister for så vidt forskellige galninge som agerer på de såkaldt sociale medier.

De hoteller ligger da vist alle i København.
Hvis man forestiller sig at et 20 timers kan betale en husleje + dække andre leveomkostninger så har man vist virkelighedsallergi.

De må ikke arbejde - det har politikerne jo besluttet.

Sæt time antallet op til fuldtid 37 timer om ugen. Det har to åbenlyse fordele.

1. En ansat er 37 timer til rådighed om ugen og ikke 20 timer. Det øger arbejdskraften med 82% her og nu.

2. Mange flere vil have økonomisk råd til at tage jobbet.

Branchen må tilpasse sig virkeligheden. Men det vil den ikke. For hvis en ansat er på 37 timer skal der betales overtid for timerne derudover. Er man derimod ansat på deltid, skal der først udbetales overtidsbetaling, hvis den gennemsnitlige arbejdsuge over f.eks. 8 uger overstiger 37 timer. Gør den ikke det, er det en gratis omgang.

Det som er galt er, at hele regøringsbranchen tænker de har ret til at udnytte deres ansatte ind til knoglerne for på den måde selv at tjene kassen til et liv i luksus - Alt i mens deres ansatte udbyttes. En form for moderne slaveri.

Og sådanne tilstande skal vi ikke have i Danmark. Men det har arbejdskraftens frie bevægelighed i EU skabt adgang til. Det er en af de afgørende grunde til at befolkningen i Storbritannien valgte at forlade EU.

Den blå løgn fortsætter.

Det er så sandt.
Hvem kan bibringe din indsigt i tingene? Som det er nu, ville Claus Hjort Frederiksen jo boltre sig som en fisk i vandet i den socialdemokratiske regering.

Det fremgår ingen steder, om fem stjerner udsteder frigørelsesattester, så de ansatte kan stoppe uden varsel. Hvis de ikke gør, vil det betyde, at man slet ikke kan få supplerende dagpenge, hvis man siger ja til 20-30 timer om ugen.

Men selv med en frigørelsesattest, må man kun have supplerende dagpenge i 30 uger, så reelt tilbyder de jobs, man ikke isoleret kan leve af eller lave en fungerende løsning med. Det kan ikke undre, at man fast har problemer med at skaffe hænder, når man kun tilbyder folk job, de ikke kan leve af.

Jeg er interesseret i at høre hvilke lande de nye ansatte kommer fra. Om de er studerende ? om de har andet arbejde ved siden af ? hvor de bor henne i landet og om de er på supplerende dagpenge eller supplerende kontanthjælp eller får SU ved siden af lønnen fra De 5 stjerner.
Hvis vi kender mere til motivationen for jobvalget kan det bruges overfor de unges der modtager kontanthjælp.

Alt i mens Hotel-, Restaurant- og rengøringsbranchen, i følge dem selv og alle store som små blå medier landet over og det dagen lang, ligefrem skriger efter arbejdskraft er over 50% af de ansatte deltidsansat.

Jeg skriger så tilbage, hvordan fanden hænger det lige sammen.

Den blå løgn fortsætter.

Når det drejer sig om arbejde med dårlige løn- og ansættelsesforhold, så gælder markedet med udbud og efterspørgelse ikke - Det kan en hver idiot da forstå. Ik.

Her gælder kun pisk og straf til blodet sprøjter ud af årene. For det drejer sig jo ikke om "ordentlige" mennesker. Kun gesindel. Der burde opstilles træheste på parkeringspladsen foran jobcentrene. Så skal I bare se, hvor de dovne ledige og syge kan komme i sving. Ik.

Den blå løgn fortsætter

At hænge minoriteter ud som syndebuk var også i 30'vernes Tyskland et effektivt middel til politisk forandring :-(

Medierne er fyldt med "blå løgn". En daglig manipulerende strøm, kun med det formål at hypnotisere folket i
en "blå retning". Og DEM der ikke kan se det går lige i "fælden". Tendensen ses mere eller mindre overalt.

Landet er ikke nået meget videre end til "træhestens tid". Alting er bare blevet transformeret og "camoufleret". SLØRET. Så det allermest tydelige fremtræder så alting ser tilforladeligt ud. På den måde kan meget uretfærdigt stadigvæk lade sig gøre. Og vinde frem snart her snart der. Manipulering driver folk til tælling. Så kapitalen altid kan få det akkurat som denne vil have det.

Annonce